Norge sender spesialstyrker til krigen mot IS - åpner for å sende norske soldater inn i Syria

Norge trapper opp krigen mot IS og åpner for at norske soldater kan slåss mot IS - inne i Syria.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Både USA og Frankrike har bedt Norge om økt støtte til kampen mot terrorgruppen IS. Nå er svaret klart.

På en felles pressekonferanse fortalte statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende om det nye norske bidraget. Som VG fortalte i forkant av pressekonferansen, skal Norge sende spesialsoldater til Jordan:

**Det 60 menn og kvinner store bidraget skal bidra med trening, rådgivning og det Forsvaret kaller "operativ støtte" til lokale syriske grupper som selv kjemper mot IS. Opptreningen skal skje på en base i Jordan.

OVERSIKT:Dette er gruppene som slåss i Syria

VG får samtidig bekreftet at det åpnes for at de norske soldatene skal kunne slåss inne i Syria.

- Hvis operasjonskonseptet utvikles, og situasjonen tilsier trening og støtte på syrisk territorium, vil regjeringen konsultere Stortinget spesielt om dette, får VG opplyst.

Les videre om flere norske bidrag under bildet

Foto: Torbjørn Kjosvold Forsvaret

Men hovedsakelig skal opptreningen av bidraget - som stort sett inkluderer spesialsoldater med støtteapparat - skje på et treningssenter i Jordan

- Striden skal kjempes av andre, men vi kan bistå ved å sette dem i stand til å kjempe, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

Hun vil ikke si hvilket treningssenter de norske soldatene skal stasjoneres ved. Det er heller ikke klart hvilke land Norge skal jobbe tett sammen med.

ALLIERTE ER I SYRIA: Amerikanske spesialstyrker var på plass i Syria før jul

- Men det har vært viktig for oss å jobbe sammen med nære allierte, som USA, Storbritannia, Frankrike eller andre, sier Eriksen Søreide.

Norge jobber nå med å få på plass detaljene i en avtale med Jordan som sikrer at de norske spesialsoldatene kan sendes til landet. Hvis den kommer på plass som planlagt, kan de norske spesialsoldatene være i Jordan allerede før sommeren.

SV: Uklart hvem vi skal trene

SKEPTISK: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Før pressekonferansen informerte regjeringen også opposisjonen i Stortinget. Der er støtten blandet.

SV frykter konsekvensene av å støtte ulike grupper i et svært uoversiktelig landskap.

- Det er uklart hvilke styrker norske soldater skal trene, og det gir grunn til å være svært forbeholdne, sier Audun Lysbakken.

- SV har tidligere vært kritisk til bidraget i Irak på grunn av den flytende overgangen mellom militsgrupper og regjeringsstyrker. Vi risikerer et lignende scenario i Syria. Det bør være en selvfølge at Norge ikke må bidra til opptrening av styrker lojale til krefter som er involvert i menneskerettighetsbrudd, sier han.

Søreide: Ingen garanti

Overfor VG innrømmer forsvarsministeren at de norske soldatene skal inn i et svært vanskelig oppdrag.

- Vi har ingen endelig garanti for hva gruppene vi skal være med å trene opp vil gjøre etterpå. Men vi er trygge på at utvelgelses- og kontrollfasen er svært grundig, sier forsvarsministeren.

- Gruppene vi trener opp, skal kun kjempe mot IS. De skal ikke kjempe mot regjeringsstyrkene, og de skal ikke sette fredsprosessen i fare, sier Søreide til VG.

Arbeiderpartiet er langt mer positive enn opposisjonskollegene i SV:

- Vi har forsikret oss om at det folkerettslige mandatet er på plass. Norge bidrar i dag til trening av kurdiske soldater inne i Irak, og vi støtter nå utvidelsen av engasjementet til også å omfatte spesielt utvalgte syriske grupper. Vi noterer at regjeringen vil holde Stortinget løpende oppdatert og at den vil komme tilbake til Stortinget dersom det kommer forslag om å utvide dette militære bidraget, sier lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding.

Sender kirurger og opptrenings-offiserer

TØFF TRENING: Dette bildet er fra King Abdullah II Special Operations Training Center (KASOTC) ved Jordans hovedstad Amman. Det er ikke klart om det er denne basen de norske spesialstyrkene skal operere ut fra. Foto: Khalil Mazraawi Afp

Det kommer i tillegg til de to bidragene VG fortalte om forrige uke:

**Et team av leger, kirurger og sykepleiere som skal stasjoneres ved det amerikanske feltsykehuset i Erbil i Nord-Irak.

**Og ekstra opplæringsstyrker som skal stasjoneres ved det internasjonale treningssenteret utenfor Erbil, der norske soldater allerede er driver opplæring av kurdiske sikkerhetsstyrker.

- Skal styrke kunnskapen om IS-krigere

- I tillegg vil vi bidra med et begrenset antall personer for å styrke kunnskapen om fremmedkrigere i regionen. Vi trenger bedre situasjonsforståelse for å hindre ekstremisme og radikalisering i regionen og i Europa, sier Eriksen Søreide.

Både Frankrike og USA har bedt Norge om økt støtte i kampen mot IS og andre terrorgrupper både i Irak, Syria og Afrika.

Mens Danmark har sendt spesialstyrker, transportfly og jagerfly, hadde Norge så sent som forrige uke ikke konkludert i saken.

NORGES ALLIERTE BELEIRER IS-BY: På innsiden sulter innbyggerne i hjel

Frem til i vår var norske spesialsoldater stasjonert i Bagdad på et lignende treningsoppdrag. Etter at de ble sendt hjem i mars, har Forsvaret vært på utkikk etter løsninger for å opprettholde antallet norske soldater i den internasjonale koalisjonen som kjemper mot IS.

Nå blir ikke bare antallet opprettholdt - det øker.

Sender også mer penger

ÅPNER PENGESEKKEN: Utenriksminister Børge Brende (H) lover mer penger og sivil støtte til kampen mot terrorisme - og spesielt terrorgruppen IS. Dette bildet er fra FN-leiren Tomping i utkanten av Sør-Sudans hovedstad Juba. Foto: Rune Thomas Ege VG

Under pressekonferansen understreket regjeringstrioen at de også styrker den sivile innsatsen i regionen.
– I 2016 vil Norge bidra med til sammen 200 millioner kroner til stabiliseringstiltak i Irak og i Syria. Det er viktig å bidra til å stabilisere utsatte områder i
Irak og Syria. Både for å hjelpe sivilbefolkningen i områder hvor ISIL er drevet ut og for å hindre at andre ekstremistiske grupperinger får etablert seg, sier utenriksministeren.

- I Syria vil det også være behov for kartlegging og minerydding etterhvert som områder frigjøres fra ISIL. Norge er i år rede til å bidra med opptil 50 millioner utover stabiliseringsstøtten til dette formålet. Norge bidrar med 10 milliarder kroner over fire år. Dette er det største humanitære bidraget noensinne, skriver regjeringen i en pressemelding.

Søreide: Kan øke trusselen mot Norge

Under pressekonferansen - og i pressemeldingen om det nye bidraget - understreker forsvarsministeren at oppdraget kan påvirke også situasjonen her hjemme.

- Et styrket norsk militært bidrag mot ISIL vil kunne øke trusselen mot Norge. Samtidig vil det være en risiko ved å ikke gjøre noe. En av grunnene til at vi bidrar
til koalisjonen er jo nettopp å bekjempe ISIL og dermed redusere faren for terrorangrep mot norsk og europeisk jord, sier Ine Eriksen Søreide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder