TRUMP-MEDARBEIDER: Nye beskyldninger rettes mot Donald Trumps valgkampsjef Paul Manafort og hans lobbyvirksomhet i Ukraina i 2012. Foto: AFP

Trumps valgkampsjef anklages for lyssky Ukraina-virksomhet

Donald Trumps valgkampsjef anklages for å ha hjulpet ukrainske myndigheter med å overføre millionbeløp til to store lobbyfirmaer i Washington i 2012.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Utbetalingene skal ha vært gjennomført på en måte som tåkela at Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsjs parti forsøkte å påvirke amerikansk politikk, opplyser anonyme kilder til nyhetsbyrået Associated Press.

Valgkampsjef Paul Manafort og Rick Gates, en annen av Trumps toppstrateger, arbeidet i 2012 på vegne av Janukovitsjs politiske parti. Samtidig skal Gates ha hjulpet en Janukovitsj-vennlig nonprofitorganisasjon å hyre lobbyfirmaene Podesta Group Inc. og Mercury LLC i Washington.

Blant dem som beskriver Manafort og Gates forhold til den nonprofitbaserte organisasjonen, Europeisk Senter for et moderne Ukraina, er nåværende og tidligere ansatte i Podesta Group, ifølge AP. De fleste vil være anonyme fordi de ikke er autorisert til å avsløre detaljer rundt arbeidet og fordi de fortsatt er underlagt avtaler om taushetsplikt.

Lobbyvirksomheten inkluderte blant annet å jobbe mot et kongressvedtak som var ment å presse den ukrainske lederen å sette fri en fengslet politisk rival.

Bakgrunn: Trumps valgkampsjef koblet til mulige millionutbetalinger fra Ukraina

Les også: Trump kan anerkjenne Krim som russisk

Strenge regler

Organisasjonen ble ledet av et styre som i utgangspunktet inkluderte parlamentsmedlemmer fra Janukovitsjs parti, og skal minst ha betalt 2,2 millioner dollar til lobbyfirmaene.

Gates forteller at han og Manafort introduserte lobbyfirmaer til den da nyopprettede organisasjonen. Han sier handlingene var lovlige og at det ikke var noen forsøk på å omgå rapporteringskravene.

Amerikanske lobbyister må oppgi detaljerte rapporter om sitt arbeid for utenlandske ledere og deres partier til det amerikanske justisdepartementet. Brudd på reglene kan resultere i opptil fem års fengsel og bøter på inntil 250.000 dollar.

Les også: Er Donald Trump Fascist?

Anså det som ulovlig

En av de tidligere Podesta-ansatte forteller at Gates beskrev nonprofit-organisasjonens rolle som en måte å levere en pengestrøm på, så den ikke kunne spores tilbake til de ukrainske politikerne som betalte ham og Manafort.

I separate intervjuer fortalte tre nåværende og tidligere Podesta-ansatte at ordningen førte til uenighet i firmaet. Minst en av dem anså dette som åpenbart ulovlig.

Grunnlegger og leder av Podesta Group, Tony Podesta, som er broren til John Podesta, Hillary Clintons kampanjesjef, forteller at Gates ikke arbeidet med partiet til Janukovitsj og at Manafort ikke var involvert.

Direktøren for nonprofit-organisasjonen, Ina Kirsch, forteller til AP at de aldri har arbeidet med verken Manafort eller Gates, og at organisasjonen hyret lobbyister fra Washington på egenhånd.

Brende advarer mot Trump: – Det er slik at man nesten ikke tror det man hører

Benekter anklagene

New York Times skrev for et par dager siden at ukrainske korrupsjonsetterforskere fant navnet til Manafort i regnskapsbøker tatt fra partikontoret til partiet til Janukovitsj. I løpet av 400 håndskrevne sider dukker Manaforts navn opp 22 ganger, og avisen omtaler utbetalinger på 12,7 millioner dollar.

Valgkampsjefen, som sluttet seg til Trumps kampanje i juni, benekter at han har gjort noe ulovlig.

– Anklagene om at jeg har akseptert kontantutbetalinger er ubegrunnede, nonsens og tåpelige, sier Manafort i en uttalelse mandag. Han mener the New York Times ignorerer fakta for å fremme sin egen politiske agenda.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder