TERROR: En militærbuss ble angrepet i Ankara onsdag. 28 mennesker ble drept. Foto: Stringer , Reuters

Kurdistans frihetsfalker påtar seg ansvar for Ankara-angrep

Den kurdiske gruppen TAK påtar seg ansvar for angrepet i Ankara denne uken der 28 mennesker ble drept.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

TAK (Kurdistans frihetsfalker, tidligere kjent som Kurdistans frihetshauker), som i 2006 påtok seg ansvar for en rekke angrep mot tyrkiske turistbyer og sist et angrep på en flyplass i Istanbul i forrige måned, påtar seg ansvar for angrepet mot en militærbuss i Tyrkias hovedstad Ankara onsdag. 28 mennesker ble drept og 61 såret.

Angrepet var et svar på Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans politikk og han kan vente seg flere slike angrep, heter det i en uttalelse fra TAK videreformidlet av det kurdiske nyhetsbyrået Firat.

TAK er en av de mindre kjente kurdiske grupperingene. Den dukket første gang opp i 2004. Gruppen har av tyrkiske myndigheter blitt koblet til det kurdiske arbeiderpartiet PKK, men TAK kunngjorde i 2005 at gruppen er uavhengig av PKK. PKK er for humane, uttalte TAK.

Skylder på YPG

Erdogan var raskt ute med å uttale at den syriske kurdermilitsen YPG sto bak angrepet. YPGs politiske fløy PYD nekter for å ha hatt noe med angrepet å gjøre.

– Det første de gjorde etter angrepet var å skylde på oss. De dikter opp påskudd for å kunne ta seg inn i Rojava, sier Redur Xelil, en talsmann for YPG, til Firat.

Rojava er kurdernes navn på det nordlige Syria.

USA har verken kunnet bekrefte eller avkrefte Erdogans påstand. USA har lenge støttet YPG-militsen i krigen mot IS i Syria, mens Erdogan mener YPG står i ledtog med den militante greinen av det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia. Både PKK og YPG står på Tyrkias terrorliste, mens kun PKK står på USAs terrorliste.

Til nå har tyrkisk politi pågrepet 17 mennesker i forbindelse med Ankara-angrepet onsdag, og insisterer fortsatt på at YPG står bak.

Erdogan trist

Den tyrkiske presidenten sa tidligere fredag at USAs støtte til YPG gjør ham trist.

– For flere måneder siden i mitt møte med USAs president Barack Obama, så sa jeg til ham at USA leverer våpen. Tre flylaster kom fram, halvparten endte opp i Daeshs (IS) hender, og den andre halvparten hos PYD, sier Erdogan, som henviser til YPGs politiske fløy.

Overfor pressen i Istanbul tilføyer Erdogan at han akter å snakke med president Barack Obama i en telefonsamtale senere fredag for å gjenta advarselen.

– Bevis

Erdogan mener hardnakket at YPG gjennomførte angrepet i Ankara onsdag, og statsminister Ahmet Davutoglu mener han har konkrete bevis.

– Angrepet viser at syriskkurdiske YPG er en terroristgruppe, sa Davutoglu torsdag.

Myndighetene mener at den 24 år gamle syreren Salih Necar kjørte en bil med eksplosiver og tok sitt eget liv ved å sprenge den like ved en militærbuss i Ankara i rushtiden onsdag kveld. Minst 28 mennesker ble drept og 61 såret. Necar var ifølge Davutoglu medlem av YPG, og skal ha reist til Tyrkia i fjor sommer.

Bakgrunnen for identifiseringen er fingeravtrykk tatt ved grensen og i bombebilen. Avisen Yeni Safak skriver at han trolig tok seg over grensen sammen med syriske flyktninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder