Derfor angripes Frankrike av terror

– Frankrike er mer utsatt for terror enn andre, det er det
ikke tvil om, sier forsker Pernille Rieker ved NUPI.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tragedien i Nice er det siste av flere, store terrorangrep i Frankrike på kort tid.

President Francois Holland kunngjorde i morgentimene at han har utvidet landets unntakstilstand med tre måneder. Den ble innført etter det forrige terrorangrepet mot Frankrike i november og skulle utløpe nå i juli. Presidenten har også mobilisert reservestyrkene i hæren og politiet, som han sier spesielt skal ha fokus på å kontrollere Frankrikes grenser.

Dette har skjedd: Lastebil kjørte inn i folkemengde

Indre spenninger

Men når man leter etter årsakene til terror i Frankrike, er det vel så viktig å se innenfor landets grenser etter forklaringer, mener Rieker:

EKSPERT: Pernille Rieker, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Foto: Marte Christensen NTB scanpix

– Kombinasjonen av at Frankrike er en spydspiss i angrepene mot terror i Syria, Mali og Irak, og at de har et splittet samfunn med en stor befolkning som faller utenfor, er hovedårsaken til at de er veldig utsatt for terror. Det er store, indre spenninger i det franske samfunnet.

Over 10 000 franske soldater er stasjonert i utlandet. Blant dem over 3000 i Vest Afrika, 2000 i Sentral Afrika og 3200 i Irak. Samtidig har Frankrike en av de største muslimske befolkningene i Europa. Så mange som 1500 fremmedkrigere har reist fra Frankrike til Syria og Irak og man antar at rundt 250 er vendt tilbake.

Etter de forrige terrorangrepene ble det opplyst at ca. 11 000 personer var på en OBS-liste av fransk etterretning. 31-åringen bak angrepet i Nice skal ha vært kjent av det ordinære politiet for små-kriminalitet, men skal ikke ha vært registrert av etterretningen.

Engstelig for å reise til Nice? Du kan avbestille

Dype splittelser

Den muslimske befolkningen i Frankrike utgjør 7.5 prosent av den totale populasjonen.

For mange av dem er følelsen av isolasjon og eksklusjon i det franske samfunnet sterk. Mange er provosert av forbudet mot bruk av burka og oppslutningen om partiet Nasjonal Front.

– Selv blant dem med høy utdanning og gode jobber er det flere som opplever at de ikke blir fullt ut akseptert som franske borgere. Dette skaper store indre spenninger. Store grupper blir marginalisert på forskjellige måter, og det skaper frustrasjon. Da kan man også lettere bli radikalisert. Akkurat det kan skje uavhengig av en opptrapping av angrepene i Midtøsten. Interne problemer i Frankrike er nok vel så stor grunn som eksterne, mener Rieker.

Mange av dem som faller utenfor er muslimske nord-afrikanere, og det kan være lett å bli inspirert til radikalisering. Utestengelse og mangel på muligheter kan føre til kriminalitet, som fører til fengsel - og i fengslet blir de radikalisert. Ifølge beregninger er 70 prosent av alle fanger i franske fengsler muslimer.

Les mer: Amerikansk far (51) og sønn (11) blant de drepte i Nice

Kan føre til mer terror

I talen sin etter angrepet i Nice lovet president Hollande å styrke Frankrikes rolle i kampen mot IS i Irak og Syria og å fortsette kampen mot terror. Foreløpig har ingen grupper påtatt seg ansvaret for angrepet i Nice.

– Det er ikke uventet at Hollande svarer slik han gjør, det er viktig å vise handlekraft i en slik situasjon. Samtidig er det klart at intensivering av angrep i Syria og Irak kan føre til mer terror. Det er forståelig at man vil ramme IS og andre terrororganisasjoner i området, men det er et paradoks at det kan føre til mer terror, sier Rieker.

Unntakstilstanden som skulle opphøre nå i juli, er utvidet med ytterligere tre måneder.

– Hva annet skal de gjøre? Men utvidede fullmakter, som en unntakstilstand innebærer, er jo også en fare for friheten. Det er et vanskelig dilemma. Akkurat nå tror jeg de får full forståelse for det. Likevel er denne typen terror vi nå ser nesten umulig å bekjempe og verne seg mot, forklarer Rieker.

Hun mener det er vanskelig å si noe mer om årsaken til dette angrepet før man vet noe mer om gjerningsmannen, hvem han var og om han opererte alene eller i et nettverk.

– Denne typen angrep er ekstremt vanskelig å beskytte seg mot. Frankrike har noe av verdens beste antiterror og etterretning. Likevel skjer dette. Å ha oversikt over enkeltpersoner som bestemmer seg for å kjøre en bil inn i en menneskemengde, er nærmest umulig, mener Rieker.

Norske Petter (23): – Jeg så flere bli slukt under lastebilen

Tre grunner til terroren

Førsteamanuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold, som selv er fransk, mener det er tre hovedgrunner til at Frankrike rammes så hardt av terrorisme:

1. Aggressiv utenrikspolitikk

De fører en meget aktiv og aggressiv utenrikspolitikk i Midtøsten og Afrika. De er en tung aktør i bekjempelsen av militante islamister. Det har gjort Frankrikes til hovedfiende for Al Qaida og IS. Selv om terrorangrep er grusomme og vekker mange følelser, må vi huske at det er svært rasjonelle handlinger: De utføres for å tvinge Frankrike ut av Afrika og Midtøsten, mener Orban.

2. Muslimer føler seg undertrykket

Frankrike har Europas største muslimske befolkning med mer enn seks millioner mennesker. Landet har valgt en sekulær modell der alle religioner skal ha sin plass i samfunnet, men ingen skal dominere. I tillegg er det et tydelig skille mellom den offentlige og private sfære i Frankrike. Når Frankrikes da innfører forbud mot burka i det offentlige rom, blir landet av mange muslimer definert som islams verste fiende. Muslimene opplever at de blir undertrykket av den franske stat. Da kan det bli lett å slutte seg til kampen mot den «djevelske staten» som vil motarbeide islam.

3. Økonomiske og sosiale problemer

Den tredje forklaringen handler om økonomiske og sosiale problemer og en integrasjonsprosess som ikke har lykkes. Ser man på demonstrasjonene i 2005 handlet de om arbeidsplasser, bolig og integrasjon. Det som har skjedd siden da er at militante islamske miljøer har politisert den sosiale misnøyen, og det har blitt en identitets-kamp.

– Det unike for Frankrike er at de sliter med alle disse tre problemene samtidig, og det gjør dem mer utsatt enn noen andre, mener Orban.

Han mener også landet må få en bedre etterretning.

– 5. juli kom en tverrpolitisk rapport som blant annet pekte på for dårlig kommunikasjon mellom de forskjellige etterretningsenhetene, og til dels rivalisering. Det blir aldri mulig å gardere seg 100 prosent mot alle typer angrep, men det kan bli bedre, mener Franck Orban.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder