LEI AV LØGNER: Vasilij Adrianov demonstrerer i Kaliningrad mot total sentralisering av makt i Russland.
LEI AV LØGNER: Vasilij Adrianov demonstrerer i Kaliningrad mot total sentralisering av makt i Russland. Foto: Harald Henden VG

Russiske demonstranter om makthaverne i Kreml: – Villige til å gjøre hva som helst

UTENRIKS

KALININGRAD (VG) Russere som demonstrerer mot makten i Kreml er ikke overrasket over hackerangrepet i USA.

Publisert: Oppdatert: 17.12.16 19:45

CIA og FBI er samstemte: Russland blandet seg aktivt inn i den amerikanske valgkampen. Ved hjelp av flere hackeangrep tok russiske myndigheter seg inn på demokratenes e-post-servere og lekket dem til offentligheten, hevder amerikanske myndigheter.

I sentrum av Kaliningrad har en gruppe mennesker samlet seg for å demonstrere mot det de opplever som en total sentralisering av makt i Moskva.

Her i den russiske enklaven er innbyggerne omringet av NATO-land, og flere er lei av å være fanget midt i konflikten mellom Vesten og Russland.

De VG snakker med er ikke forbauset over FBIs konklusjon.

Tror ikke på myndighetene

Demonstrant Solomon Ginzburg mener at Putin og hans menn har en finger med i spillet i det meste av avgjørelser som tas i Russland.

– De som sitter med makten nå er villige til å gjøre hva som helst for å beholde den, sukker Ginzburg.

Ved et av byens mest kjente statuer står Vasilij Adrianov med en parole mot den sittende regjeringen.

– Jeg har sluttet å la meg overraske over løgner og korrupsjon fra Kreml. Det er ingen grunn til å tro på noe av det som kommer derfra lenger. Det er bare ondskap og forbrytelser der, mener Adrianov.

Les også: Obama lover tiltak mot Russland etter hackeangrep

Benekter innblanding

Ifølge Washington Post tror både CIA og FBI at russerne ønsket å hjelpe Donald Trump til makten, i tillegg til å forsøke å undergrave det amerikanske valgsystemet.

Russerne selv har flere ganger benektet å være involvert i hackeskandalen. Putins talsmann Dmitrij Peskov har tidligere kalt påstandene for «latterlig nonsens», og fikk støtte av USAs kommende president Donald Trump.

– Jeg synes det er latterlig. Jeg tror det bare er en unnskyldning. Nei, jeg tror ikke på det i det hele tatt, sa Trump i et TV-intervju med Fox News søndag.

Hillary Clinton tordnet imidlertid mot russerne i en tale torsdag kveld og mente de prøvde å ødelegge for henne på grunn av en personlig feide med Putin.

– Vladimir Putin ledet selv de skjulte nettangrepene mot vårt valgsystem, mot vårt demokrati, tilsynelatende fordi han bærer et personlig nag til meg. Han ønsker ikke bare å score et poeng mot meg, men også å undergrave vårt demokrati, sa Clinton i talen.

Republikansk senator: Trump må ta et oppgjør med Russland

Her kan du lese mer om