PRESS: Gibraltars førsteminister frykter at Spania vil presse frem delt suverenitet. Bildet er fra grensen til Gibraltar. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB scanpix Foto: Jon Nazca Reuters

På Gibraltar frykter de at Spania stenger grensen hvis Storbritannia forlater EU

Gibraltars førsteminister frykter at Spania vil forsøke å presse fram delt suverenitet over territoriet dersom Storbritannia forlater EU.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fabian Picardo sier til Sky News at Spania kan stenge grensen mot Gibraltar dersom britene stemmer for å forlate EU 23. juni. Dermed vil den britiske halvøya miste tilgang til fastlandet, arbeidskraft og ikke minst det indre markedet som territoriet i stor grad er avhengig av.

– Kan stenge grensen

Ministeren sier Brexit-tilhenger «vil ha mye å svare for» dersom Spania igjen gjør fremstøt for felles suverenitet, noe de rundt 30.000 innbyggerne i Gibraltar overhodet ikke ønsker seg.

Som Hitler: Londons avgåtte ordfører mener oppfører seg som Hitler

– Spanias utenriksminister har gjort det klart hva det kan innebære om Storbritannia går ut av unionen. De har sagt at de kan komme til å vurdere å stenge grensen, og at dersom Gibraltar fortsatt vil ha tilgang til EUs indre marked, vil vi igjen måtte vurdere delt suverenitet.

Les også Ynge Kvistads kommentarer om Brexit:

Brexit kan smitte til andre EU-land

Ryanair-sjefen snur: Advarer mot Brexit

De unge avgjør britenes EU-valg

Borgerkrig på høyresiden

Slaget om Storbritannia

Der David kjøpte ølet

Vil ikke dele

I 1713 ble Gibraltar avstått til Storbritannia «til evig tid», men flere har argumentert for at territoriet bør gå tilbake til Spania. Den britiske enklaven har helt fram til i dag vært kilde til mange tilspissede diplomatiske situasjoner.

Les også: Advarer britene mot å stemme for EU-exit

Territoriet har indre selvstyre og er formelt et oversjøisk territorium og ikke en integrert del av Storbritannia. Etter at daværende statsminister Tony Blair tilbød spanjolene delt suverenitet, arrangerte Gibraltar en folkeavstemning der 98,5 prosent stemte mot dette.

Spania stengte grensen i 1969, og den ble først helt åpen igjen i 1985, da Spania ble med i EUs forløper EEC.

Boris Johnson: Vil kjempe for at Storbritannia skal forlate EU

Gibraltars innbyggere har stemmerett i den britiske folkeavstemningen om fortsatt medlemskap. Meningsmålingene viser for tiden 53 prosents oppslutning for fortsatt medlemskap, mens 47 prosent vil forlate unionen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder