FRIGJØRINGSDAG: Pakistans tidligere president, Pervez Musharraf, er invitert til Norge av Pakistansk forening Norge i anledning frigjøringsdagen til Pakistan 14. august. Foto: Frode Hansen VG

Tidligere president Pervez Musharraf i VG-intervju: – Pakistan er misforstått

Pervez Musharraf ser på India som en fiende, mener Donald Trump vet lite, og tror pakistanere i Norge kan bidra med å rette opp et feilaktig bilde av Pakistan.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Musharraf, som er tidligere president i Pakistan, mener Pakistan blir misforstått og feil fremstilt av omverdenen.

– Diasporaen kan hjelpe med å reflektere det sanne bildet av Pakistan, fordi realiteten på bakken i Pakistan er misforstått. Jeg hører hele tiden beskyldninger om at vi begår terrorisme, men vi er ofrene for terrorisme, sier Musharraf til VG.

Kom til makten via kupp

Den tidligere generalen tok makten i et kupp i 1999, etter at statsminister Nawaz Sharif forsøkte å fjerne ham som forsvarssjef. Han ble så valgt til president i 2002, og satt frem til 2008 etter at det ble reist riksrettssak mot ham.

VG møter den 72 år gamle tidligere generalen i toppetasjen på Oslo Plaza, hvor han forteller at han har stor respekt for Norge.

– Jeg respekterer og har stor aktelse for Norge, og Norges suksess. Det er en progressiv, dynamisk velferdsstat, og det respekterer man, sier Musharraf.

Han er i Norge for å møte det pakistanske miljøet, og holdt torsdag kveld foredrag ved Nobels Fredssenter om dagens sikkerhetssituasjon i Pakistan.

Les også: Pakistans ambassadør i Norge: – Vold er aldri akseptabelt

Musharraf hevder India har satt Pakistan i et dårlig lys.

– Vi har fiender, store fiender, som India, som alltid fremstiller oss i et negativt lys. Norge er et innflytelsesrikt land, og både Norge og diasporaen her kan spille en viktig rolle med å fremstille Pakistan på den rette måten i Norge og i Europa.

I konflikt med India

Pervez Musharraf er i Norge etter invitasjon fra stiftelsen Pakistansk forening i anledning frigjøringsdagen til Pakistan 14. august, dagen britiske India ble delt i dagens India og Pakistan. Eksperter antar at om lag én million mennesker ble drept i opptøyer tilknyttet delingen.

HUSARREST: Fra 2013 til 2016 hadde Musharraf forbud om å reise utenlandsk. Nå er han igjen i Norge for å møte det pakistanske miljøet. Foto: Frode Hansen VG

Landene er imidlertid fortsatt i konflikt over Kashmir-regionen og så sent som i helgen ble flere drept i skuddveksling mellom indiske og pakistanske soldater langs kontrollinjen av Kashmir, skriver NTB.

– De [India red.anm.] kaller det som skjer i Kashmir terrorisme, vi ser ikke på det som terrorisme, men som en kamp for frihet. De undergraver FNs resolusjoner, og dreper ubevæpnede sivile. India er et stort land som bruker innflytelsen sin over alt, sier Musharraf.

Fikk du med deg? Indias president til VG: - Fredsprisen er en ære

I slutten av juni ble USA og India enige om å stå sammen for å bekjempe terrorisme. Samtidig kom de med kraftige advarsler mot Pakistan om at landet må sikre at pakistanske baserte militanter ikke planlegger terrorangrep på andre land.

Musharraf mener Donald Trump ikke vet nok om hva som skjer i Afghanistan og Pakistan, og at han ikke forstår realiteten i landene.

– Jeg er sikker på at han blir brifet, og nå vet han sikkert noe, men jeg vil ikke si at han vet mye, sier Musharraf om Trump.

Les også: Christian Tybring-Gjedde beklager Pakistan-feil

Om Pakistan-USA-forhold: – Lavt nivå

VENNER: Indias statsminister Narendra Modi og USAs president Donald Trump gir hverandre en klem etter at statsministeren besøkte presidenten i Washington i slutte nav juni. Foto: Carlos Barria Reuters

«Forholdet mellom India og USA har aldri vært sterkere, aldri vært bedre,» sa president Trump da han møtte den indiske statsministeren nylig. Samtidig mener den tidligere pakistanske presidenten at Pakistans forhold til USA er dårligere enn før.

– Pakistans relasjon til USA er nå på et lavt nivå, og det finnes en fiendtlig holdning. Dette har dessverre mye med India å gjøre. President Trump trenger å forstå at vi har stått sammen de siste 40 årene, og at forholdet ikke må skades permanent på grunn av noe eksternt, sier Musharraf.

Han peker på at Pakistan har spilt en viktig rolle både i krigen mot Sovjet i Afghanistan, i krigen mot terror etter 9/11, og at landet har tatt imot millioner av afghanske flyktninger.

– Men igjen blir vi anklaget for ikke å gjøre nok, og at vi spiller et dobbeltspill. Folk anklager meg for å spille et dobbeltspill, men det stemmer ikke. På det strategiske nivået om å bekjempe terrorisme og Taliban står vi sammen med USA og Vesten. Men vi er ikke nødvendigvis enige om taktikken, og hvordan situasjonen bør løses, sier Musharraf.

Vil rådføre en ny regjering

Pakistans statsminister Nawaz Sharif ble tvunget til å gå av i juli av etter at landets høyesterett erklærte ham uegnet for stillingen på grunn av korrupsjonsanklager. Bakgrunnen er korrupsjonsopplysninger i de såkalte Panama Papers.

NORGESBESØK: Daværende Pakistans president Pervez Musharraf var også på norgesbesøk i 2006. Da møtte han daværende statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum VG

– Det er uheldig at statsministeren har vært korrupt, og det er dessverre realiteten i de årene etter jeg gikk av i 2008 og frem til 2013. De to regjeringene vi har hatt nå har vært blant de mest korrupte. Høyesterett gjør det rette nå, så får vi håpe at alle korrupte blir stilt til ansvar, sier Musharraf.

Det var Musharraf, som daværende general, som i et militærkupp avsatte Nawaz Sharif fra sin andre periode som statsminister.

Les også: Pakistans «Kim Kardashian» æresdrept

– Burde diasporaen i Norge spille en større rolle i å støtte de progressive kreftene som kjemper for demokrati i Pakistan?

– De burde, selvfølgelig, men når de er her tenker jeg at det er bedre at de viser det rette Pakistan her. Fordi ting beveger seg i en retning der, og det trenger de å forstå, sier Musharraf.

Han har imidlertid ingen planer om å stille til gjenvalg i neste års valg.

– Nei, jeg har gjort nok. Men jeg tror at jeg kan assistere en ny regjering i å lede landet, og bygge et internasjonale omdømme, sier Musharraf.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder