MDG ber regjeringen hente syk fireåring hjem fra Syria

Miljøpartiet De Grønne vil ha en hasteavstemning i Stortinget for å hente hjem en norsk IS-kvinne og hennes syke 4-åring.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Marthe S. Lien

MDGs talsperson Une Bastholm fremmet forslaget under trontaledebatten i Stortinget nå. * Følg debatten live i videovinduet!

– Jeg har fremmet et forslag om at regjeringen sørger for å raskest mulig hente fireåringen til Norge. Gutten fyller fem år snart og veier mindre enn min datter på ett år og ni måneder, sier Bastholm i Stortinget.

Fireåringen er i al-Hol leiren i Syria.

 • VG har denne uken vært på innsiden av al-Hol-leiren Les saken om desperasjon, sinne og amputerte ben

I vår gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre ut i VG og sa at Norge bør hente hjem barna til norske IS-kvinner. Statsminister Erna Solberg har på sin side sagt at kun foreldreløse barn skulle hentes hjem.

Dette er forslaget som MDG vil be om støtte til:

«Stortinget ber regjeringen sørge for å raskest mulig hente den norske fireåringen i Al Hol til Norge på grunn av humanitære hensyn hvor det står om liv og død for et alvorlig sykt barn. Det innebærer også å hente til Norge søsteren på tre år og barnas norske 29-årige mor, som etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste for deltagelse i terrororganisasjonen IS.»

les også

Raja om IS-moren og sønnen: – Vi har ingen tid å miste

Tirsdag ble det klart at flertallet på Stortinget ikke vil instruere regjeringen om å hente hjem 4-åringen og hans mor. Arbeiderpartiets stortingsgruppe sa de heller vil be om en redegjørelse fra utenriksministeren i saken, enn å stemme for forslaget til MDG. Begrunnelsen er at det ikke er tradisjon for at Stortinget instruerer regjeringen i enkeltsaker.

– Vi ønsker i stedet å skape flertall for å be utenriksministeren redegjøre for hva hun vil gjøre for å få barna raskest mulig til Norge. Vi ønsker en helhetlig løsning for alle barna, men individuell behandling av hver sak, sa stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap).

Les mer: På innsiden av i IS-leiren: – De mest ekstreme bestemmer

KrF og Venstre sier på sin side at de heller vil føre kampen internt i regjeringen.

Hør IS-kvinnens bønn til norske politikere:

Mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Trontaledebatt
 3. MDG

Flere artikler

 1. Stortinget: Ikke flertall for å hente 4-åringen hjem fra Syria

 2. Stortinget sier nei til å hente hjem syk fireåring og IS-kvinne

 3. Støre: Norske barn kan hentes fra Syria sammen med mødrene

 4. IS-kvinnens advokat tordner mot KrF-topp: – Rystende

 5. Une Bastholm om Frp-exit: – To gode seiere i ett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder