Trump slår tilbake mot Russland-anklager før høring

FBI må svare om Trumps Russland-kontakt

Samarbeidet medlemmer av Donald Trumps stab med Russland i valgkampen? Og ble Trumps telefon avlyttet? Det er spørsmålene FBI-direktør James Comey må svare på når han mandag møter til høring.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Klokken 15 mandag ettermiddag norsk tid møter FBI-direktøren til høring i Representantenes hus, der han blant annet må svare på spørsmål om tette bånd mellom Donald Trumps stab og Russland.

Twitter-angrep

Bare timer før høringen sendte preisdenten ut en Twitter-melding der han han anklager Demokratene for å bruke «Russland-historien» for å dekke over sin egen, elendige valgkamp.

Minutter etter fulgte han opp med en ny melding der han slår fast at den virkelige historien dreier seg om hvordan graderte opplysninger har blitt lekket.

Tett kontakt

De amerikanske etterretningsorganisasjonene har tidligere åpent beskyldt Russland for å hacke Demokratenes nasjonalkomité og antydet at hackingen hadde til formål å hjelpe Trump til å vinne valget.

Forvirret av Trump? Bli oppdatert med VGs Trump-guide

Samtidig er det avdekket at medlemmer av Trumps stab hadde tett kontakt med russere i løpet av valgkampen. Ifølge CNN vil Demokratenes representanter i komiteen forsøke å presse FBI-direktøren til å avsløre hva etterretningsorganisasjonen vet om disse kontaktene.

Flere medier har også meldt at Russland, ifølge ubekreftede opplysninger, tilbød Trump lukrative forretningsavtaler i årene før han besluttet å stille til valg, angivelig for å kjøpe seg framtidig innflytelse.

I februar ble Trump tvunget til å sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn etter avsløringer om at han hadde hatt skjult kontakten han hadde hatt med Russlands USA-ambassadør Sergej Kisljak.

I forrige måned ble det også avdekket at justisminister Jeff Sessions hadde hatt kontakt med den russiske ambassadøren uten å opplyse om dette.

Avlytting

Den oppsiktsvekkende Twitter-meldingen, der Trump åpent anklager sin forgjenger Barack Obama for å ha avlyttet telefonen hans i valgkampen vil bli et annet sentralt tema i høringen. Obama har avvist de grove anklagene og selv sentrale republikanske representanter har sådd tvil om presidentens påstander.

Bakgrunn: Påstår at Obama avlyttet ham i valgkampen

Devin Nunes, fastslo fredag at det ikke finnes bevis for avlyttingspåstandene i de dokumentene som komiteen har fått fra justisdepartementet.

Trump har likevel nektet å gå tilbake på påstandene, og varslet at han vil legge frem konkrete bevis.

– Grunnløse beskyldninger

Nå krever representanter for begge partier at FBI-direktøren benytter høringen til å legge avlyttingssaken død en gang for alle.

Kommentator: Så normal er Trump

– Hvis han offentlig avviser disse påstandene vil det sende en klar beskjed til presidenten at han ikke kan komme med grunnløse beskyldninger uten å bli tatt, sier Demokratenes fremste representant i komiteen, Adam Schiff til CNN.

Den republikanske representanten Tom Cole mener Trump må be Obama om unnskyldning, dersom han ikke kan legge frem overbevisende dokumentasjon på sine påstander.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder