MØTE: Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump møttes under G20-møtet i Hamburg i juli. Nå hevder avisen Washington Post at Trump ville kjøpe eiendom i Moskva. Foto: Evan Vucci AP / NTB Scanpix

Avis: Ville bygge Trump Tower i Moskva i 2016

Midt under valgkampen undersøkte Donald Trumps forretningsimperium mulighetene for å bygge en skyskraper i Moskva.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det skriver Washington Post. Avisen har snakket med flere kilder i nær tilknytning til de forkastede planene, som lå på forhandlingsbordet mot slutten av 2015 og tidlig i 2016.

Ifølge avisen skal flere investorer og Trumps selskap ha signert en intensjonsavtale om å bygge Trump Tower i Moskva. Imidlertid manglet man både tomt og tillatelser fra myndighetene om å sette i gang byggingen, og i slutten av januar 2016, like før de innledende valgrundene i USA begynte, ble planene lagt på is.

Les også: FBI ransaket hjemmet til tidligere Trump-topp

Mener det beviser samarbeid

Avisen omtaler den avlyste avtalen som bevis på at Trumps forretningsimperium aktivt forsøkte å opparbeide seg økonomiske interesser i Russland, samtidig som Trump selv stilte som presidentkandidat.

Anklagene kommer på et ubeleilig tidspunkt for den amerikanske presidenten. Spesialetterforsker Robert Mueller er midt i sin granskning av hvorvidt Trumps valgkampteam samarbeidet med Russland for å påvirke presidentvalget.

Både Trump og russiske myndigheter har avvist påstandene. I juli 2016 skrev Donald Trump sågar på Twitter at «for ordens skyld har jeg NULL investeringer i Russland», skriver Reuters.

Representanter for Det hvite hus ønsket ikke å kommentere saken i Washington Post. Trump juridiske rådgiver Michael Cohen ønsker heller ikke å kommentere saken, men hans egen advokat, Stephen Ryan, sier til avisen at hans klient «har samarbeidet og vil fortsette å samarbeide med etterforskerne», og at han «vil svare på alle spørsmål de måtte ha om byggeforslaget i Moskva».

Les også: Dette har Trump fått til så langt

Snakket varmt

Ifølge Washington Post skal den russisk-fødte eiendomsutvikleren Felix Sater blant annet, via Michael Cohen, ha oppfordret Trump til å komme til Moskva for å fremskynde prosessen rundt byggeplanene. Han skal også ha foreslått å få Russlands president Vladimir Putin til å si «flotte ting» om Trump for å få prosjektet på gli.

Sater skrev i en e-post i november 2015 at han og lederne i Trump Organization snart ville feire både et av historiens største utbyggerprosjekt og Donald Trumps innsettelse som president i USA.

Trump reiste aldri til Moskva, men avisen trekker likevel frem flere tilfeller hvor de to presidentene snakket varmt om hverandre i den samme tidsperioden. Blant annet begynte Trump å skille seg fra de andre republikanske presidentkandidatene ved å uttale seg støttende om Putin flere ganger senhøsten 2015. Mot slutten av året ble tjenesten gjengjeldt av Putin, skriver avisen, som understreker at det ikke finnes indikasjoner på at uttalelsene har tilknytning til byggeplanene.

Detaljene om den foreslåtte avtalen skal ifølge Washington Post ligge i en rekke e-poster som innen kort tid skal overleveres Kongressens etterforskere, skriver avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder