REDDET: En syrisk kvinne skriker mens de er i ferd med å bli reddet fra en oppblåsbar flåte som var på vei mot den greske øya Agathonisi 16.januar 2016. Foto: Angelos Tzortzinis , Afp

Langt flere flyktninger til Hellas nå enn i januar i fjor

Over 20 ganger så mange flyktninger og migranter er kommet til Hellas sjøveien så langt i januar, som i hele januar i fjor.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er det siden årsskiftet kommet 31.244 mennesker til Hellas på denne måten. I hele januar i fjor kom det 1.472 personer.

– Dette er en enorm oppgang, sa IOMs talsmann Itayi Viriri på en pressekonferanse i Genève tirsdag.

– Hvis utviklingen fortsetter som nå, vil vi helt sikkert oppleve et nytt rekordhøyt antall, føyde han til.

– Over en million

Ifølge Viriri er 90 prosent av dem som kommer, syrere, afghanere og irakere. De aller fleste fortsetter nordover i Europa. Ifølge gresk politi har nesten 31.000 flyktninger og migranter krysset grensen til Makedonia siden begynnelsen av januar.

I 2015 kom over 1 million flyktninger og migranter sjøveien til Europa, over halvparten av dem var syrere som flykter fra den snart fem år lange krigen. 850.000 av disse kom til Hellas.

Innvandringsminister Sylvie Listhaug (Frp) sier i et intervju med VG i dag at det ventes over en million flyktninger til Europa i år.

Tyrkia har inngått en avtale med EU om å stanse flyktningstrømmen over Egeerhavet. Det at antall ankomster ikke avtar, vil trolig føre til misnøye med den tyrkiske innsatsen i Brussel.

– EU har sviktet

Samtidig kommer Leger uten grenser med flengende kritikk av Europas migrasjonspolitikk.

– EU og europeiske regjeringer har ikke bare sviktet i håndteringen av denne krisen, men deres fokus på avskrekkingstiltak og deres kaotiske respons på de humanitære behovene til flyktningene har faktisk forverret leveforholdene for tusener av sårbare menn, kvinner og barn, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

VINTER: Migranter og flyktninger har pledd rundt seg mens de går langs snøkledde jorder vrd landsbyen Miratovac etter å ha krysset den makedonske-serbiske grensen. Foto: Dimitar Dilkoff , Afp

Organisasjonen skriver i en rapport om fjorårets håndtering av migrasjonskrisen at Europas politikk ikke stagger tilstrømningen, men i stedet presser folk «til å ta farligere ruter». Og gjør problemet med menneskesmugling større.

MSF sier organisasjonen har måttet trappe opp innsatsen ved Europas inngangsporter betydelig, og ber de politiske lederne heller sørge for trygge reiseveier.

– Folk vil fortsette å risikere livet. Ingen avskrekkingstiltak vil hindre dem i å søke en bedre fremtid for seg selv og sine familier, sier Hurum.

Europa opplever sin største flyktningkrise siden andre verdenskrig, og over 1 million mennesker tok den farlige sjøveien til kontinentet i fjor. Over 3.700 personer mistet livet på veien over Middelhavet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder