ETTER ANGREPET: 84 mennesker ble drept og over hundre er skadet etter at en lastebil kjørte ned en stor folkemengde på promenaden i Nice under den franske nasjonaldagsfeiringen torsdag kveld. Foto: Kyrre Lien VG

Nice: Fortsatt ingen bånd etablert til terrorgrupper

IS har tatt på seg skylden for Nice-angrepet, men etterforskningen har foreløpig ikke avdekket noen bånd mellom gjerningsmannen og terrorgruppen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er Frankrikes innenriksminister som mandag morgen opplyser at etterforskerne ennå ikke har etablert noen bånd mellom gjerningsmannen i Nice og terrorgrupper som IS.

– Vi kan ikke utelukke at et ubalansert og veldig voldelig individ har vært gjennom en rask radikalisering og utført denne høyst avskyelige forbrytelsen, sier Bernard Cazeneuve til radiostasjonen RTL mandag morgen.

Uttalelsene kommer etter at flere medier det siste døgnet har sitert kilder fra etterforskningen som har styrket mistanken om at Mohamed Lahouaiej-Bouhlel ikke handlet alene.

IS tar skylden

31-åringen drepte 84 mennesker da han kjørte en 19 tonn tung lastebil inn i folkemassen som deltok i feiringen av Frankrikes nasjonaldag på strandpromenaden i Nice.

Mens familien til Lahouaiej-Bouhlel hevder han var psykisk syk og at han ikke var særlig religiøs, har franske myndigheter koblet angrepet til islamsk ekstremisme. IS' talerør Amaq sendte lørdag ut en melding der de tok ansvar for angrepet og hevdet massakren ble utført på oppfordring fra ekstremistgruppa.

Det er tegnet forskjellige bilder av 31 år gamle Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, som på Frankrikes nasjonaldag torsdag drepte 84 personer med sitt lastebilangrep. Mens familien hevder han var psykisk syk og at han ikke var særlig religiøs, har franske myndigheter koblet angrepet til islamsk ekstremisme.

Venner av Nice-gjerningsmannens ekskone: – Han var voldelig

Søndag skrev flere medier at en sikkerhetskilde uttalte til nyhetsbyrået AP at 31-åringen tilsynelatende har gått gjennom en rask konvertering til radikal islam og planlagt angrepet nøye.

Flere pågrepet

Lahouaiej-Bouhlel skal ha solgt bilen sin få dager før angrepet. Han leide lastebilen som ble brukt i angrepet 11. juli, kjøpte en pistol og er blitt fanget opp på overvåkingskameraer langs promenaden i Nice i dagene før han slo til på den franske nasjonaldagen.

Han skal også ha kommunisert på tekstmelding med mulige medsammensvorne før han kjørte lastebilen inn i folkemengden langs promenaden.

Den franske avisen Nice-Matin meldte søndag at etterforskerne har funnet en melding på gjerningsmannens mobiltelefon. «Jeg har utstyret», skrev 31-åringen ifølge avisen, som viser til en kilde med nær kjennskap til etterforskningen.

Ifølge BMF TV skal det også ha blitt sendt en SMS der gjerningsmannen skal ha bedt om flere våpen. Meldingen ble sendt dagen før det fatale angrepet i Nice.

Alt om angrepet: Dette er ofrene

Fransk politi skal ha pågrepet syv personer i kjølvannet av massakren. Ekstremistgruppa IS har tatt på seg ansvaret for angrepet, uten at dette er blitt bekreftet. Lahouaiej-Bouhlel ble drept av politiet etter angrepet.

Les også: Petter (23) så folk bli slukt under lastebilen

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder