I GAZA: De norske legene Mads Gilbert (bildet) og Erik Fosse jobber på et sykehus i Gaza. Foto: NORWAC 2009

Norsk lege i Gaza: - Flere sivile drept enn hva FN sier

(VG Nett) FN har i dag uttalt at en av fire av de mer enn 500 drepte i Gaza skal være sivile. Den norske legen Erik Fosse, som befinner seg på et sykehus i Gaza, mener tallet må være langt høyere.

  • Jostein Matre

Artikkelen er over 11 år gammel

- Tallet fra FN er feil, skriver Fosse i en tekstmelding til VG Nett mandag formiddag.

Han forteller videre at det per i går var 507 drepte. Av disse skal 20 prosent være barn og syv prosent kvinner.

- Men de fleste menn er også sivile. Av de 150 pasientene som kom i går var det bare to vi med sikkerhet kunne se var militære, skriver Fosse videre.

Fosse opererer på et av de overfylte sykehusene i Gaza, og sier at av 2450 sårede er nærmere 30 prosent av disse barn. 15 prosent av de sårede er kvinner, ifølge Fosse.

- Totalt er andelen sivile skadede og drepte langt over 50 prosent, skriver den norske legen, som jobber for NORWAC, en profesjonell hjelpeorganisasjon med opprinnelse fra den norske solidaritetsbevegelsen med Palestina.

Oppholdet til Fosse og hans norske kollega Mads Gilbert er finansiert av det norske utenriksdepartementet

LES OGSÅ: - Ingen nordmenn får forlate Gaza

- Voldsom bombing i natt

Gilbert og Fosse har de siste dagene jobbet på spreng på Shifa-sykehuset inne i Gaza. I går sendte Gilbert denne dramatiske SMS-en til sine kontakter i Norge:

«De bombet det sentrale grønnsakmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom hit til Shifa. Hades! Vi vasser i død. Blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri oppleve noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt. GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboka nå, alle!»

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENORME LIDELSER: De to norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse har tatt bilder fra sin hverdag på Shifa-hospitalet inne i Gaza. Bildene viser amputasjoner, operasjoner og døde barn som er blitt ofre i den blodige krigen. Bildene er godkjent av ofrenes pårørende. Foto: NORWAC 2009 Foto:

Og bombingen har fortsatt i natt og i morgentimene i dag. Blant annet skal en familie på syv, samt tre barn ha blitt drept på Gaza-stripen.

- Det har vært voldsom bombing i natt, skriver Erik Fosse i tekstmeldingen til VG Nett.

De to norske legene velger å bli værende i Gaza til tross for den farlige og katastrofale situasjonen. Til dagens papirutgave av VG sier Fosse følgende i dag:

- Kanskje nettopp derfor, for vi kan rett og slett ikke forlate dette stedet nå. Palestinerne trenger all den hjelpen de kan få.

Mangel på utstyr og et stort antall sårede gjør det derimot vanskelig å utøve den hjelpen de skulle ønske de kunne gi.

- Det er rett og slett forferdelige tilstander her, sier de to legene til VGs papirutgave, og beskriver situasjonen som noe av det verste de to legene, med erfaring fra oppdrag i katastrofeområder rundt omkring i verden, noensinne har opplevd.

VGTV: Politiet måtte bruke tåregass i Oslo-demonstrasjon

- 75 barn drept

FN melder altså at en av fire av de drepte i Gaza er sivile. Mens legen Erik Fosse sterkt betviler disse tallene, sier Røde Kors i Norge at de har grunn til å stole på FNs tall.

- Ifølge Palestinsk Røde Halvmåne skal så mange som 75 barn og 26 kvinner være drept i løpet av de siste ni dagene. Samtidig er 670 barn og 320 kvinner skadet, opplyser mediesjef Jon Martin Larsen i Norges Røde Kors.

Han sier ikke noe om hvor mange av de drepte mennene som kan være sivile.

VGTV: Israel bomber 30 nye mål på Gaza

Det er altså motstridende meldinger om hvor stor andel av de sårede og drepte som er sivile, og det er vanskelig å si med sikkerhet hva som stemmer. Så langt har ikke journalister sluppet inn i Gaza, noe som gjør det ekstra vanskelig for media å verifisere de ulike tallene.

Talskvinne for den israelske hæren, major Avital Leibovich, sa i formiddag til Sky News at mange Hamas-militære kler seg som sivile.

- Vi har ingen intensjoner om å angripe sivile mål, men Hamas bruker sivile som menneskelig skjold, hevder Leibovich.

VGTV: Her inntar bakkestyrkene Gaza

Jobber med å få inn flere leger

LEGE: Erik Fosse. Foto: NORWAC 2009

Røde Kors har nå fire spesialistleger på grensen til Israel, som de håper å få inn til Gaza i løpet av dagen. I tillegg har de flere stående på grensen til Egypt.

- Det er behov for folk som kan avlaste de 160 legene og sykepleierne fra Palestinsk Røde Halvmåne, og de 200 frivillige, som nå har jobbet døgnet rundt i ni dager i strekk, sier Larsen.

Foreløpig er Røde Kors prioritet å få inn de legene som nå befinner seg på grensen. Ingen av disse kommer fra Norges Røde Kors, men Jon Martin Larsen utelukker ikke at også norsk personell kan bli sendt.

- Når vi ser at det er behov for flere, så skal vi ikke utelukke det. Men det viktigste nå er å få inn de som allerede er på grensen. Vi jobber med å skaffe sikre passasjer inn til sykehuset der de to norske legene allerede er.

Les også

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. - Kritikken er mildt sagt fantastifull

  2. Stor medisinsk krise midt i kampsonen: Hovedgenerator ved Gaza-sykehus brøt sammen

  3. Gilbert vil tilbake

  4. Israel beskylder Gilbert og Fosse for løgn

  5. Norske leger i Gaza: - Situasjonen på sykehusene er katastrofale

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder