ETTERSØKT: Fransk politi sendte ut denne etterlysningen i etterkant av terroren i Paris for en uke siden. Foto: Dsk , Afp

Tror Salah Abdeslam kan være på flukt fra IS

Både en angivelig venn av den jagede terroristen og en
politikilde hevder at Salah Abdeslam (26) nå er like mye på flukt fra terrorgruppa IS som fra politiet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Siden angrepene på Paris forrige fredag har fransk og belgisk politi jaktet på Abdeslam, som man mener var en av mennene som angrep den franske hovedstaden på seks ulike steder.

Den belgiske avisen Le Capitale har møtt en mann som hevder han er en venn av Abdeslam, og som forteller at han skal ha møtt terroristen så sent som tirsdag kveld i bydelen Molenbeek i Brussel.

Bakgrunnen for møtet skal ha vært at Abdeslam ønsket at vennen skulle viderebringe en beskjed til hans bror, Mohamed Abdeslam.

– Han fortalte at han hadde gått for langt. Det gikk lenger enn hva som var meningen. Men han kan ikke melde seg for politiet, for det kan få konsekvenser for familien, sier vennen, og antyder at Abdeslam frykter at IS skal hevne seg på hans slektninger dersom han snakker med politiet.

VG-spesial: Dette er terrorangrepet mot Paris

Den britiske avisen Independent har snakket med en anonym politikilde, som bygger opp under uttalelsene fra mannens om hevder han møtte Abdeslam tirsdag. Politikilden opplyser at det er en økende tro på at 26-åringen skal ha fått panikk og ikke gjennomført sine oppgaver i terrorangrepet, inkludert å ta sitt eget liv.

– Ingenting av hans bevegelser passer til beskrivelsen av en forhåndsplanlagt flukt. Det er mulig at han fikk panikk eller feiget ut fra å ta sitt eget liv. Kanskje syntes han det han hadde vært med på var forferdelig, eller kanskje det var selvmordsvesten hans som ikke fungerte, sier den franske politikilden.

Kommentar: Når skal det demre for Norge at vi er i krig?

JAKTES: Salah Abdeslam er trolig Europas mest ettersøkte mann. Foto: Dsk , Afp

Politiet skal blant annet ha sporet en mobilsamtale han foretok klokken 22.30, mens angrepet mot konsertarenaen Bataclan fremdeles pågikk, der han ber venner i Brussel komme til Paris for å hente ham.

Klappjakt

Saleh Abdeslam er muligens den eneste av de som gjennomførte terroren som fremdeles er i live, men det har også blitt spekulert i om det kan være en niende person med. Denne personen er ikke identifisert.

Syv terrorister ble enten drept, eller tok sitt eget liv i løpet av angrepet, som tok livet av 130 mennesker. Blant de som døde er Salahs bror, Ibrahim Abdeslam, som sprengte seg selv i luften utenfor restauranten Voltaire i Boulevard Voltaire. Han drev selv bar i Brussel.

Les også: Selvmordsbomber ble kalt «cowboyjenta»

Politiet har gjennomført aksjoner både i Brussel og Paris, der blant annet mannen som antas å være hjernen bak angrepet ble drept, i håp om å pågripe Abdeslam. Så langt har de ikke lyktes med dette, og Frankrikes nasjonale politisjef, Jean-Marc Falcone, innrømmer fredag i et intervju med France Info at de ikke noe nærmere å finne ham.

– Vi kan ikke si noe om den eksakte geografiske situasjonen til dette individet, sier Falcone.

Allerede lørdag morgen stoppet grensepolitiet mellom Frankrike og Belgia en bil der Salah var sammen med de to som kom til Paris for å hente ham. Da hadde ikke identiteten hans nådd grensevaktene, og de lot bilen kjøre videre etter at papirene var sjekket.

Oversikt: Her har IS angrepet det siste året

Oppfordret broren til å melde seg

Den tredje Abdeslam-broren, Mohamed, ble selv pågrepet dagen etter terrorangrepet. Han ble sluppet fri igjen, uten å bli siktet for noe, allerede mandag.

I etterkant lot han seg intervjue av media, og fortalte at han ikke ante at brødrene hadde vært med på planlegging og gjennomføring av en terroraksjon. Han sa også at han ikke visste at de var radikalisert.

– Jeg fikk vite om dette da jeg så det på TV, akkurat som alle andre.

Han fortalte også at han ikke visste noe om hvor broren Salah kunne befinne seg. Derimot oppfordret han broren til å melde seg for politiet, for familiens skyld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder