Israel rasende på Iran-avtalen: – Baner vei for Irans atombombe

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er fly forbannet på USA og de andre landene som i går inngikk en intensjonsavtale som lar Iran anrike uran.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Israel har i lang tid advart USA, EU og de andre landene som i 18 måneder har forhandlet med Iran mot å inngå en avtale.

I går kom store enigheter på plass etter lang tids intenst diplomati.

Men i Jerusalem er reaksjonene sinne og vantro dagen derpå.

Baner vei for atombombe

I en pressemelding sier nylig gjenvalgt statsminister Benjamin Netanyahu at avtalen ikke hindrer Iran i å skaffe seg en atombombe, tvert i mot:

– Denne avtalen baner vei for Irans atombombe sier statsministeren, og utdyper:

– Avtalen vil ikke føre til nedleggelse av et eneste atomanlegg i Iran, vil ikke ødelegge en eneste sentrifuge i Iran og vil ikke stanse forskning og utvikling på Irans avanserte sentrifuger, sier Netanyahu.

Nettopp det motsatte var hovedpoenget da USAs president Barack Obama i går kveld, norsk tid, holdt en tv-sendt tale til det amerikanske folk. Der la han vekt på at avtalen nå ville stanse enhver mulighet for Iran til å utvikle atomvåpen.

STOR SEIER: USAs president Barack Obama ankom sent i går kveld Hill Air Force Base i Utah flere timer forsinket på grunn av nyhetene om atom-avtalen med Iran. Foto:Mandel Ngan,Afp

Sent i går kveld ringte Obama til Netanyahu fra presidentflyet Air Force One. Allerede i sin tale erkjente Obama at han og Netanyahu er uenige.

– Avtalen vil oppheve sanksjonene omtrent i det øyeblikket Iran er i ferd med å trappe opp sin aggresjon og terror i og utenfor regionen, sier Netanyahu.

Frykter atomkappløp

Statsministeren peker på at når sanksjonene mot Iran blir opphevet, så vil det føre til en kraftig vekst i Irans økonomi. Landet har vært så godt som totalt avstengt fra omverdenen økonomisk som følge av sanksjonene.

– Avtalen kan meget vel føre til et atomkappløp i Midtøsten og vil kraftig øke risikoen for en grusom krig.

Langfredag ettermiddag holdt også Irans president Hassan Rouhani en TV-sendt tale til det iranske folket, som natt til fredag feiret avtalen i Teherans gater. Der slo han fast at landet stiller seg bak intensjonavtalen som ble inngått skjærtorsdag, og som i juni skal utformes endelig og signeres.

– Dersom de andre forhandlingspartene innfrir sine løfter, så vil Iran også gjøre det. Velger de en annen vei, så vil andre alternativer være tilgjengelige, sa Rouhani i TV-talen.

Mer substans enn ventet

En av USA fremste diplomater, Richard Haass, er positivt overrasket over rammeavtalen som er inngått om Irans atomprogram.

– Avtalen inneholder mer substans enn ventet, framholder Haass i et intervju med BBC.

Haass, som har jødisk bakgrunn, har i utgangspunktet vært skeptisk til forhandlingene, men er nå gledelig overrasket, sier han selv.

Han har siden 2003 ledet Council of Foreign Relations, en utenrikspolitisk tenketank i New York som mange amerikanske utenrikspolitikere, akademikere og finanstopper er knyttet til.

Også den amerikanske analytikeren Daryl Kimball i Arms Control Association mener at enigheten som er oppnådd så langt, kan føre til en av mest innflytelsesrike og omfattende avtalene mot kjernefysisk spredning på flere tiår.

En endelig avtale skal etter planen være på plass innen slutten av juni. Avtalen som ble inngått i Lausanne mellom Iran og seks stormakter torsdag, består av en rekke nøkkelpunkter som forhandlingene fram mot sommeren skal bygge videre på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder