PRØVER PÅ NYTT: Natt til søndag gjør NASA et nytt forsøk på å sende romfergsen Discovery og den svenske astronauten Christer Fuglesang ut i verdensrommet. Foto: Aftonbladet

Norsk-svensk astronaut på vei ut i rommet

Slik blir hans nye liv i verdensrommet

(VG Nett) Christer Fuglesang (49) forbereder seg på sin livs reise ut i verdensrommet.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL
ESAChrister Fuglesangs hjemmeside

Etter planen skal norsksvensken skytes opp 03.36 fredag morgen med romfergen Discovery - i en fart på 30000 kilometer i timen. Målet for ham og seks andre amerikanske astronauter, er romstasjonen ISS.

Han blir den første skandinav til å besøke verdensrommet. Dette har Christer Fuglesang - som har norsk far - ventet på i 14 år.

Svenske Aftonbladet har sett på hvordan astronauter opplever sin første tur ut i verdensrommet, og kartlagt Christer Fuglesangs nye liv i vektløshet.

Slik blir oppholdet

Moderne astronauter har forholdsvis store områder å bevege seg på, og dermed får de merke den helt spesielle vektløsheten ekstra sterkt - på godt og vondt. Opp eller ned eksisterer ikke, og vil man opp i taket er det bare å sparke fra.

For kroppen er dette en ny tilstand, og minst halvparten av romfarerne rammes av «romsyke», en slags form for sjøsyke hvor hvor balansesystemet blir satt på prøve.

SPENT: Christer Fuglesang med The launching pad i bakgrunnen. Foto: Thomas Nilsson

I løpet av romoppholdet skal Christer Fuglesang ut på to «spaserturer» i verdensrommet, på minst seks timer. Da er det verste som kan skje at man blir romsjuk og må kaste opp i hjelmen .

- Da må man avbryte, sier Christer Fuglesang til Aftonbladet.

Men Fuglesang slipper å tenke på dobesøk. I romdrakten har han bleie som håndterer den biten.

De topptrenede astronautene får også sjansen til å trimme mens de er ute blant stjerner og planeter. Med trimsykkel har de muligheten til å svette skikkelig, det eneste de må passe på er at kroppsfuktigheten ikke svever omkring i farkosten, men blir tørket opp av håndduker.

Et dobesøk er ikke uten komplikasjoner i verdensrommet. Hver astronaut har sitt eget toalett, og må spenne seg fast til ramma slik at han ikke flyr avgårde. Avføringen suges ned i skåla.

Jim Lovell på Apollo 13 var en av de første som stiftet bekjentskap med et moderne romtoalett. Han sier:

- Først og fremst må man ta det veldig forsiktig, sier Lovell, uten å ville gå i detaljer. - Det behøves ikke, mener han.

Vektløsheten skaper også komplikasjoner for matinntaket.

Suppe og drikke må drikkes med sugerør, og salt og pepper kommer i flytende form, ifølge Aftonbladet. Maten er kommer i spesialinnpakninger, og er enten tørket eller konservert.

Plaget av uhell

Astronautkarrieren til Fuglesang har vært plaget av uhell, frustrasjon og bunnløs skuffelse. To ganger før har han vært satt opp til å bli sendt ut i verdensrommet.

- Jeg er ikke nervøs for at noe skal gå galt, men jeg er litt nervøs for å tabbe meg ut eller gjøre noe galt. Det er kostbart å gjøre feil i verdensrommet, og en vil jo ikke stå igjen som et fjols, har Christer Fuglesang sagt til VG i november.

Egentlig var Fuglesang klar for «take off» 2002 var han endelig klarert for sin romdebut. Men 1. februar 2003 styrtet romfergen «Columbia» i et flammehav, etter at varmeskjoldet ble skadet av skumisolasjon som løsnet under oppskytningen. Alle de syv om bord omkom.

MANNSKAP: Mark Polansky (t.v), Joan Higginbotham, Robert Curbeam, Nicholas Patrick, Christer Fuglesang, Sunita Williams og William Oefelein. Foto: Thomas Nilssom

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder