INNBITT: Bernie Sanders har ikke tenkt å droppe ut av demokratenes nominasjonsvalg med det første. Det trenger han heller ikke med tanke på alle pengene han samler inn. Foto: Carlos Osorio , Ap

Sanders' millioner skaper hodepine for Clinton

Til tross for massivt overtak fra Hillary Clinton er det ingenting som tyder på at Bernie Sanders gir seg med det første. Det kan svekke demokratenes presidentfavoritt betydelig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag holder demokratene primærvalg i delstaten Michigan.

• Ifølge Real Clear Politics leder Hillary Clinton så langt med mer enn 20 prosentpoeng over Sanders på meningsmålingene. I Michigan står hele 130 delegater på spill, og Clinton vil etter all sannsynlighet dra enda mer i fra Sanders i racet om å bli demokratenes presidentkandidat i høst.

FORTSATT RIKEST: Clintons kampanje er rikere enn Sanders, men den politiske kapitalen det koster henne å krangle med motstanderen kan vise seg vel så viktig. Foto: Thomas Nilsson , VG

• Samme dag er det også valg i den ikke fullt så delegattunge delstaten Mississippi. Her ligger Clinton enda bedre an med over 40 prosentpoeng høyere oppslutning i et gjennomsnitt av meningsmålingene.

Når delegatfordelingen så langt er 1121 til 479 i Clintons favør er det ikke rart hun regnes som klar favoritt.

Til tross for dette er Sanders evne til å samle inn penger og engasjere unge en konstant bekymring for team Hillary, skriver Washington Post. Det er nemlig ingen ting som tyder på at han kommer til å trekke seg fra valgkampen slik flere kandidater fra begge partier har gjort allerede.

Clintons folk frykter nå at Sanders’ innbitte valgkamp vil svekke henne når det kommer til selve presidentvalget i høst:

Hver dollar hun bruker i kampen mot Sanders er nemlig én dollar mindre til kampen mot republikanernes kandidat, enten det blir Trump, Cruz eller noen helt andre.

I tillegg kan intern kjekling hos demokratene svekke entusiasmen og oppslutningen rundt henne hvis hun skal konkurrere i presidentvalget senere.

Fikk du med deg? Trump tvitret fascist-slagord

Den amerikanske avisen har snakket med flere kilder som frykter at Sanders vil tappe henne for penger, politisk kapital og legitimitet om han blir værende i valgkampen fram mot sommeren.

Eksperter om Clinton vs. Trump: Hillary har best sjanser

Sanders er selverklært demokratisk sosialist og ser til Skandinavia i sin politikk. Noen av hans viktigste hjertesaker er å gjøre helsehjelp til en rettighet, løfte middelklassen og avskaffe skolepenger for høyere utdanning. Med standpunkter langt utenfor det som er gjengs i amerikansk politikk har 74-åringen likevel greid å samle inn store summer og vinne flere delstater så langt.

Sanders nærmer seg fem millioner individuelle bidrag – mer enn dobbelt så mange som Hillary. Hennes donasjoner er i snitt mye større enn Sanders’, og Clinton har større økonomiske muskler enn ham. De siste to månedene har Sanders likevel samlet inn mest penger, og hennes 30 millioner dollar i februar ble grundig slått av Sanders’ 42.7 millioner.

Clinton i strupen på Sanders: – Utspekulert skittkasting

– Denne valgkampen har akkurat begynt og Bernie går hele veien, sier talsmann Michael Briggs til Washington Post.

Natt til mandag norsk tid møtes Clinton og Sanders til debatt i forkant av primærvalgene i Michigan og Mississippi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder