Afghanere venter på å dra inn i Norge: – Syrere? Her er det ingen syrere

AFGHANERE: Disse afghanerne venter på muligheten til å flykte til Norge. De sier at de ikke har penger eller mat, og er nå innlosjert på Nikels eneste hotell. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Storskog i forrige uke: 454 afghanere, 96 fra Syria: UDI advarer afghanerne med russisk opphold: Kan bli sendt hjem til Kabul

NIKEL/OSLO (VG) UDI går nå ut og advarer afghanske borgere med opphold i Russland mot å sykkel-flykte til Skorskog i Finnmark. De som ikke får opphold, kan bli
returnert til Kabul.

Artikkelen er over fire år gammel

På et nedslitt hotell i grensebyen Nikel sitter afghanere og bare venter på å sykle over grensen til Norge.

Personer med afghansk bakgrunn er nå i klart flertall blant dem som ankommer over Storskog i Finnmark og søker asyl i Norge.

Sist uke var andelen afghanere 58 prosent, mens bare 12 prosent var syrere, viser tall fra Politiets utlendingsenhet.

– Syrere? Her er det ingen syrere, sier Isa (30) og kikker seg rundt. Overalt er det afghanere.

Det samler seg brått en håndfull afghanere rundt oss. «Hva skjer med afghanere som kommer til Norge», undrer de naturlig nok. Vi tør ikke å svare dem sikkert.

LES OGSÅ: Her sykler Syria-flyktningene inn i Norge og friheten.

Nå advarer UDI

Men Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet UDI, gir få forhåpninger for de enslige afghanske mennene som nå er i klart flertall på russisk side av grensen:

– Det vi tror få av dem vet er at afghanere som kommer fra Russland normalt ikke blir returnert dit. Vi returnerer afghanere til Kabul i tråd med returavtalen med Afghanistan, sier Forfang til VG.

For barnefamilier vil utfallet kunne gå begge veier.

RETURNERER TIL AFGHANISTAN: UDI-sjef Frode Forfang, her under en presseorientering mandag ettermiddag. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

– Vi vil nå gjøre fremstøt overfor afghanere som oppholder seg i Russland og advare om at afghanske menn som har opphold i Russland faktisk risikerer å miste oppholdet og bli sendt til Afghanistan, legger han til.

Bodd lenge i Russland

– Men det er jo krig hos oss også. Taliban holder til fem kilometer utenfor Kabul, sier Isa til VG.

Han er den eneste som vil si fornavnet sitt. Ingen ønsker å stå frem med navn og ansikt på bildet. De er redd for at det vil være negativt for dem.

De sier først at de ikke snakker russisk. Men snart viser det seg at de snakker russisk hele gjengen.

– Jeg har bodd 15 år i Russland, innrømmer en med en stor vinterjakke inne i det varme hotellet.

– Jeg har vært åtte i Russland, sier vår venn Isa.

Tok toget fra Moskva

Ingen av dem har, etter det vi kan forstå, kommet rett fra Afghanistan nå. De forteller at de har tatt toget fra Moskva til Murmansk, en tur som tar 35–36 timer. De mener at flukten til Norge er veldig reell.

GRENSEN: 785 personer passerte over til Norge ved Storskog sist uke. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

– I Russland tar de ikke lenger imot barna våre i barnehage og skole, sier Isa.

– Jobb?

– Jobb er jo umulig å finne. Det finner ikke russerne selv, da får i hvert fall ikke vi jobber. Russerne deporterer oss, hevder han.

– Hvordan?

– Ved at vi ikke får fornyet visum i Russland. Da er det heller ikke mulig å bo der.

LES OGSÅ: Her knuses Syria-syklene

785 personer kom over Storskog og søkte asyl sist uke. 454 av dem var afghanere, ifølge Politiets utlendingsenhet. De er nesten fem ganger så mange som syrerne.

Under 100 var fra Syria. Og blant de syrerne som kom, var det mange som har bodd i Russland de siste årene. Det fikk VG bekreftet da vi snakket med noen av dem, og de snakket greit russisk.

Snus på grensen

– Når det gjelder dem som har både syrisk og russisk statsborgerskap, så kan de omtrent «snus på grensen», sier Frode Forfang til VG.

I forrige uke fikk UDI instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp) om å prioritere rask behandling av klare avslagssaker. To UDI-medarbeidere er nå på plass i Finnmark for å kjøre disse haste-vurderingene.

– Når det gjelder retur etter førstelandsprinsippet, så vil det uansett være en vurdering av hva slags opphold asylsøkerne som kommer over Storskog har i Russland. Vi har fått beskjed om å prioritere rask behandling av klare avslagssaker, og det gjør vi, sier Forfang.

Farlig å dra hjem

– Vi blir ikke anerkjent som flyktninger i Russland. FN-kontoret har stengt. Men det er farlig å dra hjem til Afghanistan. Selvfølgelig er det det vi vil, men det er farlig. Vi er redde, våre barn er redde, sier afghanske Isa.

– Det er ingen annen utvei enn å flykte til Norge. Det er vårt eneste håp, sier Isa, som er kommet til Nikel med kone og to barn. De har bodd i Moskva.

LES OGSÅ: Smugling av flyktninger lukrativt for mafianettverkene.

– Hvordan har dere blitt kjent med denne flyktningruten?

– På internett!

Afghanerne sier at de hverken har penger eller mat. Nå vil de bare så raskt som mulig over til Norge.

– Barna vokser, og de har ingen fremtid her.

Noen russiske politifolk kommer innom hotellet, som ligger i de to øverste etasjene i en bygning. De har munnbind, det samme har vaskedamen på hotellet.

– Det er vondt å sitte her og vente. Jeg håper vi kan få en god løsning på dette, sier Isa.

LES OGSÅ: Dette er Europa 2015: Flytkningleirer og nødhjelp

Tar saken opp med Russland

Den norske generalkonsulen Ole Lindeman sier dette om de nyeste tallene fra Storskog:

– Jeg registrerer at det er en økning i antall flyktninger, og at antall syriske flyktninger nå er relativt mindre sammenlignet med andre nasjonaliteter.

– Hvordan samarbeider dere med russerne om flyktningkrisen?

– Utenriksminister Børge Brende har tatt saken opp med sin kollega Sergej Lavrov, og vi har bedt om å høre hvordan de tenker og handler på russisk side. Dette er jo et ukjent og uventet fenomen for alle.

– Hva skjer videre i samarbeidet med russerne?

– Det er naturlig at vi følger dette opp med å snakke med ledelsen i Murmansk fylke, sier generalkonsul Ole Lindeman.

Ikke uttømmende svar

Utenriksdepartementet i Oslo har bedt sine kolleger i russisk UD om å forklare hvordan russiske myndigheter tenker, og hvorfor «bare» 35 flyktninger har kommet fram til Finlands grense samtidig som flyktningene har kommer i stort antall over til Norge.

UD er fortsatt ikke fornøyd med svarene de så langt har fått:

– Svarene vi har fått så langt, har ikke vært uttømmende, sier Frode O. Andersen, kommunikasjonssjef i UD, til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder