Ny eksplosjon truer elv i Kina

(VG Nett) Tusenvis er evakuert etter at nok en kjemisk fabrikk har gått i lufta i Kina.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

TILBAKE: Vannet er tilbake i Harbin, men ikke helt drikkeklart ennå. Foto: Reuters

Et 80 kilometer langt belte av giftvann nådde torsdag fram til den kinesiske byen der nær fire millioner er uten drikkevann.

Myndighetene i byen ga tirsdag beskjedom at de kutter vannforsyningen i fire dager, men meldte fredag at de blir nødt til å vente enda lenger med å åpne kranene.

Samtidig fryktes det at nok en elv er blitt sterkt forurenset etter at kjemikalier fra en petrokjemisk fabrikk som eksploderte i den sørvestlige byen Chongqing torsdag havnet i elva.

Ifølge AP er over 6000 mennesker er evakuert fra området i frykt for at de over 100 tonnene med giftige kjemikalier skal skade dem.

HAMSTRER: Flaskevann hamstres etter at myndighetene har stengt kranene i Harbin. Foto: AP

Miljøarbeidere gikk fra hus til hus for å advare innbyggerne i Chongqing mot å bruke vannet fra elva. I Jiamusi er det ikke nødvendig å stenge vannet fordi byen får sitt drikkevann fra grunnvannet, melder nyhetsbyrået Xinhua.

Det forurensede vannet i Harbin kom med elven til byen ti dager etter en eksplosjon på en fabrikk i Jilin-provinsen. Fem mennesker døde i eksplosjonen som nå har ført til at en enorm mengde med det kreftfremkallende stoffet benzen renner nedover elva.

Mot Russland

Om noen få dager kan giften også true Russland. Frykten er kjemikaliene kan nå den russiske byen Khabarovsk, 600 kilometer nordøst for Harbin og hjemby for 600.000 mennesker.

I Harbin ble mer enn 300 innbyggere fra Niujiadian og øya Gou i Harbin evakuert torsdag, rett før giften kom strømmende ned elva.

Myndighetene i byen gjør alt for å sørge for at innbyggerne har nok vann og kjører lastebillass med flaskevann fra andre byer. De har ifølge byens hjemmesider lagret 7.150 tonn med rent drikkevann. I tillegg har de installert filtre som mer effektivt klarer å absorbere nitrobenzenen. Eksperter forventer at giften skal utvannes mens den renner videre nedover elva.

Ingen panikk

Myndighetene regner med at de kan åpne den normale vannforsyningen igjen på mandag, nesten en uke etter at de stengte den.

Det er ifølge nyhetsbyrået Xinhua ingen tegn til panikk i byen. Noen tar det hele med stoisk ro, mens andre er bekymrede.

Myndighetene ber innbyggerne se opp for symptomer på benzen-forgiftning. Forgiftningen kan føre til blodmangel, skader på nyre og lever og blodsykdommer som leukemi.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder