NY EROBRING: Taliban-krigere i provinshovedstaden Massoud Farah, etter nok en erobring tirsdag. Taliban skal blant annet ha tatt seg inn i fengselet i byen og løslatt fanger.

Taliban med voldsomme fremrykk – 40 nordmenn står igjen på bakken

Mens Taliban erobrer nye områder og nordmenn blir bedt om å forlate landet, har Joe Biden bedt hele det norske feltsykehuset om å bli: – En tillitserklæring, sier oberstløytnant.

Av 

Caisa Linea Hagfors

Publisert:

– Militærleiren har en flaggborg med 40 flaggstenger. Nå henger det bare fire flagg igjen.

Det forteller oberstløytnant Bent Anders Salberg, som er leder for det norske feltsykehuset på Hamid Karzai International Airport i Kabul til VG.

Blant de fire resterende flaggene, veiver fortsatt det røde, hvite og blå flagget i vinden, sammen med USA, Tyrkia og Aserbajdsjans flagg.

På bakken står Salberg igjen som øverste leder for norske militære styrker i Afghanistan – sammen med 40 nordmenn.

Rundt dem erobrer Taliban stadig større områder.

Tirsdag melder Reuters at gruppen nå skal ha kontroll over 65 prosent av landet.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, frykter at det begås krigsforbrytelser ikke bare av Taliban, men også av regjeringsvennlige militser.

Hun har bedt alle parter om å vende tilbake til forhandlingsbordet.

– Ikke lenger en del av en NATO-operasjon

Salberg hadde snart vært i det krigsherjede landet i til sammen to år, da president Joe Biden bestemte at USAs militærstyrker skulle trekke seg ut av landet denne høsten.

Da trodde oberstløytnanten at hans tid var over i løpet av sommeren.

Først var nemlig beskjeden at både spesialstyrker og sanitet skulle hjem på samme fly samtidig som amerikanske styrker og NATO trakk seg ut.

Så kom kontrabeskjeden:

– Mens personell på sykehuset forberedte seg på å dra hjem, anmodet USA ​oss om å bli igjen og stille med sykehus. De ønsket at sykehuset skulle være norskledet, sier Salberg.

SAMARBEID PÅ BAKKEN: Bildet viser leger og sykepleiere fra både Norge og Nord-Makedonia under en trening i april. Fra venstre: Anestesilege Ivar, anestesilege Vikki, ortoped Atanas, operasjonssykepleier Anica, kirurg Martin og operasjonssykepleier Aleksandra.

Han ser på det som «en tillitserklæring» fra amerikanerne ønsket at akkurat nordmennene skulle bli.

– Da er vi vel en troverdig samarbeidspartner. Nå er vi ikke lenger en del av en NATO-operasjon, men en amerikansk operasjon, forklarer oberstløytnanten.

Nå er planen at feltsykehuset, med omtrent 40 nordmenn på bakken, skal holde fortet ut året.

Taliban med store fremrykk

Mens tilbaketrekningen av utenlandske styrker er i full gang, har også Afghanske sikkerhetsstyrker trukket seg helt ut av flere provinser og etterlatt store mengder militært materiell som er overtatt av Taliban, skriver NTB.

I løpet av én dag erobret de tre afghanske provinshovedsteder: Etter nok en erobring tirsdag, har Taliban dermed kontroll på syv provinshovedsteder, blant annet Massoud Farah, Pul-e-Khumri, Kunduz, Sar-E- Pul og Taloqan.

Siden har de erobret distrikt etter distrikt og grenseoverganger til naboland.

USAs tidligere ambassadør til landet, Ryan Crocker, spår en langvarig borgerkrig i landet.

– Det er et mer sannsynlig utfall enn en rask Taliban-overtagelse i hele landet. De holder på slik de gjør nå for å skape frykt og panikk. De lykkes veldig godt, sa han til aktualitetsprogrammet This Week på ABC denne uken.

Talibans framrykk og regjeringsstyrkenes flyangrep har siden mai drevet minst 244.000 afghanere på flukt fra sine hjem, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA).

Flere tusen har søkt tilflukt i Kabul, og slått seg ned i parker.

Tilbaketrekningen av utenlandske styrker skal avsluttes i slutten av august, men Crocker ser ingen omstendigheter der USA vil sende soldatene sine inn igjen.

– President Joe Biden har gjort det klart. Vi skal ut, og vi blir ute. Han eier det. Det er allerede en stygg plett på ettermælet hans, sier den tidligere ambassadøren.

LES VGS SPESIAL «EXIT AFGHANISTAN: I 20 år har de kriget mot Taliban, al-Quaida og IS. Dette er norske soldaters ukjente historier.

Sentral brikke i amerikansk strategi

Det norske feltsykehuset, som på kort tid har blitt viktig strategisk brikke i tilbaketrekkingen, har vært norskledet siden i fjor.

Det er det eneste sykehuset igjen som bistår ansatte i den såkalte «grønne sonen», hvor vestlige ambassader holder til.

– Vi utgjør en viktig del av sikkerhetsnettverket som skal sørge for at diplomatiet fra vestlige land som ønsker å være til stede, kan det, sier Salberg.

Det er tyrkiske og amerikanske styrker som i dag står for styrkebeskyttelsen, eller sikkerheten, av sykehuset.

Til NRK sier Salberg at sikkerheten er blitt skjerpet, og at de fortsatt føler seg trygge.

KABUL: Etter at amerikanerne la ned sitt sykehus i Bagram, ble rundt 100 amerikanske sanitetspersonell flyttet til det norske feltsykehuset på Hamid Karzai International Airport i Kabul.

– Slutter aldri å imponere meg

Blant de gjenværende norske styrkene på sykehuset, er det ikke bare forsvarspersonell. Både sivile leger og sykepleiere, håndplukket av forsvaret, har frivillig stilt opp.

Det skryter oberstløytnanten stort av.

– En stor del av sykepleierne og legene har aldri gjennomført førstegangstjeneste tidligere, men har fått trening i en kort og intensiv periode før de dro ut. De slutter aldri å imponere meg, sier Salberg.

TRENING: Norsk kirurgisk team trener på traumemottak sammen med amerikansk anestesilege.

Til tross for at de befinner seg i et krigsherjet land, er det kampen mot coronasmitte som i størst grad har opptatt de sykehusansatte hittil i år:

– Det har vært den største krigen vi har kjempet til daglig her på sykehuset de siste månedene, sier Salberg, som forteller at feltsykehuset har hatt alt ansvar for testing på basen, men også alle som skal isoleres eller i karantene.

Publisert:

Mer om

Taliban

Afghanistan

USA

Sykehus

Militær

Joe Biden

Flere artikler

 1. Den norske forsvarssjefen om Afghanistan: – Det går mot en fullskala borgerkrig

 2. Taliban har erobret tre provinshovedsteder på én dag: – Sannsynlig med langvarig borgerkrig i Afghanistan

 3. Slik vinner Taliban: Fare for full kollaps i Afghanistan

 4. Stridskadede afghanere behandles på det norske feltsykehuset i Kabul

 5. Talibans voldsomme fremrykking – står like utenfor Kabul

Fra andre aviser

 1. Taliban strammer grepet i Afghanistan – nærmer seg Kabul

  Aftenposten
 2. Taliban legger under seg en større del av Afghanistan

  Aftenposten
 3. Taliban fortsetter fremrykkingen i Afghanistan - FN frykter at det begås krigsforbrytelser

  Aftenposten
 4. Sjef for norsk feltsykehus i Kabul: – Vi føler oss trygge her

  Aftenposten
 5. Taliban har erobret nok en provinshovedstad

  Aftenposten
 6. Norge stenger ambassaden i Kabul

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no