Italiensk politi tror PST kan ha latt Krekar kommunisere fra cella

ROMA (VG) Italiensk politi antyder at deres norske kollegaer i PST har latt mulla Krekar kommunisere med sitt nettverk fra fengselet for å kunne samle bevis i den omfattende terroretterforskningen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På en oppsiktsvekkende pressekonferanse torsdag slo italiensk politi fast at mulla Krekar leder et internasjonalt nettverk som blant annet skal ha hatt som mål å rekruttere europeiske fremmedkrigere til kamp i Syria. Ifølge italiensk politi skal Krekar ha hatt omfattende kommunikasjon med medlemmene av nettverket også mens han har sittet fengslet.

Påstandene blir kontant avvist av Krekars advokat Brynjar Meling, men fredag kveld bekrefter PST at mullaen har kunnet ha en viss kontakt med personer utenfor fengselet

– Han har ikke hatt tilgang til internett eller telefon på cella. Men han har jo kunnet kommunisere i fengselet, sier Siv Alsén, seniorrådgiver i PST, til VG.

Hun vil ikke utdype ytterligere hva slags kommunikasjon det er snakk om.

Les også: Krekars norske støttespiller ville ha våpen og radio

Roberti: - Politiet har samlet bevis

VG møtte fredag kveld lederen for det italienske terrorpolitiet, Franco Roberti, på hans kontor i Roma. Roberti er ikke i tvil om at Krekar er terrornettverkets ubestridte leder.

– Hvordan har Mulla Krekar kunnet drive denne kommunikasjonen med resten av gruppen mens han har sittet i fengsel?

– Det må du nesten spørre norsk politi om, men det er vel nærliggende å tro at de har latt han drive denne kommunikasjonen for å kunne samle bevis i saken, sier Roberti til VG.

Brynjar Meling svarer slik på påstandene fra italiensk politi:

– Vi får avvente og se. Dette blir mer og mer interessant å høre på.

Italiensk politi: Dette var Krekar-nettverkets terrorplaner

VG har fått tilgang på en rekke dokumenter som inngår i etterforskningsmaterialet til italiensk politi. Det reagerer Meling sterkt på.

– Her ber politiet i Norge om at fengsling skal foregå for lukkede dører, og kaster pressen ut av hensyn til etterforskningen til italiensk politi. Så velger italiensk politi å gi informasjon til norsk presse, sier Meling.

Han har ingen kommentar til innholdet i dokumentene.

Les også: Disse ble pågrepet sammen med Krekar

Overvåket i flere år

Antiterror-sjefen bekrefter at italiensk politi har fulgt gruppens aktivitet på nettet i flere år. Også mobiltrafikk fra flere av nettverkets medlemmer er blitt overvåket. Han understreker samtidig at det har vært jevnlige møter mellom politiet i de ulike landene som har vært involvert for å utveksle informasjon. Særlig den siste måneden har det vært hyppig møtevirksomhet.

– I begynnelsen trodde vi dette var en veldig løs gruppe, men vi forsto ganske raskt at dette var et meget velorganisert nettverk med forgreninger til en rekke europeiske land. Da vi forsto at gruppen kunne kobles til mulla Krekar tok vi kontakt med norsk politi for å innlede et samarbeid, sier Roberti.

Ifølge Roberti var gruppens mål blant annet å rekruttere fremmedkrigere til kamp i Syria og Irak.

– Vi vet at gruppen er ansvarlig for å ha sendt flere personer fra Europa til Syria. Noen av dem har også kommet tilbake til Europa, og siden reist mellom flere ulike europeiske land.

Les også: Politisk lettelse etter Krekar-pågripelse

Terrorforbund

PST mener Krekar og de to andre mennene som ble pågrepet i Norge torsdag skal ha inngått et forbund for å begå terrorhandlinger. Samtidig har italiensk politi lagt frem det de mener er planer om å gjennomføreterroraksjoner i Europa. Ifølge italienerne skal det blant annet være snakk om å kidnappe norske diplomater i et forsøk på å forhandle frem en løslatelse av Krekar.

PST har hele tiden gjort det klart at det ikke foreligger noen konkrete trusler mot norske borgere. Også den italienske antiterror-sjefen avviser nå at torsdagens aksjon var knyttet til mistanker om en nært forestående aksjon.

– Det viktigste med anti-terrorarbeid er å forhindre at noe skjer. Vår oppgave er å stoppe folk som kan utgjøre en trussel. Faren med sosiale medier er at når noen kaster fram en tanke om å gjennomføre et slikt angrep, kan andre i nettverket gjøre alvor av det. Det kan skje veldig raskt. Derfor var det nødvendig å aksjonere nå.

Fredag kveld ble mulla Krekar varetektsfengslet i tre uker, med brev, og besøksforbud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder