DØDE: Tidligere president Mohamed Mursi. Foto: Ahmed Omar, AP

Egypts tidligere president Mohamed Mursi er død

Den 67 år gamle ekspresidenten kollapset i retten. Tidlig tirsdag morgen ble han gravlagt i Kairo.

Det bekrefter sønnen Ahmed i en Facebook-melding, skriver Reuters. En av Mursis forsvarere sier også til AP at begravelsen har funnet sted i Kairo tirsdag, og at familien var til stede.

Ifølge påtalemyndigheten falt han om under et rettsmøte og døde på vei til sykehuset mandag.

Natt til tirsdag opplyste statlig egyptisk TV at dødsårsaken var hjerteinfarkt.

Ifølge egyptisk fjernsyn dreide mandagens rettsmøte seg om spionasjeanklager knyttet til at han som president angivelig hadde hatt kontakt med den palestinske, islamistiske gruppa Hamas, melder BBC.

GRAVLAGT: Politiet holder vakt utenfor gravplassen hvor Mohamed Mursi ble begravet tidlig tirsdag morgen. Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

En av Mursis forsvarere, Kamel Mandour, sier at Mursi hadde snakket i fem minutter da han falt om.

– Han oppsummerte argumentene våre på tre til fem minutter. Han insisterte på en spesialdomstol ettersom han er landets president, sier Mandour.

les også

Raid mot islamister i Egypt gikk galt – minst 54 politifolk drept

Ber om etterforskning

Mandag kveld ber Amnesty om at etterforskningen av dødsfallet blir «rettferdig, transparent og omfattende». De ber også om at det blir satt i gang en etterforskning av hvilken medisinsk hjelp Mursi fikk.

Human Rights Watch (HRW) sier at dødsfallet er tragisk, men fullstendig forutsigbart, på grunn av at egyptiske myndigheter verken har gitt ham den medisinske behandlingen han trengte eller sørget for at han fikk besøk fra familien.

les også

Søreide møtte Egypts omstridte president

Natt til tirsdag sendte HRW ut en pressemelding der de tok til orde for en uavhengig etterforskning, i regi av FN, av dødsfallet og måten Mursi var blitt behandlet på, skriver NTB.

– Tidligere president Mursis død skjedde i etter flere års feilbehandling, stadig forlengede perioder med isolasjon, utilstrekkelig medisinsk oppfølging og frarøvelse av kontakt med familien, sier regiondirektør Sarah Leah Whitson i HRW i Midtøsten og Nord-Afrika.

Mursi var Egypts første demokratisk valgte president. Han vant valget som ble holdt etter at landets mangeårige autoritære leder Hosni Mubarak ble avsatt og fengslet som følge av massedemonstrasjonene under den arabiske våren i 2011.

Han ledet Det muslimske brorskapet, som militæret slo ned på med hard hånd etter kuppet. Flere hundre mennesker ble drept under protestene som oppstod etter at Mursi ble avsatt. De fleste av dem var Mursi-tilhengere.

Se helikopterbilder fra de voldsomme demonstrasjonene i 2014:

Et medlem av Det muslimske brorskapet i London, Mohammed Sudan, mener at dødsfallet kan sammenlignes med overlagt drap. Han viser til at Mursi under rettssaken ble plassert i et glassbur slik at ingen verken hørte ham eller kunne vite hva som skjedde med ham.

Ifølge Sudan har han verken fått besøk av lege eller familie på nesten et år, og før dette skal han ha klaget på at han ikke fikk medisiner, skriver NTB.

Ifølge Reuters sonet den tidligere presidenten en dom på syv år i fengsel, for å ha forfalsket søknaden om å stille til kandidat til valget i 2012.

Mohamed Mursi er tidligere dømt til døden, men dødsdommen ble opphevet i 2016. Han er også dømt til 20 års fengsel, men denne og flere andre dommer skulle nå revurderes, skriver NTB.

Egypt ledes i dag av president Abdel Fattah al-Sisi, som sto bak kuppet i 2013, og som har sørget for at titusener av opposisjonelle, både sekulære og islamister, er blitt satt bak lås og slå.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder