50 PROSENT OPPSLUTNING: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton kan glede seg over flere gode meningsmålinger. Foto: Steve Marcus / Reuters / NTB scanpix

Solid ledelse for Clinton på meningsmålinger

Hillary Clinton har en solid ledelse over Donald Trump på mange meningsmålinger den siste tiden. Stadig mer kontroversielle Trump-utslipp er trolig én av årsakene.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Mens Clinton får 50 prosents oppslutning, må Trump nøye seg med 42 prosent i en måling som ble gjennomført i begynnelsen av august for Washington Post og TV-kanalen ABC News.

Resultatet føyer seg inn i en rekke av gode tall for Clinton den siste uken. Gjennomsnittet av de siste målingene på nettstedet RealClearPolitics viser at hun har en ledelse på 6,9 prosentpoeng.

– Trump har fortsatt tid til å endre kurs. Men ikke mye tid, sa analytikeren Sean Trende fra RealClearPolitics til avisen Financial Times nylig.

Les også: Hillary Clinton skapte historie, men ektemannen Bill stjal showet

Ordkrig med soldatforeldre

Clinton fikk et oppsving etter Demokratenes landsmøte i slutten av juli. I tillegg antas det at Trump har mistet oppslutning på grunn av flere kontroversielle utspill den siste tiden.

Trump har blant annet havnet i en ordkrig med et muslimsk ektepar som sto på scenen under Demokratenes landsmøte. Ekteparet mistet sønnen da han tjenestegjorde som amerikansk soldat i Irak.

I tillegg nølte Trump lenge med å støtte Paul Ryan, Republikanernes leder i Representantenes hus, som håper på gjenvalg i høst. Den kontroversielle milliardæren har også hevdet at presidentvalget kan bli fikset slik at han taper.

At han ba moren til en skrikende baby ta med seg barnet og forlate salen under et av sine valgkampmøter, skapte også forundring blant mange amerikanere.

Les også: Obamas halvbror: Jeg skal stemme på Trump

Les også: Splitter USA: Se hvor forskjellige Trump og Clintons følgere i sosiale medier er

Satser på kjernevelgere

Ifølge Trende er et av Trumps problemer at han fortsetter å gjøre alt han kan for å styrke stillingen blant sine kjernevelgere – hvite med lav utdanning.

Uttalelsene, stilen og de politiske forslagene som gjør ham populær i denne gruppen, gjør det trolig vanskelig å appellere til svært mange andre grupper. Og det blir trolig vanskelig å vinne presidentvalget i november uten å nå bredere ut enn han gjør i dag.

Mens Trump ledet på meningsmålingene en kort periode etter at Republikanerens landsmøte var avsluttet, og før Demokratenes landsmøte hadde begynt, er styrkeforholdet mellom kandidatene nå det samme som det har vært tidligere i år.

Les også: Hillary Clinton vil at e-postene skal offentliggjøres

Likevel kan Trump finne trøst i at heller ikke Clinton er veldig populær i befolkningen sett under ett. I meningsmålingen for Washington Post og ABC News svarer 6 av 10 registrerte amerikanske velgere at de er misfornøyd med begge de to store partienes kandidater.

Resultatene i ulike målinger spriker naturlig nok en del, og en meningsmåling utført for nyhetsbyrået Reuters tyder på at Clintons ledelse bare er på 3 prosent.

Kommentar: Har det rablet for Trump?

Mer om

  1. Hillary Clinton
  2. USA-valg 2016

Flere artikler

  1. Clinton leder på alle målinger

  2. Ny prognose: Størst sjanse for at Donald Trump vinner valget

  3. Clinton tar ledelsen i vippestatene

  4. Slik rammer epost-skandalen Hillary Clinton

  5. Dette er Hillary Clintons e-post-mareritt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder