PUTIN-PROTEST: Mandag var Bolotnaja-plassen i Moskva igjen fylt av mennesker, ett år etter demonstrasjonen hvor over 400 mennesker ble pågrepet da de protesterte mot innsettelsen av Vladimir Putin. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTER / NTB SCANPIX

Nye protester mot Putin i Moskva

Flere tusen demonstranter protesterer mot Vladimir Putin i Moskva, ett år etter at han ble innsatt som president. Opposisjonen i Russland krever et tjuetall politiske fanger løslatt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mandag er det ett år siden tusenvis av russere samlet seg i protest mot Putins tredje innsettelsesseremoni som president.

På ettårsdagen for demonstrasjonen var Bolotnaja-plassen i Moskva igjen fylt av mennesker, som denne gangen protesterte for å få løslatt et tjuetall aktivister som ble pågrepet i forbindelse med fjorårets opprør.

- Det er titusenvis av oss, sier Boris Nemtsov, en fremtredende opposisjonell i Russland.

Politiet mener på sin side at kun 6000 har møtt opp på plassen, som ligger like over elven fra Kreml.

Risikerer fengsel

I fjor ble over 400 demonstranter pågrepet da det brøt ut sammenstøt mellom politi og demonstranter under marsjen 6. mai, kvelden før innsettelsen av Vladimir Putin.

Et tjuetall av dem risikerer nå fengselsstraffer for sin rolle i uroen. De er «politiske fanger», mener aktivister i opposisjonen.

- Er det Gulag om igjen i Russland? spurte opposisjonspolitikeren Gennadij Gudkov, med henvisning til arbeidsleirene hvor millioner av russere strøk med under Josef Stalin.

- Hvis dere ikke ønsker en slik framtid, kom til Bolotnaja i dag! oppfordret Gudkov.

Hengte opp banner

I den travle gata Novij Arbat i Moskva ble mandag et stort banner med kravet «Frihet for 6. mai-fangene!» hengt fra toppen av en bygning.

Banneret ble raskt ble revet ned, og en person ble pågrepet.

Det ble også satt opp klistremerker på skilt med navnene til dem som nå stilles for retten, en vri på tradisjonen med å gi gater navn etter russiske helter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder