SØKER: Denne uken er det tre måneder siden MH370 forsvant. Her er letemannskaper avbildet i april under søket etter det savnede flyet. Foto: AFP/NTB Scanpix

Britisk kvinne kan ha sett MH370

En britisk kvinne befant seg på en seilbåt utenfor Indonesia da hun så et brennende fly i ferd med å styrte. Det flyet kan ha vært mysterieflyet MH370.

André Haugen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Leteaksjonen etter MH370, flyet som forsvant fra radaren for tre måneder siden, er blant de største i luftfartens historie. Letemannskaper står fortsatt uten resultater. Et øyenvitne forteller nå om en hendelse som kan gi nytt håp til letingen.

Den 41 år gamle britiske kvinnen Katherine Tee så det hun beskriver som «et langstrakt fly som glødet oransje, med en sti av svart røyk bak det». Flyet skal ha beveget seg fra nord til sør.

Trodde ikke sine egne øyne

- Jeg så noe som så ut som et brennende fly. Det var det jeg trodde det var. Så tenkte jeg at jeg måtte være gal, sier Tee til britiske Independent.

Hun forteller at hun ikke trodde sine egne øyne, og derfor ikke fortalte myndighetene om hendelsen før nå.

- Jeg så to andre fly som passerte høyt over det, og de hadde normale lys. Jeg tenkte at disse flyene ville si ifra dersom flyet sto i brann. Tenk så dum jeg måtte ha fremstått dersom jeg hadde tatt feil, sier hun.

Flyet som så ut til å brenne skal ha flydd omtrent halvparten så lavt som de andre flyene.

Sjekket GPS-logg

Da hun kom til land i Phuket ble hun møtt av et folk i fortvilelse, og flere spurte henne om hun hadde sett noe. Det var først da hun sjekket sin egen GPS-logg lang tid i etterkant at hun virkelig begynte å se en forbindelse mellom hendelsen og det forsvunnede flyet.

Da mannen hennes publiserte loggen på et forum på Internett fikk de flere hendvendelser om at seilbåten kan ha vært på samme sted som MH370. Det var disse hendveldelsene som overbeviste Tee om at hun måtte informere de ansvarlige for letaksjonen om det hun hadde sett.

- Jeg vet ikke om dette vil hjelpe myndighetene eller familiene. Det eneste jeg vet er at jeg var på rett sted til rett tid. Jeg valgte å feie hendelsen under teppet, og det er jeg lei meg for. Kanskje jeg burde hatt mer tiltro til meg selv, sier hun til Independent.

Denne uken er det tre måneder siden flyet fra Malaysian Airlines forsvant fra radaren. Spekulasjonene om hva som har skjedd med flyet og alle de 239 menneskene om bord blir stadig flere. Både cyberterrorisme og teknisk trøbbel er blant teoriene. I tillegg er passasjerene og mannskapet blitt satt under lupen.

Uidentifisert lyd

Håpet om å finne flyet har gjentatte ganger blitt satt på prøve. Det har flere ganger blitt meldt om satelittbilder som angivelig var av vrakdeler etter flyet, men dette har vist seg å ikke stemme.

I går kom det frem at eksperter håper på at en uidentifisert lyd, som ble fanget opp av to målestasjoner i det indiske hav, skal kunne knyttes til flymysteriet.

Forrige uke ble det kjent at australske granskere tror MH370 styrtet i havet først etter at drivstofftankene var tomme. Forrige måned sa lederen for letearbeidet at det kan ta opp til et år før man finner flyet.

Hjelpesenteret, der flere pårørende har oppholdt seg den siste tiden, vil nå stenge. Dermed vil de ikke lenger motta daglige oppdateringer på søket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder