Trump avlyser Danmark-besøk etter Grønland-nei

USAs tidligere ambassadør til Danmark kaller president Donald Trump «et barn» etter at han valgte å avlyse statsbesøket.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har vært klar på at Grønland ikke er til salgs til tross for USA og Donald Trumps interesse.

Han skulle etter planen besøke danskene 2. og 3. september på vei fra et besøk til Polen, etter å ha blitt invitert av dronning Margrethe.

les også

Trump om Grønland-interesse: – Det er en stor investering

Nå er besøket avlyst. Det bekrefter Trump selv på Twitter.

– Danmark er et veldig spesielt land med utrolige mennesker, men på grunnlag av statsminister Mette Frederiksens kommentar om at hun ikke er interessert i å diskutere salg av Grønland, utsetter jeg møtet vi har planlagt om to uker til en annen gang, skriver han.

Kommunikasjonssjef for det danske kongehuset, Lene Balleby, forteller til Danmarks Radio at de har mottatt beskjeden fra presidenten.

– Det var en overraskelse - mer har vi ikke å si om den saken, sier Balleby.

Det danske partiet De konservatives talsperson for Grønlandske anliggende og tidligere næringsminister, Rasmus Jarlov, undrer seg over presidentens avlysning, skriver NTB.

– Som dansk (og konservativ) er dette veldig vanskelig å forstå. Uten noen grunn antar Trump at (en autonom) del av landet vårt er til salgs. Og så avlyser han fornærmende et besøk som alle var med å forberede, skriver han på Twitter og fortsetter:

– Er deler av USA til salgs? Alaska? Vis mer respekt, takk.

USAs tidligere ambassadør til Danmark, demokraten Rufus Gifford, skrev først på Twitter at «han ikke har ord», og at han er lei seg på Danmark og Grønlands vegne.

Fem minutter senere har han ombestemt seg, og skriver at han «faktisk har ord» likevel:

– Han spurte om dronningen kunne invitere ham til et statsbesøk. Hun inviterte ham. Han aksepterte. De har ventet ham i flere uker ved slottet. Danskene og grønlenderne avviser hans prestisjeprosjekt. Han lar det gå ut over hele kongedømmet. Han er et barn.

– Vi beskytter Danmark

Før helgen meldte Wall Street Journal at Trump flere ganger skal ha snakket om å kjøpe Grønland fra Danmark.

Denne uken kom bekreftelsen fra presidenten.

– De taper nesten 700 millioner dollar i året ved å bære dette ansvaret. Så de eier Grønland med stort tap. Det ville vært fint for USA, strategisk sett. Vi er en viktig alliert med Danmark, vi beskytter Danmark, sa Trump natt til mandag.

Fikk du med deg? Sjekk Trumps Grønland-spøk

Ifølge Washington Post, som sier de har snakket med kilder som kjenner USAs Grønland-interesse, skal Trump-administrasjonen ha snakket om å tilby Danmark å ta over den årlige summen i subsidier til Grønland, som de hevder er på 600 millioner dollar – omtrent 5,4 milliarder norske kroner. I tillegg skal de ha diskutert å tilby Danmark en stor engangssum for øya.

les også

Danske politikere sier tvert nei til Trump: – Fullstendig vanvittig

Allerede i helgen, da han bekreftet sin interesse for Grønland, hintet Trump om at det kanskje ikke ble noe Danmark-besøk:

– Da stopper vi kanskje i Danmark. Ikke på grunn av dette i det hele tatt, men vi ser på det. Men det er ikke på toppen av listen vår.

Mette Frederiksen sa etterpå at hun forventet at Trump kom til Danmark som planlagt:

– Vi legger til grunn at den amerikanske presidenten kommer på besøk, og vi er full gang med forberedelsene, sa hun til Danmarks Radio og la til:

– Jeg ser veldig fram til besøket. USA er vår viktigste sikkerhetspolitiske allierte.

Også USAs ambassadør til Danmark Carla Sands, varslet på Twitter at de var klare for å ta i mot presidenten:

– Ikke til salgs

I Danmark falt ikke Grønland-interessen i god jord, og flere politikere kalte det hele «fullstendig vanvittig». Statsminister Mette Frederiksen var også klar i sin tale.

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sa hun til den grønlandske avisen Sermitslaq på sitt første besøk på øya tidligere denne uken, før hun fortsatte:

– Det er mange viktige ting å snakke med grønlandske politikere om, men et eventuelt kjøpstilbud fra USA er ikke en av dem.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at 600 millioner dollar tilsvarer 3,6 milliarder norske kroner. Den riktige summen etter dagens kurs er omtrent 5,4 milliarder norske kroner. Feilen ble rettet 21.08.19 klokken 08.41.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder