SYK: Joshua French har i lengre tid hatt dårlig helsemessig allmenntilstand. Her fra rettsaken i 2014, hvor han sto tiltalt for å drapt cellekameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: Marte Christensen NTB scanpix

Moren til French: – Joshua er tilbake i fengselet

Joshua French er blitt overført fra sykehuset til fengselet i Kinshasa - der han nå befinner seg på en 12-mannscelle.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kari Hilde French skriver på bloggen sin at sønnen er blitt overført tilbake til fengselet fra sykehuset han lå på i Kinshasa. Hun skal ikke ha blitt orientert om overføringen på forhånd.

«Det var visstnok over 10 militære som hadde kommet for å hente Joshua. Absolutt ingen var blitt orientert på forhånd. Det ser ut til at avgjørelsen ble tatt på en lavt nivå, men vi vet ikke noe mer om hvem som tok denne avgjørelsen. Måten ting skjedde på var ikke noen god opplevelse. Hadde jeg ikke kommet som vanlig den ettermiddagen ville ingen visst at Joshua hadde blitt flyttet på.»

BAKGRUNN: Turen til Kongo som endte i tragedie

Joshua French skal nå befinne seg på en 12-mannscelle. Siden midten av januar har han ligget på sykehus etter at han over tid har blitt stadig dårligere. Til slutt kollapset han på cella nyttårsaften.

På spørsmål fra KrF-representant Astrid Aarhus Byrknes svarte utenriksminister Børge Brende (H) i april at Kongo vurderer en benådning av den dødsdømte nordmannen.

Det er en ny utvikling fra i fjor, da Brende på tilsvarende spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (Frp) nøyde seg med å svare at UD viderefører dialogen med kongolesiske myndigheter.

Sjåførens enke til VG: - French må få reise hjem

– Det synes som myndighetene i Kongo ikke ser på soningsoverføring til Norge som aktuelt, men etter det vi kjenner til er spørsmålet om benådning til vurdering. Vi kan fortsatt ikke si noe om når en endelig beslutning blir tatt, heter det i svaret fra utenriksministeren.

I et større intervju med VG før i år brettet Kari French ut om skuffelsene, ensomheten og hjemlengselen. Etter snart syv års kamp, forteller hun er i ferd med å gi opp drømmen om å få sin dødsdømte sønn hjem til Norge med det første.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder