LETTET: Zoltan Szucs (60) sier at gjerdet som er satt opp langs tomten hans ser ut som det stammer fra et fengsel, men at det likevel er bedre enn å ha åpne grenser i Europa. Foto: Frode Hansen , VG

Se bildene fra Ungarn før og etter flyktninggjerdet: Ungarske naboer: – Gjerdet er en velsignelse

RÖSZKE (VG) For tre måneder siden krysset flere tusen
flyktninger denne grensen hver dag. Nå ligger sporene øde og stengt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG I UNGARN: Torsdag og søndag denne uken møtes Norge og Ungarn til avgjørende kamp om en plass i fotball-EM. Mona Grivi Norman og Frode Hansen (foto) tar pulsen på hverdagslivet, nasjonalfølelsen og stemningen i landet som befinner seg midt i flyktningkrisen i Europa. Foto: ,

– Vi hadde ingen problemer med flyktningene i sommer, men så kom det flere og flere og flere. Det ble skremmende, sier Zoltan Szucs (60).

– Det var ikke egentlig migrantenes skyld. Det er EU som ikke klarer å kontrollere grensene i Sør-Europa, sier naboen.

Bare en grusvei skiller gården til Zoltan (60) og Iren (66) fra det fire meter høye gjerdet som har stengt Ungarns grense til Serbia. Stemningen i landsbyen er en ganske annen enn da VG besøkte Röszke i sommer.

August 2015: Syriske Omar (26) krysset toglinjen, løftet datteren Ingie (5) over skuldrene og inn i Schengen-området. Da han nådde målet ropte han «Vi klarte det!».

November 2015: En godsvogn er kjørt inn over sporet, 20 ruller Nato-piggtråd dekker fronten av toget. På begge sider av gjerdet patruljerer grensepoliti fra Slovenia, Tsjekkia, Polen og Ungarn.

FØR: Omar (26) og Ingie (5) var lettet og glade da VG møtte dem i det de krysset den lovlige grenseovergangen inn til Ungarn og Schengen i sommer. Foto: Harald Henden , VG

NÅ: En godsvogn og hundrevis av meter med piggtråd lager en flyktningbarriere over togskinnene til Röszke. Foto: Frode Hansen , VG

Slovenia følger etter

For bare to måneder siden så landsbybeboerne med skeptiske øyne på menneskestrømmen som krabbet og klatret seg over og under lave piggtrådgjerder, løp gjennom skogene fra politiet og la igjen plastflasker i åkrene deres.

Nå takker de statsminister Viktor Orbán for å ha satt opp grensegjerdet som blir kalt «Festning Europa» av kritikerne.

Tirsdag kom nyheten om at også Slovenia skal bygge en grensebarriere i Sør for å stanse flyktningruten gjennom landet.

DÅRLIG RYKTE: Marti (36) og Gyongyi (48) mener flyktninggjerdet gir Europa et negativt syn på Ungarn, og at det ikke er verdt pengene. Foto: Frode Hansen , VG

Flere i landsbyen Röszke beskriver innbrudd, usikkerhet og frykt gjennom høsten. På det meste kom over 2500 mennesker over denne grensepasseringen fra Serbia hver dag. Nå registreres det ingen her.

– En gjeng med gutter brøt seg inn i huset vårt og sov der gjennom natten, da føler du deg utrygg i lang tid, sier Timea (22) til VG.

– Føles som en invasjon

– Jeg følte sympati med alle jeg snakket med, men når det blir så mange, føles det som en invasjon. Gjerdet ble en velsignelse, sier Zoltan Szucz.

SYMPATI: Iren og Zoltan Szucs forteller at de ofte ga sultne og tørste flyktninger forsyninger med på veien, men at de er glad for at det ansvaret er forsvunnet. Foto: Frode Hansen , VG

Han sier han forstår kritikken mot Ungarn fra land som ikke har opplevd den samme tilstrømmingen eller er mer åpne for innvandring.

I sentrum av landsbyen står en 63 år gammel mann og en 75 år gammel kvinne og snakker over hekken. De vil ikke oppgi navnene sine, men mener portrettet av Ungarn som et fremmedfiendtlig land er dypt urettferdig.

– Hvis du så hvordan ungarsk politi behandlet disse illegale immigrantene, disse dyrene, var det imponerende. Alt som noen gang brukt av makt var batonger og tåregass, i et fremmedfiendtlig land ville flyktningene blitt skutt, sier mannen som ikke selv vil kalle seg nasjonalist.

Mener Ungarn er fremmedfiendtlig

På en storgård like bak det som i september var Röszkes største registreringsstasjon for flyktninger, bor Demirci Ömer (56).

Den tyrkiske bonden er gift med en ungarsk kvinne, og forteller at han kjenner på følelsen av å bo i et land der de nasjonalistiske strømningene er stigende.

– Ungarn liker ikke innvandrere, sånn er det bare. Når media i andre land beskriver Ungarn som nasjonalistisk og rasistisk har de nok noe rett i det, men Ungarn har alltid behandlet meg bra, sier han til VG.

IMMIGRANT: Demirci Ömer (56) var selv arbeidsinnvandrer i Ungarn og sier hans nye hjemland er fremmedfiendtlig. Men også han er glad for at grensene er stengt da flyktningstrømmen gikk tvers gjennom eiendommen hans. Foto: Frode Hansen , VG

Normalt har han avlinger på 60 tonn mais hver sommer, i år var det bare 20 tonn etter at menneskemengdene hadde pløyd gjennom jordene hans i et forsøk på å unnslippe registreringen, hevder bonden.

Skryt til Orbán

– Jeg føler med dem, jeg var immigrant fra Tyrkia selv en gang. Men likevel, jeg er takknemlig for at gjerdet har kommet, sier Ömer.

– Og for å være helt ærlige, hva har egentlig Ungarn å slite med? Tyrkia tar i mot over to millioner flyktninger fra Syria!

Viktor Orbán har fått kritikk av Angela Merkel og EU for å bygge murer gjennom Europa og for å drive Europas mest hensynsløse flyktningpolitikk, men på hjemmebane er det nesten bare skryt å få.

– Jeg føler han har gitt meg sikkerheten igjen nå, sier Juztina (69) til VG.

– Men opplevde du noen gang noen problemer fra noen flyktninger?

– Nei, men redsel er en følelse og nå føler jeg at jeg har fått tryggheten igjen.

FØR: På et jorde like nord for toglinjen samlet politiet noen hundre flyktninger i timen i august. Det ble fort fullt av plastflasker og gjenglemte eiendeler til lokalbefolkningens store misnøye. Foto: Harald Henden , VG

NÅ: De øde jordene bærer knapt noen spor av de utslitte menneskene som satt på den sammenpakkede jorden for to måneder siden. Foto: Frode Hansen , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder