REDNINGEN: Dette bildet av det første møtet mellom en sulten nigeriansk gutt og Anja Ringgren Lovén, spres fort sosiale medier. Foto: DINNødhjælp ,

Hope (2) var utstøtt av landsbyen - ble reddet av dansk hjelpearbeider

Etter åtte måneders overlevelse på forbipasserendes mat, ble nigerianske Hope tatt hånd om av Anja Ringgren Lovén.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En nigeriansk gutt ble i fjor kastet på gaten av familien, angivelig mistenkt for å være en heks. I åtte måneder livnærte han seg på mat som han ble gitt av tilfeldig forbipasserende.

31. januar var heldigvis en av disse forbipasserende Anja Ringgren Lovén. Hun er direktør i danske DINNødhjælp og grunnlegger av the African Children’s Aid Education and Development Foundation. Lovén bøyde seg ned og ga gutten både vann og mat.

BARN I NØD: Disse bildene har rystet verden

Fraktet til sykehus

DINNødhjælp opplyser at gutten manglet røde blodceller, og Lovén tok han derfor raskt til sykehuset, hvor han fortsatt skal bo i noen dager til.

Da gutten ikke hadde noe navn, valgte Lovén å kalle han Hope. På organisasjonens Facebook-side skriver hun at Hope har fått sitt navn fordi de håper at han vil overleve.

– Hope klarte å overleve fordi det var folk i byen som ga han mat i smug. Dette er veldig risikabelt for de som har gitt han maten, fordi også de kan bli anklaget for å være hekser, og dermed risikere å bli torturert eller drept, forteller komunikasjonsansvarlig Christel Grubert i DINNødhjælp.

VG har ikke fått kontakt med Lovén, men fredag la hun ut et bilde på sin Facebook, der hun skriver at Hope allerede har fått rundere kinn og ser sunn og sterk ut. 2-åringen har ikke lært seg å snakke ennå, men Lovén tror språket kommer raskt når han flytter inn på barnehjemmet.

TRISTE TALL FRA AFRIKA: To millioner barn under fem år dør hvert år

Lovén blir for tiden filmet av danske DR2, som kommer til å vise dokumentaren «Anjas Afrika» i løpet av året.

Mange «heksebarn» i Nigeria

På DINNødhjælps barnehjem i Nigeria, bor det i dag 35 barn, men de er allerede i gang med å bygge et nytt barnehjem.

– Vi begynte byggingen 2. februar, og vi forventer at det står ferdig i år. På det nye barnehjemmet vil vi ha plass til enda litt flere barn enn på det gamle, sier Christel Grubert.

Det er ikke uvanlig at nigerianske barn lider samme skjebne som Hope, opplyser Grubert:

– Mange tusen barn blir forlatt, torturert eller drept i Nigeria på grunn av anklager om at de er hekser. Det er veldig sjelden barnets foreldre som reiser anklagene, men gjerne steforeldre, onkler og tanter, naboer eller presten. Foreldrene har ikke noe å stille opp med når hele landsbyen vil ha et «heksebarn» utdrevet, og overtroen står sterkest i de fattigste områdene.

INGEN HEKS: Tolv dager etter at han ble funnet på gaten, har Hope blitt mye friskere. «Se lige de runde kinder på Hope. Han ser allerede så sund og rask ud og han tager på i vægt hver eneste dag! Han er så stærk den lille fis. Vi glæder os allesammen til at han bliver udskrevet så han kan komme og bo med alle børnene på børnehjemmet. Han kan ikke snakke men det vil komme hurtigt når han kommer til at bo blandt børn», skriver Lovén på sin Facebook. Foto: DINNødhjælp ,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder