SEES TIL UKA: President Barack Obama har invitert NATO og Jens Stoltenberg til toppmøte med IS-koalisjonen neste mandag i Washington. Foto: Janek Skarzynski AFP

Trekker NATO med i kampen mot IS

Stoltenberg møter lederne i IS-koalisjonen

Vil ikke lenger kjempe andres kriger

WARSZAWA (VG) For første gang skal NATO-sjef Jens Stoltenberg delta på ministermøte i koalisjonen mot IS i Syria og Irak. Dermed tar NATO ytterligere ett steg inn i denne konflikten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

21.juli møter Stoltenberg de om lag 40 landene i kjernegruppen i den USA-ledede koalisjonen mot IS i USAs hovedstad Washington.

NATO har hittil holdt seg på sidelinjen av koalisjonen, som president Barack Obama samlet for første gang i kulissene av NATO-toppmøtet i Wales for to år siden.

Les også: Derfor vil NATO-sjefen savne president Obama

Bra arbeidsfordeling

På toppmøtet i Warszawa lørdag vedtok de 28 medlemslandene at NATO å utvide programmet med trening og kapasitetsbygging av irakiske styrker, men skal fortsatt ikke bli en formell del av koalisjonen.

Men nå reiser altså NATO-sjefen på sitt første toppmøte i koalisjonen. Det bekreftet han overfor VG lørdag kveld:

– Alle medlemslandene i NATO er med på en eller annen måte i koalisjonen. Jeg mener det er en bra arbeidsfordeling at de militære operasjonene utføres av en USA-ledet koalisjon, Så kan NATO være med og bygge militær kapasitet, sa Stoltenberg.

– Det viktigste er at jobben blir gjort, la han til.

Sender overvåkningsfly

NATO vil også stille sine overvåkningsfly til disposisjon for koalisjonen, for å sikre at koalisjonens soldater har en god forståelse og oversikt over situasjonen på bakken i kampen mot IS.

Ifølge VGs opplysninger ønsker USA og de andre lederlandene i koalisjonen å trekke NATO sterkere inn nå, med tanke på det som skal skje etter at IS er militært bekjempet, og av de store byene i Irak er det nå bare Mosul som holdes under IS-kontroll.

VGs Nilas Johnsen og Harald Henden ved fronten: Her er IS bare 800 meter unna

Større NATO-rolle etter krigen

Fram til nå har det vært uaktuelt å trekke NATO inn i denne koalisjonen, med over 60 deltagerland, som kjemper mot IS.

Når koalisjonen har møttes i NATO-hovedkvarteret i Brussel et fåtall ganger, har man fjernet alle NATO-symboler i møterommene for å markere at koalisjonen står helt uavhengig av NATO.

Landene i koalisjonen tror det er behov for å styrker stående i Irak i mange år fremover, også etter at militæraksjonen er over.

Klok av skade etter at USA og vestlige land tidligere har trukket seg raskt ut av konfliktområder, legges det nå løse planer om å dele på ansvaret for trening og oppbygging av styrker som skal hindre at IS kan bygge seg opp igjen og på nytt bli en trussel mot folket i Irak.

Bedre at lokale styrker gjør jobben

Her er NATO tiltenkt en større rolle:

– I lengden er det bedre at vi gjør lokale styrker selv i stand til å stabilisere og bygge opp sitt eget land, enn at vi utplasserer store styrker i militære operasjoner og slåss deres kriger. Nå greier vi å gjøre det andre, blant annet i Afghanistan, sier Jens Stoltenberg.

I Afghanistan går NATO nå videre med om lag 12 000 soldater, og 50 av dem vil være norske spesialsoldater som skal trene afghanske sikkerhetsstyrker.

Les også: Norske soldater blir i Kabul ut 2017

– Vårt nærvær er mindre enn før, og det er bra, Da vi sto der med over 100 000 soldater, var det et uttrykk for at vi ikke hadde greid å bygge opp en afghansk styrke. Nå har vi lyktes med det. og reduserer nærværet, sier Stoltenberg.

Pressetalskvinne Astrid Sehl i Utenriksdepartementet sier til VG søndag formiddag, at regjeringen sender både utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til koalisjonsmøtet i Washington.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder