STENGT: Tyrkisk politi stengte området rundt Den blå moske etter terrorangrepet, der også norsk Jostein Nielsen ble skadet. Foto: OZAN KOSE , AFP/PRIVAT

Eksperter om terrorangrepet i Istanbul: IS vil ramme Tyrkias økonomi

Frykter flere Tyrkia-angrep

ISTANBUL/OSLO (VG) Med minst ni døde turister kan IS oppnå sitt mål med det dødelige Istanbul-angrepet: Å strupe Tyrkias økonomi ved å stoppe turiststrømmen. Det mener norske Midtøsten-eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Med minst ni døde turister kan IS oppnå sitt mål med det dødelige Istanbul-angrepet: Å strupe Tyrkias økonomi ved å stoppe turiststrømmen. Det mener norske Midtøsten-eksperter.

Ti mennesker døde da en antatt syrisk IS-terrorist sprengte seg selv midt i folkemengden i turiststrøket i den tyrkiske storbyen Istanbul.

Les også: Jostein skadet i terrorangrepet.

Åtte av de drepte tyske turister, en var fra Peru.

– Terroristene er fiender av alle frie mennesker, og fiender av menneskeheten, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel tirsdag kveld.

Skylder på syrisk IS-sympatisør

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan slo allerede i går kveld fast hvem myndighetene mener står bak angrepet som skjedde i 10.30-tiden:


– Jeg fordømmer terrorhendelsen i Istanbul som antas å ha vært et angrep utført av en selvmordsbomber av syrisk opprinnelse, sa Erdogan.

Norges utenriksminister Børge Brende var i Tyrkias hovedstad Ankara da angrepet skjedde i Istanbul. Der møtte han presidenten:

– Jeg benyttet anledningen til å fremme vår dypeste kondolanse og slå fast at vi er partnere i kampen mot terrororganisasjonen ISIL, voldelig ekstremisme og radikalisering, sier Brende til NTB etter møtet med presidenten.

EKSPERT: Knut S. Vikør, Midtøsten-professor. Foto: , UIB

Men angrepet mot Istanbul var ikke det første mot Tyrkia fra IS, og eksperter frykter at det heller ikke blir det siste. IS har pekt ut Tyrkia som et av sine mål:

– IS har selv sagt at de har stått bak andre angrep i Tyrkia, og det må sees i lys av at Tyrkia nå deltar i kampen som offisielt er mot IS, selv om tyrkerne jo bomber kurderne også. I tillegg samarbeider Tyrkia med USA, som er en del av anti-IS-koalisjonen, og nå skal USA også få bruke baser i Tyrkia, sier professor i Midtøstens historie ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør.

Frykter nye angrep

– Må vi frykte nye terrorangrep i Tyrkia fremover?

– Ja, Tyrkia er en av partene som bomber, og vil derfor være et aktuelt terrormål i likhet med Frankrike og Russland. Men vi vet ikke hvor viktig dette vil være for IS sentralt, de har sagt at de vil trappe opp i utlandet, men det er umulig å si nå hvor store ressurser de ønsker å sette inn på dette, sier Vikør.

Les også: Rundt 100 døde i Ankara-angrepet.

Han tror målet med tirsdagens angrep kan ha vært å ramme Tyrkias turistindustri økonomisk.

EKSPERT: Cecilie Hellestveit, Midtøsten-forsker. Foto: , Privat

– Hvis de ønsket på ramme fleste mulig utlendinger ville det vært mer sannsynlig at de gikk etter badestedene, der det er nesten bare utlendinger, sier Vikør.

Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) mener IS vil ramme Tyrkias økonomi.

– Det virker å være IS’ strategi, å ramme økonomien i et land som allerede har politiske problemer, og her vil de ramme turistindustrien. Folk har frem til nå tenkt seg om to ganger før de har bestilt reise til Tyrkia, nå vil de tenke seg om tre ganger, sier Hellestveit.

Hun mener Tyrkias samarbeid med Saudi-Arabia gjør landet mer utsatt for angrep fra IS, og at det foregår ting i forhandlingene om Syrias fremtid nå hvor IS vil sende et tydelig signal til Tyrkia, sier Hellestveit.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder