GAMMEL FISK: Den australske lungefisken Granddad fotografert i 1982 ved Shedd Aquarium i Chicago, Illinois i USA. Nå er han død, 100 år gammel.
 Foto: REUTERS

GAMMEL FISK: Den australske lungefisken Granddad fotografert i 1982 ved Shedd Aquarium i Chicago, Illinois i USA. Nå er han død, 100 år gammel. Foto: REUTERS

Akvariefisk ble 100 år gammel

Den australske lungefisken Granddad er nå død, 100 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Etter en rask forverret helsetilstand måtte den ikoniske fisken avlives søndag.

Lungefisken som kom til Chicago Shedd Aquarium i USA som tenåring, var en hovedattraksjon etter å ha levd nesten et århundre i akvariet.

Granddad og en artsvenn kom til akvariet i 1933, og var da de to første lungefiskene som noe gang ble vist i et amerikansk akvarium. Kompisen døde allerede i 1980.

Populær kar

Over 104 millioner besøkende har sett Granddad gjennom årenes løp, skriver akvariets president Bridget Coughlin i en pressemelding og legger til at han har skapt mye glede, nysgjerrighet og undring hos folk i alle aldre, skriver CNN.

100-åringen levde på en balansert diet av fisk, reker og skjell, og en miks av frukt og grønt, samt en daglig dose Romano-salat og litt mark som onsdagssnacks, ifølge et blogginnlegg av hans faste fiskepasser.

Lungefisken kan puste både under vann og over vann og lyden av Granddad som gulper i seg luft har fascinert de besøkende mang en gang.

På en hyllestside på Facebook har flere lagt ut meldinger etter det ble kjent at Granddad er død.

BARE UNGDOMMEN: 1,2 meter lang og 11,3 kilo tung. Søndag måtte lungefisken Granddad avlives etter raskt forverres helsetilstand. Her er den gamle rakkeren "bare" 87 år gammel. Foto: M. Spencer Green/AP

Var bryllupsvitne

«Granddad betydde mye for meg. Jeg husker ham fra da jeg var liten gutt og pleide å besøke akvariet. Siden har jeg vært hos ham mange, mange ganger. Faktisk, i 2015, giftet min kone og jeg oss foran fisketanken slik at han kunne være vårt vitne.»

Men hvis du trodde den gamle lungefisken var gammel, da skulle du sette den fem meter lange håkjerringen fra Grønland. Hun var trolig 392 år gammel da hun ble fanget for fire år siden.

Forskere og biologer anslår at hun er planetens eldste virveldyr. Det knyttet seg riktignok stor usikkerhet til alderen, og med en feilmargin på pluss minus 120 år, var hun trolig født en gang mellom 1500 og 1740, skriver AP.

Dermed ble rekorden til en 211 år gammel grønlandshval slått.

I ti år har biologer forsøkt å fastslå alderen til håkjerringen uten å lykkes. Da forskerne klarte det var det gjennom kjemisk sporing, matematisk modellering og vekstmålinger, ifølge en studie omtalt i vitentidsskriftet Science.

Les også: Arktisk hai kan bli 500 år gammel.

Eldgammelt skjell

Håkjerringen foretrekker temperaturer nær frysepunktet, og det kalde vannet og det langsomme stoffskiftet det fører til kan være medvirkende til at haien blir så gammel.

Selv om håkjerringen er verdens eldste virveldyr, har den fremdeles noe å strekke seg etter for å bli verdens eldste dyr. Rekorden holdes nemlig av kuskjellet «Ming», som ble funnet utenfor Island i 2007, og ble 507 år gammelt.

Gjedda blir også gammel, men visstnok skal verdens eldste bare ha blitt 29 år.

Leste du: Kjempefangst.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder