Forfatter om statsministeravgang: - Risikoen ved å regjere med høyrepopulister

Østerrikes konservative statsminister Sebastian Kurz er felt i et mistillitsforslag lagt frem av opposisjonen, etter den beryktede skandalevideoen fra Ibiza.

Regjeringskrisen i Østerrike startet etter offentliggjøringen av et videoklipp som viste regjeringens visestatsminister, Heinz-Christian Strache fra det sterkt høyreorienterte Frihetspartiet (FPÖ), tilby regjeringskontrakter mot politisk støtte.

Nå har videoen, som har rystet Østerrike, også felt Sebastian Kurz, landets statsminister.

– Å ønske å felle hele regjeringen, bare uker før valget, er noe jeg ikke tror at noen i dette landet kan begripe, sa Kurz i nasjonalforsamlingen, ifølge The New York Times.

les også

Ytre høyre svekkes av ytre høyre

FPÖ gjorde det alt for en uke siden klart at de ville stemme for opposisjonens mistillitsforslag. Mandag gjentok partiets leder Norbert Hofer dette.

– Vi vil støtte det, sa han.

TVUNGET AV: Sebastian Kurz må gå av som Østerrikes statsminister. Foto: Ronald Zak / TT NYHETSBYRÅN

Offentlige kontrakter til russisk oligark

Høyrepopulistiske FPÖ satt inntil nylig i regjering med statsminister Sebastian Kurz' konservative parti ÖVP, men trakk seg da Kurz i tidligere i måneden sparket innenriksminister Herbert Kickl.

Konflikten mellom de to partiene toppet seg da de tyske avisene Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung publiserte en video der FPÖs daværende leder Heinz -Christian Strache tilbyr en russisk kvinne, som hevdet å være niesen til en russisk oligark, lukrative offentlige kontrakter i Østerrike i bytte mot valgkampstøtte.

Strache måtte gå av som partileder og visestatsminister, og Kurz sparket Kickl som var generalsekretær i FPÖ da Strache var leder.

les også

Europas høyrepopulister med brakvalg: - Dette er en stor seier

Kurz erstattet de avgåtte FPÖ-statsrådene med teknokrater og høytstående tjenestemenn og har varslet nyvalg i september, men Europas yngste regjeringssjef, som er 32 år gammel, må nå levere fra seg nøklene til statsministerkontoret.

President Alexander Van der Bellen må nå i henhold til grunnloven utpeke en ny regjering bestående av teknokrater som skal styre fram til det blir holdt nyvalg i begynnelsen av september.

– Et kynisk spill

Forfatter Simen Ekern har skrevet flere bøker om europeisk høyrepopulisme. Han sier at Kurz’ regjering har blitt fulgt nøye fra utlandet, fordi hans konservative parti dannet regjering med FPÖ, et parti på ytre i høyre i Østerrike og med et frynsete rykte og fortid.

– Mange mener Kurz har drevet et kynisk spill, der han konsekvent har lukket øynene for de problematiske sidene til FPÖ, som er et parti med en høyreekstrem arv. At Kurz har maktet å holde denne koalisjonen sammen, har blitt sett på som inspirasjon for visse konservative partier i Europa, som kan se seg tjent å regjere med høyrepopulister, sier Ekern.

EKSPERT: Simen Ekern er bosatt i Italia og har skrevet flere bøker om ytre høyre og populisme i Europa. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ekern mener imidlertid at Ibiza-videoen er et eksempel på risikoen som følger med ved å regjere med partier på ytre høyre.

– Mange av de tingene Strache sa i den videoen, går jo nettopp på deres syn på demokratiet. Han sa blant annet at han så frem til en lignende mediesituasjon i Østerrike som i Ungarn, der uavhengig media stadig blir strupet. De illiberale vendingene trekkene i disse partiene bør definitivt tas på alvor, og dette er en risiko ved å regjere med høyrepopulistiske partier, sier han.

I Ibiza-videoen tilbyr Strache en russisk kvinne, som hevdet å være niesen til en russisk oligark, lukrative offentlige kontrakter i Østerrike i bytte mot valgkampstøtte. Ekern peker på at den russiske lenken ikke er tilfeldig.

– Strache er blant de på ytre høyre som har tatt vennskapet med Russland lengst, og ytret stor beundring for Putin. For høyrepopulistiske partier handler dette både om ideologiske og økonomiske interesser. Ideologisk sett sees Putin på som en alliert i kampen mot islam og innvandring, globalisme og internasjonale organisasjoner. Økonomisk sett har jo blant annet Marine Le Pen fått lån i russiske banker for å finansiere partiet sitt, sier han.

BRUDEVALS: Vladimir Putin ble i fjor sommer invitert i bryllupet til Karin Kneissl, utenriksminister i Sebastian Kurz’ sin regjering. Foto: ROLAND SCHLAGER / POOL / APA POOL

For Russlands del, er fordelen åpenbar ved å støtte disse partiene:

– Partier som vil jobbe mot et sterkt EU vil gjøre Europa mindre effektivt som en motvekt til Russland på en rekke plan, og spesielt med tanke på sanksjonsregimet mot russerne, sier Ekern.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder