TATT AV VINDEN: Røyken fra skogbrannen på Sørlandet har nådd Danmark. På dette satellittbildet kan røyken tydelig ses (gult) over Danmark. Foto: NOAA/DMI

Norsk skogbrann røyklegger Danmark

(VG Nett) Skogbrannen på Sørlandet begynner å få internasjonalt tilsnitt: I morges førte røyken til brannutrykning i Danmark.

Røykutviklingen fra skogbrannen som herjer ved Mykland i Froland kommune i Aust-Agder er så kraftig at den onsdag kveld og torsdag morgen kunne ses fra satellitt.

- Vinden har blåst røyken over til Danmark. Vindkartet på dmi.dk viser vindretningen, og på satellittbilder kan vi se røykens utbredelse over Danmark her i morges, sier den pensjonerte meteorologen Leif Rasmussen ifølge Danmarks Meteorologiske Instituts nettsider.

Merkelig røyklukt

Den danske VG-leseren John Andersen i Aalborg kjente tydelig røyklukten i morges da han gikk ut av huset sitt for å dra på jobb.

- Det luktet røyk utenfor, og jeg syns det var merkelig. For selv om det lenge var tørt, har det regnet godt de siste to dagene, forteller han.

- Da jeg kom meg på nettet og leste forskjellige aviser, forsto jeg jo hva røyken kom av. Men det virker som om det er flere som har ringt brannvesenet fordi de kunne lukte røyk uten å se ild, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ:- Skogbrannen sprer seg sørover

Røyk uten ild

Røyken kunne ikke bare ses i Danmark, den kunne også luktes. Det førte til at brannvesenet i Thisted rykket ut til det man trodde var en brann på en plantasje ved Klitmøller. Brannvesenet kunne imidlertid raskt konstatere at det kun var snakk om røyk uten brann, ifølge Thisted Dagblad.

- Det har skjedd før at røyk fra skogbranner langt borte har nådd inn over Danmark, men det er uhyre sjelden at det skjer med nordvestlig vind, ifølge Leif Rasmussen.

LES OGSÅ:Frykter hjemmet skal brenne ned

Artikkelen fortsetter under bildet

HENTER VANN: Forsvarets helikopter jobbet torsdag fortsatt med slukking av skogbrannen i Øvre Lauvrak i Froland kommune i Aust-Agder. Foto: SCANPIX

Hele Sørlandet kjenner røyken

Tidligere i dag skrev VG Nett at røyken fra den gedigne skogbrannen i Mykland kan merkes over hele sørlandet, helt til Kristiansand, Lindesnes og Farsund.

Operasjonssentralen ved Agder politidistrikt bekrefter overfor VG Nett at de har fått flere meldinger om røyklukt i Kristiansand, og til og med fra Lindesnes, mange mil fra der det brenner.

LES OGSÅ:- Ekstremt vanskelig å slukke

Artikkelen fortsetter under bildet

FLAMMER: Helt siden mandag ettermiddag har skogbrannen herjet i Froland kommune i Aust-Agder. Rundt 30.000 mål med skog er tatt av brannen. Foto: SCANPIX

1000 fotballbaner nedbrent

I snart to døgn har den største skogbrannen siden andre verdenskrig herjet i og i områdene rundt Mykland i Froland kommune nord for Arendal.

Siden tirsdag morgen har langt over 10.000 mål skog gått opp i flammer. For å forstå det enorme omfanget brannen har hatt, kan man se for seg tusen fotballbaner.

Vind og vannmangel gjør slukningsarbeidet vanskelig.

- Det er ekstremt vanskelig. Jeg har vært i brannvesenet i 19 år, og dette er det verste jeg har sett, i hvert fall, sier utrykningslederen i Åmli brannvesen om brannen som herjer Froland utenfor Arendal.

Kan få hjelp fra oven

Brannmannskapene som sliter med skogbranner, kan få hjelp ovenfra i løpet av helgen - hvis de har flaks og regnbygene treffer der det brenner.

Denne meldingen fikk NTB torsdag fra statsmeteorolog Vibeke Thyness på Meteorologisk institutt. Men hun kan ikke gi noe løfte om regn i bygder der skogen står i brann.

- Det er muligheter på søndag, kanskje allerede fredag. Det kommer byger, men ikke sammenhengende nedbør. Man må være litt heldig med plasseringen, sier Vibeke Thyness.

KRAFTIG: Røykutviklingen fra skogbrannen på Sørlandet er voldsom. Foto: SCANPIX

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder