Irak: Forsvaret ble varslet før det iranske angrepet på basen

BEIRUT/NEW YORK/OSLO (VG) En rekke raketter ble avfyrt mot to militærbaser i Irak i natt. Norske styrker befinner seg på den ene basen. Ifølge Forsvaret er ingen nordmenn skadet i angrepet.

 • Maria Mikkelsen
 • Amund Bakke Foss
 • Ingrid Hovda Storaas
 • Siri Eggen
 • Mikal Hem
 • Nanna Johannessen

Det amerikanske forsvarsdepartementet bekrefter at Iran har angrepet minst to baser i Irak: En i Erbil i nordlige Irak og al-Asad-basen vest i landet.

– Disse rakettene er avfyrt fra Iran, og rettet mot minst to irakiske militærbaser der amerikanske styrker befinner seg, sier talsmann Jonathan Hoffman for Pentagon i en uttalelse.

Irans revolusjonsgarde har bekreftet angrepet på al-Asad-basen, hvor det befinner seg norske soldater. Ingen av de norske skal ha blitt såret.

– Jeg kan bekrefte fra vårt personell på stedet at det har vært flere nedslag på al-Asad-basen. Det befinner seg om lag 70 nordmenn der for øyeblikket. Det er ikke meldt om skader blant nordmennene, sier Brynjar Stordal, pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, til VG klokken 00.38.

Da VG snakket med Stordal klokken 07 onsdag morgen, kunne han bekrefte at ingen nordmenn ble skadet i angrepet. De norske soldatene har gått i sikringsposisjoner.

– Nå må vi evaluere situasjonen og se hva vi forventer videre, og om vi må ha dem i sikkerhetsposisjoner eller trekke dem tilbake til basen, sier Stordal.

Han sier til VG at Forsvaret fikk beskjed i forkant at noe kunne skje.

– Vi fikk et forvarsel om at det kunne være et forestående angrep, sier Stordal.

Han kan ikke opplyse om hvem de norske styrkene fikk varsel fra, eller om Iran ga Irak eller andre en advarsel i forkant.

– Jeg er ikke kjent med om det var Iran varslet eller alliert etterretning som står bak, sier Forsvarets talsperson.

Irak sier at Iran advarte om et nært forestående rakettangrep på amerikanske styrker.

– Vi mottok en offisiell muntlig beskjed fra Iran om at det iranske svaret på likvideringen av Qasem Soleimani var begynt eller ville begynne om kort tid, og at angrepet ville begrense seg til steder der det befant seg amerikanske styrker i Irak, men uten at disse ble spesifisert, heter det i en kunngjøring fra kontoret til Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi, ifølge NTB.

Flyselskapene Lufthansa, Air France, KLM og flere andre selskaper har stoppet sine flyginger over Irak etter opptrappingen med USA, skriver flere internasjonale medier.

Truer med nye angrep

Operasjonen har ifølge Iran fått navnet «Operasjon martyr Soleimani», og omtales som et hevnangrep etter drapet på den iranske generalen Qasem Soleimani.

Bakgrunn: Slik har konflikten mellom USA og Iran utviklet seg

Iran sendte 22 raketter mot amerikanske mål i Irak, melder al-Jazeera. Fem ble sendt mot den amerikanske basen i Erbil og 17 mot basen i al-Asad, der de norske soldatene oppholder seg. To av de 17 rakettene som ble avfyrt mot al-Asad, sprengte ikke, opplyser det irakiske forsvaret, ifølge Reuters.

Reuters skriver på Twitter at den iranske forsvarsministeren sier at det ble skutt med kortdistanseraketter.

Irans revolusjonsgarde opplyser at de står bak angrepet, og truer også med en ny bølge hevnaksjoner dersom USA eller noen av deres allierte gjør noe for å svare på nattens rakettangrep, skriver nyhetsbyrået AP. De advarer om at både Dubai i De forente arabiske emirater og den israelske havnebyen Haifa i så fall vil rammes.

– Vi advarer alle amerikanske allierte som har gitt sine baser til USAs terroristhær, om at ethvert territorium som fungerer som utgangspunkt for aggressive handlinger mot Iran, vil bli angrepet, sier revolusjonsgarden.

I en TV-overført sier Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei advarer om flere «knusende svar», dersom Washington hevner nattens angrep. Det melder al-Jazeera. Khamenei kaller angrepet «et slag i ansiktet» på USA.

Nyhetsbyrået Tasnim skriver at den libanesiske Iran-støttede militsen Hizbollah vil angripe Israel dersom USA svarer på angrepet.

Irans utenriksminister: – Søker ikke krig

I en uttalelse på Twitter hevder imidlertid Irans utenriksminister Javad Zarif at nattens rakettangrep mot militærbaser i Irak var selvforsvar. Han skriver at han mener det går inn under artikkel 51 i FN-pakten, som innebærer at bruk av militær makt i selvforsvar er lovlig etter folkeretten.

– Vi søker ikke eskalering eller krig, men vi vil forsvare oss selv mot enhver aggresjon, skriver han.

USAs president Donald Trump skriver i en uttalelse at alt står bra til etter angrepet, og at de jobber med å få en oversikt over skadeomfanget.

Den iranske nyhetskanalen Press TV melder imidlertid på Twitter at 80 personer skal være drept i rakettangrep mot amerikanske baser i Irak. Kanalen legger til at den ikke kan bekrefte antallet drepte.

Les også: Donald Trump «overvåker situasjonen» etter angrep mot militærbaser

Tirsdag bedyret Trump at et mulig angrep fra Iran ville få konsekvenser. Han sa også at USA var forberedt på at det kunne skje.

Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser at basene har vært i høy beredskap som følge av truslene mot Iran, og at det er tatt nødvendige skritt for å beskytte personell.

ANGREP: Skjermdump fra iransk TV som skal vise utskytingen av en rakett mot amerikanske mål i Irak. Foto: IRIB HANDOUT / IRIB (IRAN STATE TV)

Skadeomfanget av angrepet er så langt ukjent. Det tyske nyhetsbyrået DPA skriver at Irans revolusjonsgarde hevder militærbasen er «helt ødelagt», men dette er ikke bekreftet.

Søndag sa ayatolla Khameneis militærrådgiver at Irans svar på likvideringen av Qasem Soleimani vil være å angripe militære mål.

– Responsen vil uten tvil være militær og rettet mot militære installasjoner, sa Hossein Dehghan i et intervju med CNN.

Ikke meldt om sårede

Norske styrker har siden 2015 deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS. I 2017 ble de flyttet til Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Vest-Irak, rundt 200 kilometer fra grensen til Syria.

På basen er det også omtrent 130 danske soldater, og det danske forsvarsdepartementet bekrefter at ingen av dem har kommet til skade. Ifølge Forsvarets talsperson er det primært amerikanske soldater på base, men også britisk.

Det har kommet motstridende meldinger om hvorvidt amerikanske soldater er såret eller er drept. Den iranske nyhetskanalen Press TV melder på Twitter at 80 personer ble drept i angrepene. Det irakiske forsvaret sier i en uttalelse at ingen av i dere styrker har mistet livet i angrepet.

En tjenestemann i det amerikanske forsvaret som avisen Washington Post har snakket med, sier at det amerikanske forsvaret ikke har tydelig informasjon om det er amerikanske ofre for nattens angrep.

CNN skriver at det ikke meldt om skader blant de amerikanske soldatene, men kanalen har fått meldinger fra irakiske sikkerhetsstyrker om at irakere på basen skal være rammet.

Det er uklart om det er snakk om dødsfall.

I desember i fjor måtte de gå i dekning som følge av et rakettangrep:

Mer om

 1. Irak
 2. USA
 3. Forsvaret

Flere artikler

 1. 11 amerikanske soldater skadet i Irans hevnangrep

 2. Sjefen for den norske styrken i Irak: – Forberedt på at det kan skje nye angrep

 3. Trump etter angrepene i Irak: – Alt er bra!

 4. Trump med hilsen til Iran etter nattens angrep: – Ønsker dere en flott fremtid

 5. Eksplosjoner i den grønne sonen i Bagdad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder