IS-PROFIL: Omar al-Shishani har tidligere blitt omtalt som krigsminister av terrorgruppen selv. Her sto den rødskjeggede kommandanten sammen med flere IS-krigere i en video som ble postet i sosiale medier i 2014.

IS-PROFIL: Omar al-Shishani har tidligere blitt omtalt som krigsminister av terrorgruppen selv. Her sto den rødskjeggede kommandanten sammen med flere IS-krigere i en video som ble postet i sosiale medier i 2014. Foto: Ap

IS bekrefter at toppleder al-Shishani er død

IS bekrefter at den høytstående kommandanten Omar al-Shishani er drept i kamp ved Mosul i Irak.

Maria Abdli
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den rødskjeggede tsjetsjeneren som på kort tid ble en av de mest fremtredende kommandantene i IS, skal nå være drept.

Det melder det IS-tilknyttede nettstedet Aamaq, ifølge nyhetsbyrået AP.

Terrorgruppen har tidligere omtalt al-Shishani som krigsminister.

Aamaq viser til det de kaller en militær kilde, som melder at al-Shishani ble drept i byen Sharqat mens han var med på å slå tilbake mot irakiske regjeringsstyrkers offensiv mot Mosul, skriver NTB.

Bakgrunn: Rødskjegget tsjetsjener er blitt jihadistenes frontfigur i Irak

BLANT MANGE: Omar al-Shishani var blant mange utenlandske krigere som har latt seg forføre av IS retorikk og brutalitet. I dette udaterte bildet stiger han ut av en humvee. Foto: Ap

Allerede i mars trodde både amerikanske og irakiske kilder, samt syriske aktivister at al-Shishani var drept i et amerikansk luftangrep. Dette skal ha vært i nærheten av Raqqa i Syria.

Aamaq nektet for at nestlederen ble drept i mars, uten at de kom med noe bevis for det motsatte. Nå hevder de altså at al-Shishani ble drept i Irak. IS' støttespillere har postet kondolansemeldinger i sosiale medier og andre meldingsnettverk, skriver AP.

Amerikanske myndigheter jobber nå med å verifisere opplysningene, ifølge CNN.

Les også: Her er IS-lederne USA jakter på

Har figurert i flere IS-videoer

Al-Shishani var blant flere hundre tsjetsjenere som har gjort seg bemerket som brutale jihadister, og ble etter hvert gruppens ansikt utad. I flere videoer som terrorgruppen har publisert i sosiale medier, har tsjetsjeneren figurert.

Blant annet snakket han i en video som ble publisert i juli 2014, bare noen timer før terrorgruppen erklærte opprettelsen av et kalifat.

– Vi vil bringe tilbake kalifatet, og hvis Gud ikke gjør det til vår skjebne å gjenopprette kalifatet, da spør vi ham om å gjøre oss til martyrer, sa den da 28 år gamle mannen.

Les også: IS mister stadig flere områder – og det er ikke bare gode nyheter

En analytiker AP var i kontakt med i det tidsrommet, beskrev al-Shishani som en «islam-fanatiker med krigserfaring, som tydeligvis hadde et godt rykte blant sine krigsbrødre».

Les også: VG ved fronten: Kurdiske styrker vil bekjempe IS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder