I TOPPEN: Donald Trump og Hillary Clinton leder soleklart for hvert sitt parti i nominasjonsprosessen. Foto: AFP

Trump og Clinton vinner i Arizona

Nye nominasjonsvalg i natt

BURLINGTON/OSLO (VG) Donald Trumps ville seiersferd fortsetter: Han vinner alle delegatene i Arizona. Clinton går til topps i samme delstat i nattens nominasjonsvalg, men Sanders haler innpå med en håndfull delegater.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ved 05-tiden norsk tid gikk Hillary Clinton (68) på scenen i Seattle og erklærte seier i Arizona.

– Jeg er veldig stolt over å ha vunnet i Arizona i kveld, sa hun.

Men seieren kom med en bismak. Med brorparten av stemmene talt ligger Sanders an til solide seiere i både Utah og Idaho, de to andre statene med nominasjonsvalg i USA i natt.

Med det haler Sanders innpå Clintomn med et ørlite skritt. Ifølge en oversikt fra New York Times vant Clinton 51 delegater 22. mars, mot Sanders' 57.

For Republikanerne var nominasjonsvalget i Arizona et såkalt «winner take all»-valg, som betyr at vinneren får alle delegatene i spill.

Lest denne? Dette kan stoppe Trump

Med 75 prosent av de republikanske stemmene talt opp har Trump 47,1 prosent, mens Texas-senator Ted Cruz (45) har 24,7 prosent.

Donald Trump (69) soper dermed med seg 58 nye delegater inn i potten, og er etter Arizona-seieren oppe i 741 delegater. Cruz ligger på andreplass med 421 delegater, mens Ohio-guvernør John Kasich (63) har 145.

I tillegg til Arizona hadde både republikanerne og demokratene nominasjonsvalg i Utah i natt. Demokratene hadde i tillegg nominasjonsmøter i Idaho.

I Utah er stemmene nå i ferd med å telles opp. Med 85 prosent av de republikanske stemmene talt opp leder Cruz med 69,2 prosent mot Trumps 14 prosent. For Demokratene er 82 prosent av stemmene talt opp, og der leder Vermont-senator Bernie Sanders (74) med 79,7 prosent mot Hillary Clintons 19,8 prosent.

Giæver kommenterer: Så godt som avgjort

Clinton fremdeles i toppen

For å sikre seg nominasjonen må republikanerne få flertall med minst 1237 delegater. Tidligere denne uken sa Trump til CNN at han føler seg sikker på at han vil klare å skaffe seg dette flertallet før landsmøtet i juli.

Før nattens valg hadde Hillary Clinton 1163 delegater. Hennes rival Bernie Sanders hadde 844 delegater. Demokratene må ha minst 2383 delegater for å sikre seg nominasjonen.

For Hillary Clinton og Bernie Sanders er det totalt 149 delegater i spill i natt.

USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

Vil ha patruljering i muslimske nabolag

Terrorangrepene i Brussel har naturlig nok opptatt presidentkandidatene på valgdagen. Donald Trumps reaksjon var at «dette kun er begynnelsen», mens hans partifelle Ted Cruz har sagt at han ønsker patruljering i muslimske nabolag i USA.

Førstkommende lørdag er det nominasjonsmøter for Demokratene i Alaska, på Hawaii og i Washington. Deretter er det pause i frem til 5. april med nominasjonsvalg for begge partier i Wisconsin.

Les også: Sanders avbrutt av toppløs Trump-demonstrant

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder