Syria starter tilbaketrekking

(VG Nett) Syrias president kunngjorde for parlamentet lørdag at de starter en tilbaketrekking av sine styrker fra Libanon.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

HANDLER: Etter mye internasjonalt press annonserte Syrias president Bashar al-Assad at landet starter tilbaketrekking av styrker fra Libanon. Foto: Reuters

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kunngjorde presidenten i en TV-sendt tale om den «nåværende politiske situasjonen» for det syriske parlamentet, at de vil begynne å trekke ut tropper fra nabolandet.

Assad sa Syria ikke vil bli i Libanon «en dag» lenger enn Libanon ønsker, men la til at en tilbaketrekking ikke vil «bety fravær av Syrias rolle.»

Libanesiske politiske kilder sa at Syria kommer til å trekke noen tropper helt ut, mens andre vil reorganisere seg nærmere grensen.

- Vi tilbaketrekker styrkene våre til Bekaa-regionen, og så til grenseområdet, sa presidenten.

- Fred i vår region vil aldri oppnås om ikke den delen av landet vårt som er okkupert blir levert tilbake til oss, la han til, ifølge AFP.

USA vil ha alle styrker ut
USAs president George W. Bush ba fredag kveld Syria om å trekke ut alle styrker og advarte mot at halvhjertede tiltak vil være uakseptable.

- Syria, syriske tropper og syrisk etterretning må ut av Libanon nå, sa Bush i en tale i New Jersey, skriver Sky News.

USA har sammen med Frankrike og FN fokusert på å styrke Beiruts sikkerhetskontroll mens de ventet på en uttalelse fra Syrias president.

Syria sendte over 30.000 mann inn i Libanon i starten av den libanesiske borgerkrigen i 1976. 15 år etter at krigen sluttet står fortsatt 15.000 soldater igjen.

Torsdag krevde Saudi-Arabias kronprins Abdullah at Syria umiddelbart begynner å trekke sine styrker ut av nabolandet.

Regjeringen gikk av

Siden likvideringen av den tidligere libanesiske statsministeren Rafiq Hariri sist måned har anti-syriske følelser blusset opp. USA og Frankrike har ledet en internasjonal kampanje mot Syrias tilstedeværelse i Libanon.

Syria og deres samarbeidspartnere i Libanon ble straks mistenkt for å stå bak likvideringen. Masseprotester fra befolkningen har allerede tvunget Libanons regjering til å gå av.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder