Spansk avis: Uklart hvem som kjørte terrorbilen – politiet jakter på 22-åring

Her blir terrorbilens dødsferd nedover paradegaten i Barcelona fanget på kamera. Nå blir Younes Aboyaaqoub (22) utpekt som mulig sjåfør. Han er fortsatt på frifot.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Politiet har ikke med sikkerhet identifisert hvem som kjørte varebilen som meide ned og drepte 14 personer på La Rambla, ifølge storavisen El Pais.

Videre skriver avisen politiets teori – en teori som skal ha blitt forsterket det siste døgnet – er at 22 år gamle Younes Aboyaaqoub var sjåføren.

22-åringen er fortsatt ikke pågrepet, og det foregår nå en massiv politioperasjon for å finne den marokkanskfødte mannen.

Noen timer etter torsdagens grufulle terrorangrep, fant politiet en varebil i småbyen Vic, like nord for Barcelona.

I varebilen skal det ha blitt gjort funn – dokumenter – som knytter Younes Aboyaaqoub til den, ifølge El Pais.

JAGES: Younes Abouyaaqoub er fortsatt på frifot.

Varebilen og terrorbilen på La Rambla ble leid samtidig.

Hva har skjedd? Oversikt over terroren i Barcelona

Bilkapring

El Pais – som viser til anonyme politikilder – skriver at det nå etterforskes om 22-åringen kom seg ut av Barcelona ved å kapre en Ford Focus like etter angrepet på La Rambla.

Torsdag kveld ble en politimann påkjørt og skadet da den aktuelle bilen ble forsøkt kontrollert ved en kontrollpost på hovedveien La Diagonal.

Bilen ble senere funnet i forstaden Sant Just Desvern. Inne i bilen ble bileieren funnet drept, trolig som følge av stikkskader.

Etterlyste Younes Aboyaaqoub kommer i likhet med mange av de mistenkte terroristene fra den spanske småbyen Ripoll, like nord for Barcelona.

– Vi kan bekrefte at vi jakter på denne personen, sier talsperson Albert Oliva for politiet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Søker etter hvit leiebil

Fredag kveld og natt til lørdag gjennomførte politiet flere aksjoner i jakten på 22-åringen. I Girona-provinsen – nordøst for Barcelona – har politiet blant annet gjennomsøkt busser.

Politiet har også gått kraftig til verks i Ripoll – og gjennomført ransakinger på flere adresser – hjembyen til flere av de mistenkte terroristene.

Det er uklart om politiet jakter på flere mistenkte terrorister. En lokal myndighetsperson – innenriksminister Joaquim Forn i Catalonia – er lørdag sitert på at politiet «to-tre personer» i forbindelse med terrorangrepet, ifølge Europa Press.

RANSAKET: Dette skal være leiligheten til en av mennene, en tidligere imam, som knyttes til terrorangrepet. Foto: Susana Vera Reuters

De mange aksjonene har så langt ikke gitt resultater – i form av pågripelser, melder politiet på Twitter.

En hvit Renault Kangoo er såkalt flagget, eller etterlyst. Politiet mener bilen er blitt leid av en av de tre etterlyste, ifølge nyhetsbyrået AP, som viser til anonyme sikkerhetskilder i Frankrike.

Grensekontrollen mellom Spania og Frankrike skal være forsterket, noe som er vanlig etter terrorangrep, ifølge de samme anonyme sikkerhetskildene.

Hva har skjedd? Oversikt over terroren i Barcelona

17-åring drept av politiet

Flere medier meldte fredag at politiet mente 17 år gamle Moussa Oukabir kunne være sjåføren av terrorbilen. Denne teorien er nå svekket, ifølge politisjef Josep Lluís Trapero i Catalonia.

– Det er en mulighet, men akkurat nå, sammenlignet med for fire timer siden, har han mindre tyngde som hovedmistenkt, uttalte politisjefen fredag kveld.

Politiet har bekreftet at 17-åringen var en av fem mistenkte terrorister som torsdag kveld ble drept i skuddvekslingen i byen Cambrils.

Polititeori: Terroren ble planlagt fra dette huset

Marokkansk opphav

El Houssaine Abouyaaqoub (19), Said Aallaa (19), Omar Hychami (21) og Mohamed Hychami (24) ble også drept i den dramatiske skuddvekslingen i kystbyen, som ligger drøye 100 kilometer sør for Barcelona.

Alle de drepte skal være registrert som født i Marokko, ifølge The Guardian.

Fire menn på 21, 27, 28 og 34 år er pågrepet av politiet. Tre av disse skal være marokkanske statsborgere, mens den siste skal være spansk statsborger.

PÅGREPET: Her blir en av mennene pågrepet i småbyen Ripoll. Det er uklart hva mannen eventuelt er siktet for. Foto: Pau Barrena AFP

Det er også meldinger om ytterligere to terrormistenkte menn, hvorav den ene skal ha omkommet i en eksplosjon i byen Alcanar onsdag kveld – dagen før terrorangrepet i Barcelona.

Spanske medier rapporterer forskjellig angående den andre terrormistenkte i huset, så det er uklart om også han er død eller alvorlig skadet.

Politiets teori er at det ble jobbet med eksplosiver til et kommende terrorangrep da huset ble rammet av eksplosjonen.

Den såkalte islamske staten, eller IS, har tatt på seg skylden. Så langt er det ikke kommet noen konkrete detaljer fra politiets etterforskning som kobler de tolv mistenkte mennene – som enten er drept, arrestert eller etterlyst – til IS.

Spanias innenriksminister Juan Ignacio Zoido uttalte ifølge Sky News lørdag ettermiddag at terrorcellen som rammet landet var blitt helt oppløst.

Innenriksministereren i Catalonia, Joaquim Forn, vil imidlertid advare mot å betegne den antatte terrorcellen som oppløst.

– Jeg vil ikke bestride Zoido, men dette etterforskes av politiet i Catalonia, og den etterforskningen er ikke avsluttet. Det som skjedde i Cambrils gir oss grunnlag for å si at cellen er sterkt svekket, men på dette tidspunktet kan vi ikke si at den er fullstendig ødelagt, sa Forn til pressen lørdag, melder NTB.

Terrornivået i Spania blir opprettholdt på nivå fire, men myndighetene opplyser at det ikke er noe som tyder på at nye angrep er nært forestående.

Flere fra samme småby

Flere av de mistenkte terroristene kommer fra småbyen Ripoll, som ligger nordøst i Spania, tett opp mot grensen til Frankrike.

– Ripoll er et sted hvor alle kjenner alle. Vi skjønner ikke hvordan mennesker vi har levd side om side med kan være involvert i terrorisme – og det gjør heller ikke familiene deres. Dette er personer som folk har gått på skole og spilt fotball med, sier ordføreren Jordi Munell.

Politiet sier det er for tidlig å uttale seg om hvordan og når de mistenkte terroristene – flere av dem unge menn – ble radikalisert.

– Men det har tatt noe tid å planlegge disse angrepene, uttalte politisjefen Josep Lluís Trapero, ifølge El Pais.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder