SOLDATER: Afghanske sikkerhetsstyrker holder vakt ved åstedet der en selvmordsbomber angrep en NATO-kolonne søndag morgen. Foto:Ahmad Masood,Reuters

Selvmordsangrep mot utenlandske soldater i Kabul

En bombe rammet søndag en kolonne med utenlandske soldater i Kabul. Tre sivile afghanere ble såret, men ingen personer mistet livet, ifølge politisjefen i Kabul.

  • Cathrine Ekehaug
  • Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politisjef Abdul Rahman Rahimi opplyser at kolonnen ble rammet av et selvmordsangrep, mens en talsmann for NATO-styrkene sier det var en veibombe.

Ifølge innenriksdepartementet fikk de tre afghanerne kun lettere skader.

TV-bilder viser at et pansret kjøretøy ble liggende på siden etter angrepet, og flere andre kjøretøy sto igjen på stedet som forvridde bilvrak. Sikkerhetsstyrker sperret av området, og flere ambulanser rykket ut. En sky av tykk røyk steg opp fra området.

Taliban står bak

En talsmann i det afghanske innenriksdepartementet opplyser at angrepet skjedde i et travelt område av byen, og at flere personer er drept eller såret. Han har ikke opplysninger om det er utenlandske soldater blant ofrene.

Angrepet fant sted klokken 09.10 lokal tid (06.40 norsk tid), nær et marked i området Juy-e-Shir i sentrum av byen. Myndighetene har foreløpig ikke sluppet noen detaljer om angrepet.

Al Jazeeras korrespondent sier til egen kanal at talsperson for Taliban, Zabiullah Mujahid, hevder at Taliban sto bak angrepet. Han skal ha sendt en tekstmelding hvor Taliban tok på seg skylden, og også hevded at alle som var i bilene ble drept. Ifølge korrespondenten er det vanlig at Taliban overdriver antall skadede og drepte.

Avisen skriver at dette er det andre Taliban-angrepet i Kabul denne uken.

Spent situasjon

Dagens angrep kommer idet situasjonen i Afghanistan er mer spent enn på lenge. Det har blant annet vært harde kamper mellom regjeringssoldater og Taliban-opprørere i provinshovedstaden Kunduz nord i landet. Taliban greide i en kort periode å få kontroll over byen, men ble deretter drevet tilbake av regjeringshæren, som fikk støtte av amerikanske flyangrep.

Nylig ble 22 mennesker drept da et amerikansk kampfly bombet et område der et sykehus drevet av Leger Uten Grenser ligger i i Kunduz. Både helsepersonell og pasienter ble drept, og flere titall ble såret.

USA advarte

Lørdag la den amerikanske ambassaden i Kabul ut en advarsel mot å ferdes i Afghanistan generelt og Kabul spesielt. Ambassaden skriver at de tidlig i oktober har fått meldinger om at det er planlagt et angrep rundt den 12. oktober.

– Ambassaden har mottatt rapporter om et angrep som er planlagt mot FNs hovedkvarter eller andre FN-fasilitieter i Kabul, skriver ambassaden på sine hjemmesider.

Sykehusbombingen: – Det var grusomt. Pasienter brant i sengene sine.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder