VANSKELIGE FORHOLD: En delegasjon fra Verdens helseorganisasjon og syriske røde halvmåne besøker en klinikk i den opprørskontrollerte forstaden Douma den 3. mai denne uken. Foto: Sameer Al-doumy AFP

«Sikre soner» i Syria fra midnatt: – Vi har håp

Natt til lørdag ble det innført sikre soner i Syria. En halv time etter at avtalen trådte i kraft, ble det rapportert om kraftige eksplosjoner nord for Homs.

  • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over tre år gammel

Siden krigen i Syria startet i 2011, har det vært lite positivt å skrive om. Men på torsdag denne uken ble det signert en avtale mellom tre av de krigende partene, som kunne se ut som en god nyhet:

– FN, USA og Saudi-Arabia stiller seg positive til avtalen, sa den russiske viseforsvarsminister Aleksander Fomin til det statlige russiske nyhetsbyrået TASS.

Russland, Tyrkia og Iran er tre av landene som har bidratt til å eskalere krigen og blodbadet i Syria fra ulike sider. Mens Russland og Iran støtter Assad-regimet, har Tyrkia væpnet og støttet opprørerne som kriger mot regimet.

Nå står de tre landene bak avtalen om å etablere «sikre soner for sivile» i Syria. Det syriske regimet støtter også avtalen som ble signert i Astana i Kasakhstan torsdag.

Nye sammenstøt

En halv time etter at avtalen om sikre soner i Syria ble innført ble det imidlertid rapportert at en kraftig eksplosjon var hørt nord for byen Homs.

Ifølge Reuters var det syriske regjeringsstyrker og opprørsstyrker som barket sammen i nattetimene i den nordvestlige provinsen Hama, som ble hørt.

Kampfly skjøt mot den opprørskontrollerte landsbyen al-Zalakiyat, og bombet også Kafr Zita og Latamneh i Hama, opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som er basert i England.

Dette er ikke bekreftet fra det syriske militærets side, men Mohammed Rasheed, talsperson for opprørsgruppa Jaish al-Nasr i Hama, bekreftet sammenstøtene etter midnatt.

SLIK SER DET UT I DAG: Dette kartet viser dagens maktfordeling i Syria: Rødt er regimet og deres allierte. Grønt er opprørskontrollerte området. Svart er kontrollert av IS. De gule områdene kontrolleres av kurdiske militsstyrker. Foto: Liveumap

Slik fungerer avtalten:

Det opprettes fire såkalte «sikre soner» i det nordlige, sørlige og østlige Syria. Ifølge et utkast til avtalen blir slike soner opprettet blant annet i Idlib, deler av Homs, i sør og i opposisjonsenklaven Ghouta ved Damaskus.

Formålet er å støtte opp under en skjør våpenhvile, sikre at flyktninger kan vende hjem og sørge for trygge leveranser av mat og nødhjelp.

Douma, en enklave i utkanten av Damaskus, er involvert i avtalen. Der bor aktivisten Firas Abdullah (23):

– Det var fire flyangrep i dag, sier han til VG, fra Douma, fredag kveld.

– Vi har håp, selv om vi ikke stoler særlig mye på russerne. Folk her i Douma har fulgt med på fredsforhandlingene i Astana, og vi håper på det beste. Vi overlever ved å tenke at alt må ha en ende, sier han.

BLIR I SYRIA: Firas Abdullah (23) håper på bedre forhold i opprørskontrollerte enklaven Douma, ved Damaskus. Foto: Privat

Flyforbud

Det innføres flyforbud over de sikre sonene. Forbudet inkluderer kampfly fra den USA-ledede koalisjonen og det syriske luftvåpenet.

Kampfly fra den amerikanskledede koalisjonen får imidlertid fortsatt utføre oppdrag mot IS i spesifikke områder, men altså ikke i de sikre sonene, opplyste Russlands utsending til forhandlingene i Astana, Aleksander Lavrentjev, til russiske nyhetsbyråer fredag.

Russiske myndigheter har opplyst at landet kommer til å gjøre alt som står i dets makt til å sikre at flyforbudet opprettholdes.

Det har mange ganger blitt tatt til orde for å opprette flyforbudssoner i Syria. Hvis avtalen som trer i kraft ved midnatt natt til lørdag fungerer, vil det i så fall være første gang i løpet av den sju år lange krigen at man lykkes.

FIKK NOK: Et medlem av opprørsdeligasjonen forlater forhandlingen etter en krangel torsdag. Foto: Stanislav Filippov AFP

Kan bli utvidet

Avtalen som ble inngått i Astana kan bli utvidet til å omfatte flere områder i Syria, opplyste det russiske forsvarsdepartementet og landets militære ledelse fredag.

Russland opplyste også at landet ønsker å gjenopprette en tidligere avtale med USA om å koordinere luftangrep over Syria og redusere risikoen for trefninger og uhell. Russland opphevet avtalen i forrige måned etter at USA utførte et rakettangrep mot en syrisk luftforsvarsbase.

Samtalene med USA kan bli gjenopptatt snarlig, opplyser general Sergej Rudskoj.

Han opplyser også at andre land enn Russland, Tyrkia og Iran kan få en viktig rolle å spille i arbeidet med å sikre de fire sonene.

INTERNT FORDREVET: Barn, som nylig har flyktet fra områdene rundt IS-bastionen Raqqa, har funnet midlertidige hjem i en flyktningleir i Ain Issa. Foto: Delil Souleiman AFP

Skeptisk opposisjon

Ikke alle er like optimistiske med tanke på at avtalen vil fungere etter hensikten.

Et medlem av den syriske opposisjonsdelegasjonen ropte ut sin protest, hvorpå han forlot konferansesalen.

Opposisjonen er sterkt imot at Iran var med på fredskonferansen.

NTB/VG

Les også

Flere artikler

  1. Den røde linje i Syria

  2. Over 50 sivile skal være drept i nye flyangrep i Syria

  3. Sivile flykter fra den siste opprørskontrollerte byen i Øst-Ghouta

  4. Derfor eskalerte Syria-krisen

  5. Douma-innbyggere: Dette var kun et angrep for mediene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder