I KLEM: Storbritannias statsminister ble tatt høflig imot på EU-toppmøtet torsdag av EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire

Mer EU-drama: Britene må godta EU-avtalen, eller forlate 12.april

BRUSSEL (VG) EU-toppene skal være enige om å gi Storbritannia og Theresa May to ukers utsettelse med brexit. Om parlamentet i London nå godtar avtalen de har stemt ned to ganger tidligere, er brexit-datoen 22.mai.

  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

Bak stengte dører i Brussel har EU-lederne drevet nervekrig med den britiske statsministeren Theresa May, som vil utsette brexit.

Britene får nå to opsjoner: EU vil la Storbritannia få bli inne i varmen fram til 22.mai, men det avhenger av at parlamentet nå godtar den nedstemte avtalen.

Hvis avtalen igjen ryker, har britene til 12.april med å angi veien videre. Eller forlate uten avtale.

– Jeg vil nå møte Theresa May og legge fram vårt enstemmige vedtak, skrev EU-president Donald Tusk på Twitter klokken 23.20 norsk tid, torsdag kveld.

På en pressekonferanse like før midnatt, bekreftet Tusk at den britiske statsministeren hadde godtatt EU-toppenes plan.

I et vedtak som BBC gjengir torsdag kveld, gjør toppmøtet det også enstemmig klart at det ikke kommer på tale å endre noe i avtalen som Theresa May og EU tidligere har forhandlet fram.

Sendt på gangen

Et par timer ut i toppmøtet torsdag ble May kastet ut og EUs resterende medlemmer fortsatte å diskutere hvordan de skal håndtere Brexit videre.

En pressekonferanse i EU-hovedkvarteret, som skulle begynt klokken 19.00, ble utsatt på ubestemt tid.

– Så mange datoer. Det minner litt om Tinder, sa en EU-diplomat til journalister i pressesenteret tidligere torsdag kveld.

les også

Mandag: Ingen ny brexit-avstemning uten vesentlige endringer i avtalen

1001 dager

Tidligere torsdag kveld var ulike datoer på EU-ledernes bord:

Nettavisen Politico meldte torsdag kveld at ett løsningsforslag gikk ut på å «akseptere en utsettelse inntil 7.mai og invitere Storbritannia til å godta dette.»

Dette skal var teksten i et tidligere utkast til vedtak i EUs høyeste organ, lekket til flere medier torsdag ettermiddag:

«Det europeiske råd forplikter seg til å enes om, før 29. mars 2019, en forlengelse til 22. mai 2019, forutsatt at utmeldingsavtalen godkjennes av Underhuset neste uke.»

1001 dager etter at britene stemte nei til videre EU-medlemskap fortsatte dramaet mellom EU og Storbritannia.

les også

UD-Ine slår tungt tilbake mot EØS-angrepene: Feirer EØS på Sp-landsmøtets åpningsdag

Ba om mere tid

Theresa May hadde før møtet sendt brev til EU-lederne og bønnfalt om at utsettelsen måtte vare ut juni.

Men de første signalene inne fra EU-toppmøtet var negative for den hardt pressede britiske statsministeren, som allerede har fått sin brudd-avtale med EU stemt ned to ganger i Underhuset i London.

les også

May ber om brexit-utsettelse

No deal fra Macron

EUs knallharde vilkår for enhver utsettelse var at Underhusets flertall bøyer av og godtar brexitavtalen.

– Sier Underhuset nei til utmeldingsavtalen enda en gang, vil det utløse «no deal», advarte Frankrikes president Emmanuel Macron da han kom til EU-toppmøtet torsdag ettermiddag.

22.mai er dagen før EU-borgerne går til valg og skal sette sammen Europaparlamentet. EUs lover forutsetter at alle medlemsland sender folkevalgte til Europaparlamentet. Storbritannia kan ikke få en lengre utsettelse, med mindre britene deltar i dette valget.

KRITISK: Theresa May blir ønsket velkommen til EU-toppmøtet i Brussel av Østerrikes regjeringssjef Sebastian Kurz torsdag ettermiddag. Foto: Aris Oikonomou / AP

Unngå kaos

Alt handlet nå om å unngå kaos. Det var omkvedet utenfor møtesalen der de 28 stats- og regjeringssjefene satt i intense drøftelser torsdag ettermiddag og kveld.

Men med bare en drøy uke igjen til oppsigelsen går ut og britene skal ut, var det totalt umulig å forutsi hva som vil skje de nærmeste timene og dagene, om Storbritannia ramlet ut av EU uten avtale, eller om de ble innvilget en utsettelse.

Theresa May sa til pressen i Brussel, på vei inn til toppmøtet. at det er viktig å få gjennomført Brexit, og hun beklaget personlig at det ble nødvendig å be om en utsettelse.

– Jeg håper oppriktig at vi kan gjøre det med en avtale, sa May.

Les også

Mer om

  1. Brexit
  2. EU
  3. Theresa May
  4. Emmanuel Macron

Flere artikler

  1. EU-president Tusk om brexit-utsettelse: – Ikke kast bort denne tiden

  2. Tusk: Utsettelse av brexit forutsetter ja til brexitavtalen i Underhuset

  3. Underhuset har stemt ned brexitavtalen for tredje gang

  4. Britene vil endre brexit - får kontant EU-nei tilbake

  5. EU-nei til nye brexit-forhandlinger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder