Terrorens grimme ansikt

  • VG Leder
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Selvmordsangrepet mot Kabul-hotellet til utenriksminister Jonas Gahr Støre illustrerer NATOs største hodepine i krigen i Afghanistan. Hvordan skape trygghet og stabilitet i et land hvor tungt væpnede Taliban-opprørere kan ta seg inn i et av de sikreste hotellene - som attpåtil er bygget som en festning - i sentrum av hovedstaden?

Serena Hotel er populært blant de mange offisielle delegasjonene som gjester Kabul. Det er derfor uklart om angrepet, der Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen ble drept, hadde utenriksminister Støre og hans delegasjon som utpekt mål. Uansett - den blodige beskjeden fra Taliban til Norge og de øvrige 30 land med mannskaper i Afghanistan, er ikke til å misforstå: Trekk ut styrkene snarest, ellers vil det koste dere dyrt.

Vi er da heller ikke det minste i tvil om at angrepet vil få debatten om Afghanistan-engasjementet til å øke i styrke her hjemme, og utløse nye krav, særlig fra SV, om at de norske soldatene må sendes hjem. Vi skal gjerne være med på en slik debatt, men vi trekker den motsatte konklusjonen enn sterke krefter i SV. Vi mener at angrepet mot Serena Hotel er et nytt bevis på hvor viktig det er at Norge og andre land fortsatt engasjerer seg militært i Afghanistan.

Det slo da også partileder Åslaug Haga fast etter Senterpartiets strategi- og programkonferanse før helgen. Samtidig varslet hun at en ny og forsterket Afghanistan-debatt er under oppseiling i regjeringen. Men at det altså ikke er noen løsning å trekke de norske soldatene ut.

Norge er på ingen måte det eneste NATO-landet hvor det pågår en hissig debatt om Afghanistan og mangelen på fremgang der. NATOs videre strategi, og særlig balansen mellom militær og sivil innsats, vil da også bli gjenstand for en egen sesjon under alliansens toppmøte i Bucuresti i Romania i begynnelsen av april.

Terrorens sanne ansikt er like stygt om det viser seg i New York, London eller Kabul. Og vi bør utvilsomt være forberedt på nye og blodige anslag. Men vi må ikke gi opp - vi kan ikke la terroren seire.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder