KNUSTE DE ANDRE: Det ytre høyrepartiet Front National ligger langt foran de andre i første vakgingang. Her er partileder Marine Le Pen fotografert i forbindelse med en debatt i forkant av EU-parlamentsvalget. Foto: Kristofer Sandberg , VG

Brakvalg for ytre-høyre partiet Nasjonal Front i Frankrike

PARIS (VG) Nasjonal Front og Marine Le Pen knuste konkurrentene i første valgomgang.

  • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over fire år gammel

President Francois Hollande klarte så vidt å holde masken, statsminister Manuel Valls nektet å svare på spørsmål og tidligere president Nicolas Sarkozy virket sur og tverr.

En som hadde grunn til å juble var Marine Le Pen:

– Ingen ville ha noe med oss å gjøre, men det franske folk stolte på oss. Dette er en fantastisk seier for oss, sa partilederen da hun ble hyllet av sine tilhengere.

Nå er det klart at Nasjonal Front har vunnet minst seks av av de 13 regionene i Frankrike – med totalt 28 prosent av landets stemmer, ifølge innenriksdepartementet.

Neste søndag blir det endelige valgresultatet offisielt etter at andre valgomgang er blitt avholdt, men det skal mye til for at ikke Le Pens parti skal lykkes i å få sitt endelige gjennombrudd i det øverste sjiktet i fransk politikk.

Slo knock-out

27 prosent stemte på Sarkozys konservative parti, som tidligere het UMP, og deres allierte. Mens Sosialistpartiet som er landets tredje største parti, og styrer Frankrike, fikk sammen med sine samarbeidspartnere en oppslutning på 23,5 prosent.

Nasjonal Front som et nisjeparti ser dermed ut til å være et tilbakelagt stadium.

Anti-immigrasjon, anti-EU, beskytte etnisk franske verdien, faren for muslimsk dominans, flyktninger og terrorfrykt, er stikkord for den politikken som partiet fører. En politikk som etter hvert har fått resonans i den franske velgerskaren.

Marine Le Pen til VG: Snart styrer jeg Frankrike

– Nå er det ikke noen tvil om at vi er Frankrikes største parti og politiske kraft, sier Marine Le Pen. Hun har startet på veien som kan føre henne inn i Elysse palasset om hun kan gjenta suksessen ved presidentvalget i 2017.

President Le Pen

– Det er klart at jeg kan bli Frankrikes president, har Le Pen ved to anledninger sagt til VG.

– Vi har skyndet oss langsomt. Nasjonal Front vil bli et parti som kommer til å forandre Frankrike, har hun også sagt i et VG-intervju.

Nå er det neppe noen tvil om at Marine Le Pen vil bli president i regionen, Nord Pas de Calais-Picardie. Første valgomgang ga henne en oppslutning på 41,9 prosent. Den samme stemmeandelen som hennes partikollega og niese, Marion Marechal Le Pen fikk i regionen, Provence-Alpes-Cote d`Azur.

Flyktninger

I havnebyen Calais fikk Nasjonal Front halvparten av stemmene. Calais er byen som regnes som grensen til Storbritannia og huser rundt 6 000 flyktninger, et faktum Marine Le Pen gjentatte ganger har trukket fram.

Full familiefeide: Le Pen ville gi sin egen far munnkurvså ble han ekskludert fra partiet

Fire eller fem andre regioner hadde også en Nasjonal Front-politiker som største stemmesanker. Det betyr at minst halvparten av de nye 13 regionene ga Nasjonal Front seier i første valgomgang. Før dette valget hadde Frankrike 32 regioner, et antall som ble dramatisk redusert, en reform det har vært delte meninger om.

Søvnløse

Både i Sosialistpartiet til Francois Hollande og Manuel Valls , og i det konservative partiet til Nicolas blir det søvnløshet og intense møter om strategi de neste dagene. Sosialistpartiet ønsker å gå sammen med andre partier for å kunne hindre at Nasjonal Front, men det blir neppe mulig fordi Nicolas Sarkozy har sagt at det ikke kommer på tale å trekke noen av Republikanernes kandidater av taktiske grunner.

Paris-terroren: Her får Hollande sjokkbeskjeden

Hollande og Valls har allerede trukket Sosialistpartiet fra andre valgomgang i Nord pas de Calais-Picardie.

Mer om

  1. Frankrike

Flere artikler

  1. Sarkozy uønsket av partifeller

  2. Madame la president: Fryktet og elsket

  3. Brakvalg for ytre høyre i Frankrike: Så brunt har Frankrike blitt

  4. Pluss content

    Nedtur for Nasjonal Front

  5. Marine Le Pen flørter med fransk EU-exit – professor tror ikke hun mener alvor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder