KARTLEGGING: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt vil ha mer kunnskap om rasistisk vold. Hun får støtte av de øvrige politiske partiene, minus FrP. Foto: Trond Sørås Foto:

Anniken Huitfeldt til angrep på Israel

Israel nekter Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) å besøke en palestinsk venn som sitter fengslet. Nå går hun til motangrep mot israelske myndigheter.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Huitfeldt har sammen med flere stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet i halvannet år bedt om lov til å besøke Fatah-ungdommens internasjonale sekretær Hussam Shaheen. Han sitter i fengsel i Israel. Så langt har svaret vært nei.

Les også:Vil stoppe pengehjelp til Palestina.

- Hvis Israel er en rettsstat, bør de gi meg en slik tillatelse. I det minste gi meg et svar med en begrunnelse, sier Huitfeldt til Dagsavisen.

Huitfeldt, som er leder for Aps kvinnenettverk, har nå skrevet et nytt brev til Israels ambassade i Oslo, der hun gjentar kravet om å få besøke sin palestinske venn.

«Ifølge de israelske fengselsmyndighetenes retningslinjer er det kun nære slektninger som tillates jevnlige besøk hos fanger», er svaret Dagsavisen får fra ambassaden etter å ha bedt om en forklaring.

Huitfeldts vennskap med Shaheen går tilbake til AUF-tiden. Han har flere ganger vært på besøk i Norge.

Shaheen var påtroppende leder av Fatah-ungdommen da han ble arrestert i januar 2004. I april i fjor ble han dømt av en israelsk militærdomstol til 23 års fengsel for blant annet ulovlig politisk aktivitet, våpensmugling og planlegging av angrep mot en buss. Han har hele tiden bedyret sin uskyld.

- Han er en moderne politiker, opptatt av dialog og et fritt Palestina, sier Huitfeldt. Hun sier han var en viktig pådriver for ikke-voldelig motstand mot israelernes inngripen på Vestbredden og Gaza, og at han har vært sentral i dialogarbeid med israelske ungdomspartier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder