BILBOMBE: Her bemanner soldater en veisperring etter at 12 mennesker ble drept av en bilbombe i midten av september i Irak. Foto: Reuters

Når skal USA trekke seg ut av Irak?

(VG Nett) Når skal amerikanerne hjem fra Irak? Det er Barack Obama og John McCain både uenige med seg selv og med hverandre om.

  • Geir Terje Ruud
  • Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Casualties in Iraq - Antiwar.comIraq Body Count

Verken Obama eller McCain ønsker å overta katastrofen i Irak etter Bush, men har naturligvis ikke noe valg.
Fra invasjonen i mars 2003 til i dag er over 4100 amerikanske soldater og over 300 koalisjonssoldater fra andre vestlige land dødd.

LES:Dette er forskjellene mellom McCain og Obama

Bare den første måneden av den amerikanske offensiven ble det rapportert at 30.000 irakere mistet livet i kamphandlingene. Nå er tallet vurdert til mer enn 200.000 av amerikanske myndigheter. Det britiske medisinske tidsskriftet Lancet hevdet i 2006 at mer enn 650.000 irakere var omkommet de første årene av krigen, på grunn av kamphandlinger, nød, følgesykdommer av krigen.

I tillegg kommer dødsfall på hjelpearbeidere og mediefolk.

Krigen har også tært hardt på den amerikanske økonomien. Selve krigen har kostet mer enn 850 milliarder dollar (5000 milliarder kroner), men totalkostnadene er vurdert til å ha vært ytterligere tre- eller firedobbelt av dette.

Vingling

Både John McCains og Barack Obamas forslag til løsninger er justert siden de første debattene. Til å begynne med garanterte Obama at styrkene skulle være hjemme i løpet av 16 måneder etter hans innflyttingsfest i Det hvite hus. John McCain sa at styrkene skulle bli i Irak så lenge det var nødvendig for å vinne krigen, om det så var i 100 år.

Nå er uttalelsene mer balansert.

Saken fortsetter under bildet

VARSLER TILBAKETREKNING: USAs president George W. Bush vil trekke ut 8.000 soldater fra Irak innen han går av som president i januar 2009. Foto: AP


Obamas løsninger

Obama var klar motstander av å starte en krig i Irak, og har også stilt opp på antikrigsdemonstrasjoner. Hans rådgivere ba ham holde seg hjemme av frykt for å ødelegge den politiske karrieren, men Obama svarte at han ville være en politiker som viste sine holdninger, ikke skjulte dem. Hadde Irak-offensiven blitt en suksess, hadde han neppe vært presidentkandidat i dag.

- Jeg har hele tiden vært imot krigen, også da det var upopulært å være det, sier Obama til Washington Post.

Les hele intervjuet med Obama i Washington Post

I Obamas politiske program står det fortsatt at han vil trekke to kampbrigader hjem hver måned fra innsettelsen, sånn at alle kampavdelinger er hjemme før sommeren 2010. Obama stemte også imot Bush sitt ønske om å trappe opp styrkene i 2007 - men har ved alle andre avstemninger stemt for å bruke mer penger på krigen.

- Jeg mener vi skal begynne å trekke tilbake troppene umiddelbart. Vi burde ha begynt allerede 1. januar 2007, sier han til avisen.

USIKKER PÅ NÅR ALLE AMERIKANERE SKAL VÆRE HJEMME: Barack Obama. Foto: AP

Men de siste månedene har han reservert seg noe, og sier at det skal være styrker igjen til å forsvare og sikre amerikanske interesser. Og hvis al-Qaida forsøker å bygge opp en base i Irak, vil han beholde soldater nok til å kunne angripe basen med solid slagkraft. Dermed har han sikret seg mot at det blir sett på som et nederlag om han ikke oppfyller 16-månedersgarantien.

Obama mener at hans strategi vil presse Iraks ledere og andre ledere i regionen til å ta ansvar.

LES MER OM HVA OBAMA MENER OM IRAK-KRIGEN PÅ HANS HJEMMESIDE

McCainsom krigshelt

I motsetning til Obama, så støttet opprinnelig McCain Irak-krigen. Men ingen skal være i tvil om at John McCain mener det er begått mange feil både på sivil og militær side under den lange og blodige konflikten. Men han tror ikke på noen enkle løsninger - og støttet derfor George Bush sin opptrapping og økning av styrkene i Irak fra sommeren 2007.

Situasjonen i Irak er langt bedre etter opptrappingen og det er vanskelig å finne bedre argumenter for at det har skjedd enn nettopp opptrappingen.

- Jeg vil også ha styrkene hjem, men jeg vil ha dem hjem med seier og ære i bagasjen, har McCain sagt.

VIL SIKRE AMERIKANSKE INTERESSER: John McCain Foto: REUTERS

Han kritiserer Obama for bare å ville ha styrkene hjem, uten å kreve seier først. McCain åpner for at USA skal ha permanente fredsbevarende styrker i Irak.

McCain mener en full eller delvis tilbaketrekking før en militær seier vil føre til økt usikkerhet for de gjenværende amerikanske soldatene og for amerikanske interesser totalt sett.

- En delvis tilbaketrekking vil være en ny feil, en feil av historiske proporsjoner, sier den gamle Vietnam-veteranen som var fanget og ble torturert gjennom mer enn fem år i "Hanoi Hilton".

LES MER OM HVA McCAIN MENER OM IRAK-KRIGEN PÅ HANS HJEMMESIDE

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder