Firebarnsfar (39) med IS-sympatier pågrepet: – Trolig sjåføren

MÄRSTA (VG) Politiet tror de har pågrepet gjerningsmannen som drepte fire og skadet 15 i Stockholm i går. 39-åringen har tidligere uttrykt sympati med terrorgruppen IS.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Hege Wallenius
 • Hilde Kristine Misje
 • Helge Mikalsen
 • Hallgeir Vågenes

Artikkelen er over tre år gammel

Ifølge SVT Nyheter bekrefter flere politikilder lørdag morgen at det er funnet en veske med sprengstoff i lastebilen som ble brukt i angrepet.

Politiet sier til Sveriges Radio at den pågrepne etter fredagens angrep i Stockholm sannsynligvis er mannen som kjørte lastebilen.

– Ja, det er trolig sjåføren, sier politiets pressetalsmann Lars Byström til SR.

Mannen ble arrestert fredag kveld, etter at politiet offentliggjorde bilder av en mann på en overvåkningsvideo fra rulletrappen på Centralstation.

Politiet utelukker likevel ikke flere pågripelser.

– Vi kan ikke utelukke at det blir flere pågripelser, men vi ser ikke noe tegn på noen fare for allmennheten nå, sier Byström til SR.

Karin Rosander i den svenske påtalemakten sier til kanalen at mannen vil bli fremstilt for varetekt senest tirsdag.

DIREKTE: Få siste nytt om Stockholm-angrepet

Ifølge Aftonbladet er den pågrepne mannen usbekisk statsborger. Han er 39 år gammel og ikke folkeregistrert i Mästa, men i Stockholms-forstaden Hjulsta. Han skal imidlertid kun ha fått posten til adressen, mens han bodde et annet sted.

På Facebook-siden har han lastet opp flere propagandafilmer for IS. Han har også trykket «liker» på bilder av blodige mennesker, tatt sekunder etter eksplosjonene under Boston-maraton i 2013.

I forbindelse med pågripelsen skal mannen ha fortalt at han er skyldig i det dødelige angrepet i Stockholm sentrum, melder Aftonbladet. Ifølge øyenvitner hadde føreren av lastebilen maskert. 39-åringen skal hatt en finlandshette da han ble pågrepet.

Han skal også ha hatt lettere skader og glassplinter på klærne.

Etter angrepet i Drottninggatan skal mannen hadde flyktet ned mot T-banen, hvor han ble fanget opp av overvåkningskameraene. Senere skal ha tatt toget nordover. Det er uklart om han tok flytoget Arlanda Express eller lokaltoget.

Han skal ha tatt toget i retning mot Arlanda, men etterpå har han reist tilbake, skriver Aftonbladet. Han ble pågrepet i tettstedet Mästa ligger nær flyplassen.

Firebarnsfar

Aftonbladet har snakket med en bekjent av mannen. Hun kan ikke tro at han står bak det dødelige angrepet i Stockholm sentrum.

– Han har fire barn og jobber i bygningsbransjen, forteller hun.

Det er uklart hvor lenge han har oppholdt seg i Sverige.

– Han pratet aldri om politikk eller religion. Derimot snakket han om å få flere jobber slik at han kunne sende penger hjem til familien, fortsetter hun.

VG har vært utenfor huset i Hjulsta der mannen som ble pågrepet har hentet sin egen post. Politiet opplyser til VG at kvinnen som er registrert i boligen ikke befinner seg der. De vil ikke svare på om hun er pågrepet.

Boligen blir nå ransaket av politiet.

39-åringen ble pågrepet da han gikk langs veikanten i Mästa. Ifølge politiet skal han ha vært innom en forretning i forkant og oppført seg merkelig. Politiet ble varslet og en politipatrulje som var i nærheten konfronterte han,

Ifølge politiet er 39-åringen interessant fordi han oppholdt seg nær dødsangrepet i tid og sted. Politiet utelukker ikke at det er flere gjerningspersoner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Paris-terrorist bodde i Märsta

VGs reportere befinner seg i Steninge allé, som går ned mot Steninge slott i Mästa. Veien er sperret av politiet. Området beskrives som rolig av naboene.

Ved 20.30-tiden kom rundt 10–15 politibiler og sivile biler, og Natanel Alfven (27) skjønte at dette var en pågripelse knyttet til lastebilangrepet i Stockholm.

– Da var det ingen folk der, ingen presse eller andre. Jeg ble nysgjerrig, og dro hjem for å hente kameraet mitt, forteller Alfven til VG.

Få oversikt: Dette vet vi om angrepet

Han sier at stedet politisperringene ble satt opp er et ganske øde sted, og omtaler hendelsen «surrealistisk».

– Vår arbeidshypotese er at dette er et terrorangrep. Vi påstår ikke at det er det, men vi behandler hendelsen som det, opplyste Stefan Hectora fra Polisens nationella operativa avdelning (NOA) på pressekonferansen.

Mohamed Belkaid fra Algerie, som var en terroristene bak Paris-angrepet, har også bodd i Märsta. Han ble skutt og drept av belgisk politi i 2016 i jakten på terroristene.

Saken fortsetter under videoen.

Etterlyste mistenkelig mann

Pågripelsen kom få timer etter at politiet offentliggjorde bilder fra overvåkningskameraer og ba om publikums hjelp.

Politiet presiserte at mannen på videoen ikke var mistenkt, men han ble omtalt som «interessant i etterforskningen». Politiet ba vedkommende om å melde seg, samt at andre som visste hvem han var, tok kontakt med politiet umiddelbart.

Dramatisk video: Unnslipper i siste sekund

Mannen ble fanget opp av kameraer på en T-banestasjon nær angrepet.

– Foreløpig ber vi om hjelp til å spre bildet. Personen settes i umiddelbar tilknytning til denne hendelsen, sa politimester Mats Löfving på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under videoen


Under pressekonferansen opplyste politiet at de ikke hadde kontroll på den eller de som utførte det dødelige angrepet. De sa videre at de ikke visste om det dreide seg om enkeltstående hendelse eller om de kan forvente flere angrep.

– Vår prioritet er nå å pågripe gjerningsperson. Og det er viktig også å forhindre nye angrep, samt trygghetsskapende tiltak. Det vil prege kvelden og natten, sa regionpolitisjef Ulf Johansson.

Lastebilangrepet skjedde like før klokken 14.53 fredag. Sjåføren meide ned flere mennesker i Drottninggatan, før han krasjet lastebilen inn i kjøpesenteret Åhléns City, hvor den tok fyr. Flere mennesker er drept og skadet.

Mer om

 1. Lastebilangrep i Stockholm
 2. Sverige

Flere artikler

 1. Politiet: Avviser at ny person er pågrepet etter Stockholm-terror

 2. To vitner ledet politiet til den mistenkte gjerningsmannen: – Virket nervøs og hadde brente klær

 3. Skrekkangrep i Stockholm: – Kjørte ned folk som om de var pappfigurer

 4. SVT om angrepet i Sverige: Fant sprengstoff i lastebilen

 5. Lastebil braste inn i folkemengde i Stockholm: Fire personer døde - barn blant de skadede

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder