OPPSKYTING: Her avfyres et forsvarsmissil under en rakettforsvarstest i Stillehavet denne sommeren. Noen minutter senere avskar den et ballistisk missil som ble skutt opp fra Hawaii. Foto: AFP

Radioaktive rakettrester kan falle ned over Norge

(VG Nett) Radioaktive rakettrester kan falle ned over Norge dersom USA skulle skyte ned en atomrakett fra Iran ved hjelp av det planlagte rakettforsvaret i øst-Europa.

Publisert:

Norge bidrar med 75 millioner kroner til utviklingen av et taktisk rakettforsvar i NATO. Formålet til dette var opprinnelig å beskytte egne styrker i og utenfor NATO-området.

Alliansen utreder nå om rakettforsvaret, som skal være operativt fra 2010, kan integreres med USAs rakettforsvar.

Dette er en studie som også Norge er med på.

Sjefen for USAs rakettforsvar, Henry Obering, har bekreftet at fragmentene og bitene vil være radioaktive hvis en atomrakett blir skutt ned.

I verste fall kan dette radioaktive nedfallet ramme Norge, skriver Bergens Tidende.

LES OGSÅ:Norge vurderer felles rakettforsvar med USA

Over Europa

ØVELSE: Her deltar dem amerikanske jageren «USS Decatur» i en rakettforsvarstest 22. juni i år. Foto: AP

- Regjeringens holdning til et rakettforsvar i hele NATO-området er avventende skeptisk, sier politisk rådgiver Ragnhild Mathisen i Forsvarsdepartementet til avisen.

Russland er svært skeptisk til et slikt rakettforsvar, og advarer mot at store deler av Europa, inkludert store deler av Norge, kan bli rammet av nedfall og biter fra en nedskutt atomrakett.

LES OGSÅ:Russland vil rette raketter mot Europa

- Simulering vi har gjennomført viser at området som kan bli berørt av nedfall er meget stort. Det er et faktum at en betydelig andel av Europa, inkludert de europeiske delene av Russland, vil ligge innenfor den berørte sonen, sa en russisk oberst under OSSE-møtet i Wien i juni.

Avviser faren

UFARLIG: Sjef for det amerikanske rakettforsvaret Henry Obering avviser innvendingene mot rakettskjoldet. Foto: REUTERS

Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona skeptisk, men skepsisen er like mye rettet mot atomvåpen som rakettskjold.

- Dersom man greier å skyte ned en atomrakett er det klart det vil føre til radioaktivt nedfall, men det vil føre til mindre konsekvenser enn en atomeksplosjon, sier Bøhmer til VG Nett.

USA avviser at nedfallet fra en nedskutt rakett vil være noe stort problem.

Sjefen for USAs rakettforsvar, Henry Obering, hevder at fragmentene og bitene ikke vil falle rett ned etter en vellykket nedskyting, men at bitene vil fortsette i den opprinnelige banen rakettene hadde.

LES OGSÅ:USA-offensiv for å «selge» rakettforsvar i Europa

Systemdirektøren i USAs Missile Defense Agency, Dennis Mays, sa under OSSE-møtet at en rakett som skytes ned fra basen i Polen «sannsynligvis vil falle ned i Atlanterhavet».

Sjefen for det amerikanske rakettforsvaret liker ikke innvendingene mot rakettforsvaret.

- Det er ikke et spørsmål om vi vil ha biter og fragmenter eller ikke. Det er et spørsmål om vi vil ha fragmenter og biter eller et krigshode som rammer en tettbefolket by i Europa eller USA, sier Henry Obering ifølge Bergens Tidende.

Les også

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder