17. DESEMBER: I videoen sier svensken hvilken dato det er, at han holdes fanget og hvilken dato han ble tatt til fange. Videoen ble sluppet lørdag. FOTO: SKJERMDUMP ,

Ny video med svensk gissel som ble kidnappet i 2011: Al Qaida advarer Sverige mot å samarbeide med Frankrike

2016 er det femte året svensken Johan Gustafsson (40) blitt holdt fanget av Al Qaida-terrorister i Mali. Lørdag ble det sluppet en ny video.

Publisert:

40-åringen ble kidnappet under et restaurantbesøk i turistbyen Timbuktu i Mali i november 2011. Han var da på en motorsykkeltur gjennom Afrika.

Kort tid senere truet terroristene med å ta livet av svensken og andre personer de hadde i fangenskap.

Les: Første livstegn fra svenske Johan

TERRORIST: Mannen som fremsetter kravene i videoen snakker flytende engelsk. Han viser til at kravene som ble gitt til svenske myndigheter i 2012, fortsatt er gjeldende. FOTO: SKJERMDUMP ,

Livstegnene har vært få de siste årene, med unntak av noen videoer, blant annet i sommer.

Svensken holdes fanget av Al Qaida i Maghreb – en gruppering av jihadister i Nord-Afrika som er tilsluttet det internasjonale terrornettverket.

Svensken sitter i fangenskap sammen med den sørafrikanske statsborgeren Stephen McGowan.

– Ikke bruk Frankrike som mellomledd

Lørdag ble det sluppet en ny video, hvor en maskert terrorist i kamuflasjeklær og de to fangene snakker.

Tittelen på videoen er: «En melding til myndighetene i Sør-Afrika og Sverige».

– Mujahedinene kom i 2012 med en rekke krav for å løslate fangene. Det er mulig dere aldri mottok våre krav, eller at dere fikk en kopi som ikke var originalen, fordi en tredjepart blandet seg inn.

– Hvis dere ønsker en rask løslatelse av deres «barn» så ikke bruk Frankrike som et mellomledd i kontakten med oss, sier terroristen i videoen.

FØRSTE BILDE: Dette var det første bildet som ble sluppet etter at svensken og andre europeere ble kidnappet av terroristene. I løpet av det siste året skal Johan Gustafsson ha blitt overført til en annen terrorgruppe. Foto: ,

Den maskerte terroristen snakker flytende engelsk i videoen.

– Vi er villige til å holde deres «barn» så lenge kravene våre blir møtt. Hvor mye mer lidelse ønsker dere at «barna» og deres familier skal gjennomgå. Har de ikke lidd nok?

– Tenker på ham

Deretter snakker de to fangene. Begge sier tilnærmet det samme.

– Mitt navn er Johan Gustavsson. Jeg blir fortsatt holdt fanget av Al Qaida Muhagrib. Dagens dato er 17. desember, det er torsdag, 2015. Jeg ble tatt til fange 21. november 2011, sier svensken i videoen.

Videoen avsluttes med et sitat fra den drepte Al Qaida-lederen Osama bin Laden.

SØRAFRIKANER: Stephen McGowan holdes fanget av Al Qaida. Foto: ,

I mai i fjor intervjuet den svenske avisen Expressen faren til Johan Gustafsson.

– Vi tenker på ham flere ganger hver dag. Vi har håp. Vi må håpe, sa Göran Gustafsson den gang.

Det svenske utenriksdepartementet har ikke på noe tidspunkt gitt uttalelser om eventuelle forhandlinger med terroristene.

Terroristene som holder svensken og sørafrikaneren fanget skal være jihadister fra Mali og Libya, ifølge sikkerhetskilder. Det skriver Expressen.

Direktør Rita Katz i SITE Intelligence Group skriver at terroristen i videoen er den samme mannen som dukket opp i videoen fra i sommer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder