11. MARS 2004: 191 mennesker ble drept og 2000 skadet i en aksjon inspirert av al-Qaida da bomber eksploderte samtidig på fire pendlertog i Madrid. Foto: AFP

Al-Qaida oppfordrer til togterror

Al-Qaida oppfordrer islamister til terrorhandlinger rettet mot tog og t-baner i Vesten – spesielt i USA og Frankrike.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

TV2.no skriver at terrornettverket kommer med en utilslørt oppfordring om å begå terrorhandlinger i den siste utgaven av al-Qaidas eget magasin.

Direkte terroraksjoner mot tog, t-bane, fly eller skip, er første punkt i artikkelen som utgjør utgavens hovedtema. Deretter nevnes ødeleggelse av togskinner eller aksjoner mot stasjonsbygg eller terminaler.

Magasinet slår fast at dette er en type aksjoner som vil spre frykt i samfunnet og som også vil ramme økonomien hardt. Det oppfordres spesielt til aksjoner mot USA og Frankrike.

Historisk oversikt: Terroraksjoner mot tog (Wikipedia)

– I kjølvannet av al-Qaidas artikkel i «Inspire» mottok Bane NOR henvendelse fra Statens jernbanetilsyn (SJT). På bakgrunn av dette varslet vi trafikkselskapene som trafikkerer det norske jernbanenettet, sier kommunikasjonsrådgiver i Bane NOR, Harry Korslund til TV2.

I Sverige har Aftonblandet har fått tilgang til et brev Trafikverket har sendt til blant annet Svenske järnvägar (SJ) og til t-baneselskapet MTR. Her oppfordres de til å være oppmerksomme på denne type terror i fremtiden.

– Dette innebærer terroraksjoner hvor man ikke behøver å sprenge seg selv, og kan derfor appellere til flere grupper, sier Mikael Tofvesson, avdelingsleder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap til Aftonbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder